Guvernul ar putea sa decida vanzarea unui pachet de 15% din participatia detinuta de stat la Hidroelectrica. "Eu am propus 10%, insa au fost negocieri cu FMI si se pare ca se merge pe ideea de 15%", a declarat Tudor Serban, consilier al ministrului economiei, Ion Ariton, si presedintele Consiliului de Administratie de la Hidroelectrica. Potrivit acestuia, vanzarea pachetului de actiuni ar putea avea loc anul viitor. Acesta este un prim pachet de actiuni care va fi scos pe bursa, urmand si alte pachete, astfel incat statul roman sa ramana actionar cu o participatie de minim 51%.

Preturi cu probleme la energia hidro Foto: AGERPRES

"Recomandarile din scrisoarea FMI vizeaza vanzarea unui pachet de 10% din actiuni ale companiei Hidroelectrica, insa este posibil sa se vanda si mai mult. Se discuta, mai sunt negocieri si se doreste vanzarea unui pachet de 15% din actiuni. Va fi aleasa o comisie, iar vanzarea ar putea fi efectuata in 2012", a precizat Tudor Serban.

In prezent, Ministerul Economiei detine 80% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20%.

De asemenea, Guvernul va scoate in scurt timp la vanzare o serie de pachete minoritare de actiuni la Petrom - 10%, Transelectrica - 15%, Transgaz - 15% si Romgaz - 15%

Un document FMI arata ca de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica vor fi vandute pe bursa pachete de 10%. Pentru fiecare societate la care vor fi vandute cote de actiuni pe bursa, vor fi numiti consilieri juridici pentru privatizare pana la sfarsitul lunii iunie, urmand sa fie desemnate banci de investitii pana la sfarsitul lui septembrie, iar ofertele vor fi incheiate pana la sfarsitul anului 2011.