Compania petroliera Royal Dutch Shell a comandat cea mai mare structura plutitoare de pana acum sub forma unei nave-rafinarie pentru gaz natural lichefiat (GNL). Rafinaria plutitoare va avea o greutate de 600 000 de tone, aproximativ de sase ori mai mult decat cele mai mari portavioane, conform BBC.

Concept al navei-rafinarieFoto: Reuters

Vaporul va fi construit in Coreea de Sud, pe santierul naval Samsung Geoje si va intra in functiune in anul 2016, dupa aproape 20 de ani de proiectare si constructie. Odata ce va fi finalizata, rafinaria va opera din portul Broome, in vestul Australiei, unde va procesa gaze din perimetrul de exploatare Prelude. Nava este proiectata sa functioneze 25 de ani si va putea suporta cele mai dure ciclonuri din regiune, conform Shell, si va prelua gaze de la sapte sonde submarine. Productia anuala va fi de 3,6 milioane de tone de gaz natural lichefiat, 1,3 milioane de tone de condensat si 400 de milioane de tone de gaz petrolier lichefiat. Odata procesate, produsele vor fi transferate altor vase transportoare, care le vor livra clientilor din Asia.

Pentru inceput, rafinaria va fi ancorata permanent in zona campului gazeifer Prelude, urmand sa poata fi mutata in functie de necesitatile companiei petroliere. Pana in prezent, campurile gazeifere submarine necesitau conducte foarte lungi, care sa duca gazul pana la o statie de procesare de la tarm. Odata cu noua nava, campuri care erau practic inaccesibile pana in prezent vor deveni viabile din punct de vedere economic.

Conform BBC, cererea de GNL la nivel mondial era de 220 de milioane de tone in anul 2010, iar specialistii se asteapta ca aceasta sa se tripleze pana in anul 2030, odata cu finalizarea terminalelor de primire a gazelor lichefiate in aproape intreaga lume. Capacitatea de primire de GNL era de 350 de milioane de tone in 2005 si de 600 de milioane de tone in anul 2010, iar expertii se asteapta la o capacitate totala de 950 de milioane de tone la nivel global in 2015. In prezent si in viitorul apropiat, cererea de GNL este mult mai mare decat oferta, fapt ce a facut companiile petroliere sa gaseasca alternative pentru a o satisface. Costul total al navei va fi de peste 30 de miliarde de dolari.