Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2011 - 2035 ar putea ajunge pe masa Guvernului intr-o luna pentru a fi discutata intr-o prima lectura, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Karoly Borbely, in cadrul unei conferinte Mediafax pe tema energiei. Insa, strategia nu poate fi aprobata pana nu este lamurita problema infiintarii celor doua mari companii energetice Electra si Hidroenergetica. "Pana la finalizarea strategiei energetice vom avea decizia finala care va fi reflectata corespunzator in document", potrivit unei informatii transmisa de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro.

"O vom mai lasa in dezbatere o saptamana sau doua si ar putea fi aprobata apoi de Guvern. Intr-o luna putem sa luam in calcul ca strategia va intra intr-o prima citire in sedinta de Guvern", a precizat Borbely.

In ceea ce priveste procesul de infiintare a celor doua companii, Borbely a spus ca "atata timp cat exista cele mai mici sanse de creare a Electrica si Hidroenergetica, nu renuntam la idee". Totusi, oficialul admite ca sunt mai mari sanse de formare a doua companii energetice mai mici.

Constiturea celor doua companii nationale, Electra si Hidroenergetica a fost decisa in cadrul Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) iar renuntarea la proiect ar trebui decisa la acelasi nivel, potrivit unei informatii furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. In lipsa unei astfel de decizii, proiectul continua, chiar daca a fost respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Ministerul Economiei mai arata ca variante alternative de restructurare a sectorului energetic vor fi aplicate dupa 31 decembrie 2011.

"In prima parte a acestui an am discutat cu reprezentantii FMI si BM ca termen de realizare al celor doua companii data de 31 decembrie 2011, dupa care vom aplica variante alternative de restructurare a sectorului energetic romanesc. Evident ca pana la finalizarea strategiei energetice vom avea decizia finala care va fi reflectata corespunzator in document", precizeaza Ministerul Economiei.

HotNews.ro a aratat recent ca Ministerul Economiei a intocmit un proiect de strategie energetica in care a inclus planul esuat privind infiintarea Electra si Hidroenergetica.

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 14 aprilie recursul formulat de Hidroelectrica impotriva unei hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti, ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii companiei Hidroenergetica. Anterior pronuntarii Curtii de Apel asupra recursului inaintat de Hidroelectrica,in luna martie 2011 instanta a decis in mod irevocabil ca nu poate fi inregistrat nici Proiectul de fuziune in vederea constituirii Electra. Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza a circa 20 de contestatii depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea.

In aceste conditii, in cadrul discutiilor cu FMI, Ministerul Economiei a prezentat o noua forma de reorganizare a sectorului energetic. Astfel, in locul gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, vor fi create doua companii mai mici care vor grupa unitatile viabile din sectorul termo si miner. Prima companie va grupa partea viabila din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. A doua companie va grupa unitatile viabile din Compania Nationala a Huilei cu termocentrala Paroseni si partea viabila de la termocentrala Deva. Aceasta solutie a fost prezentata presei inca de la inceputul lunii aprilie.

  • Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului  Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni,  sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv  Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.