Ministerul Economiei intentioneaza sa obtina mai mult de 600 de milioane de euro din vanzarea pachetului minoritar, de 9,86 % din actiunile Petrom, a declarat, la Sibiu, ministrul economiei, Ion Ariton, potrivit Agerpres. "Eu personal, care am fost angajat la Petrom, as vrea sa vindem cu un leu mai mult decat a fost vandut pachetul celalalt de la Petrom", a spus Ariton.Ministrul a fost implicat intr-un scandal care a tinut prima pagina al ziarelor locale la inceputul anului 2002, ca director comercial la Petrom, sucursala Sibiu, cand s-a descoperit o gaura de 10 miliarde de lei in bugetul companiei.

A fost cercetat intr-un dosar in care, dupa doi ani, s-a dictat neinceperea urmaririi penale, potrivit publicatiei Sibiul.

Ariton spune ca ministerul pe care il conduce si-a facut un calcul si spera ca vanzarea actiunilor Petrom sa fie "o afacere de succes".

In aprilie, premierul Emil Boc a afirmat ca statul va vinde pachetul minoritar de 9,84% de la Petrom pe bursa si va obtine un pret mai mare de 670 milioane de euro, cat a luat guvernul Adrian Nastase la privatizarea companiei, in 2004, cand a vandut 33% din actiuni si a cedat controlul asupra societatii.

"O sa vedeti ca din vanzarea celor 9,84% vom obtine un pret mai mare decat a obtinut Nastase din privatizarea Petrom". Pachetul de actiuni "nu va fi vandut sub pretul de privatizare al Petrom, de 670 milioane euro. Daca nu, nu se vinde", a subliniat primul ministru.

Ministerul Economiei a incheiat, la inceputul lunii aprilie, contractul cu sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities si SC Romcapital SA pentru intermedierea ofertei de vanzare a pachetului de 9,84 % actiuni de la OMV Petrom. Ministerul Economiei a primit sase propuneri de intermediere, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe 4 aprilie. Oferta declarata castigatoare a intrunit cel mai mare punctaj total, 92,5 puncte dintr-un total de 100 posibile, sustine Ministerul Economiei.

Oferta financiara depusa de ofertantul selectat a reprezentat 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare.

* Renaissance este o banca de investitii rusa, BT Securities este divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, iar EFG Securities este divizia de brokeraj a grupului elen EFG.

La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.