Legea privind stimularea energiei regenerabile nu se aplica nici dupa aproape trei ani de la aparitie, dar se modifica pentru a doua oara

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 6 iunie 2011, 14:07 Economie | Energie


 documente
(06 Iun 2011) RTF, 27KB
Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile va fi modificata pentru a doua oara. Paradoxul este ca autoritatile nu au reusit nici pana acum sa elaboreze normele de aplicare ale legii, desi aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial in 2008. Nu au reusit nici macar sa notifice la Comisia Europeana schema de sprijin prevazuta in Legea 220/2008. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea legii, motivand ca trebuie respectate "exigentele Comisiei Europene care au rezultat din dialogul cu autoritatile romane si pentru a obtine cat mai repede autorizarea schemei".

Legislatia a mai fost modifica si anul trecut prin Legea 139.

Potrivit legii, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. "Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta, prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG supus dezbaterii publice de ANRE.

Principalele modificari preconizate

 • Angajamentul autoritatilor romane de a monitoriza schema de sprijin si, in cazul in care constata supracompensarea (cresterea ratelor de rentabilitate obtenabile de  investitori  cu 10% fata de  cele  prezentate  in cadrul  calculelor de autorizare la  Comisia  Europeana), sa ia masuri pentru reducerea numarului de certificate verzi acordate;
 • definirea unui mecanism de tratare a posibilului cumul de ajutoare si prin reducerea  numarului de certificate verzi pentru beneficiarii cumulului  mentinand Valoarea constanta  pentru  rata  de  rentabilitate prezentata  in cadrul  calculelor   de  autorizare la  Comisia  Europeana, astfel incat sa se evite supracompensarea  beneficiarilor ;
 • Necesitatea diferentierii acordarii  numarului  de  certificate verzi  in  cazul  biomasei avand  in vedere diversitatea tehnologiilor si a materiei prime, care conduc la costuri  diferite  de  producere  a energiei  electrice;
 • Reducerea  numarului de certificate verzi in cazul  unor tehnologii intrucat in cazul acestora datele de proiect existente la ANRE au aratat ca numarul de CV precizat in lege conduce la supracompensare: cu 1 CV in  cazul tehnologiilor bazate pe biomasa, biogaz si biolichide cu  exceptia  biomasei  rezultata  din  culturi  energetice; cu 2 CV in cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deseurilor si namolurilor rezultate din apele uzate;
 • Definirea centralei electrice multicombustibil pentru a se preciza acordarea de CV doar in  cazul  in care centrala electrica produce energie electrica folosind surse regenerabile si conventionale de energie, care se utilizeaza in instalatii de ardere/cazane separate sau in aceeasi instalatie de ardere daca continutul energetic al combustibilului conventional utilizat nu depaseste10%  din  continutul  energetic total;
 • Precizarea acordarii de CV pentru centrale second-hand bazate pe surse eoliene intrucat nu au fost disponibile date pentru alte tehnologii;
 • definirea in lege a mecanismului de supracompensare;
 • Includerea in lege a unor sanctiuni in cazul incalcarii de catre operatorii economici a obligatiilor legale;
 • Introducerea  obligatiei pentru certificarea biomasei  pe  baza unor unor criterii de durabilitate avand in vedere ca in conformitate cu definitia din Directiva 2009/28/CE preluata si in Legea nr. 139/2010 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, biomasa reprezinta- fractiunea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor de origine biologica din agricultura (inclusiv substante vegetale si animale), silvicultura si industriile conexe, inclusiv pescuitul si acvacultura, precum si fractiunea biodegradabila a deseurilor industriale si municipale, codificate conform prevederilor legale;  in  acest  fel  se  reduce  riscul aparitiei fraudelor, in sensul arderii altor tipuri de combusibili si declararii acestora ca fiind biomasa, ceea ce ar conduce in final la obtinerea de certificate verzi necuvenite.
Investitorii din sectorul energiei regenerabile nu vor primi prea curand mult asteptatele stimulentele prevazute in Legea 220/2008.  Ultimul termen pentru trimiterea notificarii la Comisia Europeana a fost sfarsitul lui aprilie. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, termenul a fost amanat pentru inceputul lui iunie. Insa, aceste intarzieri ar putea "impinge" aplicarea legii pana in toamna. Daca pentru investitori, aceste tergiversari inseamna vesti proaste, pentru consumatori inseamna o amanare a platii contributiei pentru energia regenerabila.

Autoritatile romane au spus in mai multe randuri ca notificarea nu a fost trimisa pana acum din cauza cauza preocuparii intense a Comisiei Europene de a nu exista masuri excesive de sprijin. Dupa doi ani de discutii, corespondenta intensa dintre Bucuresti si Bruxelles s-a  materializat intr-o invitatie din partea Comisiei Europene. Aceasta a fost facuta in urma cu trei luni.

Cu toate acestea, autoritatile romane sustin ca inca au mai avut de lamurite unele lucruri, mai ales cele legate de supracompensare. Inca trebuie lamurit daca investitorii care au beneficiat  de fonduri europene pot primi si certificate verzi.

Aceste intarzieri provoaca neliniste in randul investitorilor din domeniul energiei regenerabile, aratand ca nu este exclus sa caute oportunitati in alte state. In plus, actorii de pe piata regenerabilelor se tem ca oficialii de la Comisie vor cere Romaniei sa reduca beneficiile catre producatorii pentru a evita supracompensarea.

"Dupa doi ani, inca se discuta modificari la Legea 220/2008. Perspectivele intarzierii legii sau modificarii ei pe parcurs nu incita  la investitii.  Avem  perspectiva atat a intarzierii, cat si a modificarii legii (...)Daca se va face vreo modificare a legii, anulez orice investitie", a declarat Jean  Valvis,  co-presedinte al grupului de lucru pentru Energie al CIS. Acesta a precizat ca nu poate admite nici cea mai mica reducere a stimulentelor deoarece  nu o  permit planurile sale de investitii.

Ce prevede Legea in forma actuala

Anul trecut a fost aprobata Legea 139 privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020.

Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

    * Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
    * Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
    * Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
    * Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

 • Potrivit legii, furnizorii erau obligati sa achizitioneze in 2010 certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Insa, legea nu a putut fi aplicata in lipsa legislatiei secundare. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.
    * Nivelul tintelor nationale privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul final brut de energie electrica in perspectiva anilor 2010, 2015 si 2020 este de 33%, 35% si, respectiv, 38%.
    * Cotele anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru perioada 2010-2020 sunt urmatoarele: 2010-8,3%; 2011-10%; 2012-12%; 2013-14%; 2014-15%; 2015-16%; 2016-17%; 2017- 18%; 2018-19%; 2019-19,5%; 2020-20%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5126 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Mi se pare normal (Luni, 6 iunie 2011, 14:17)

  Vizitiul [utilizator]

  Cum altfel sa stim ca suntem in Romania?
  • 0 (6 voturi)    
   Asa e..de asta am parasit Romania acum 2 luni (Luni, 6 iunie 2011, 14:41)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Am lucrat in domeniul energiilor regenerabile, la Londra, si m-am trimis in 2009 in Romania sa facem investitii aici, legate de biomasa si biogaz.

   Din cauza intarzierilor legate in principal de aceasta lege, firma s-a inchis si eu ramas "pe din-afara". O gramada de bani cheltuiti, timp, energii umane, etc.

   Acum am plecat din nou din tara. Nu pot suporta aceasta tara neserioasa, careia ii trebuie 3 ani sa aplice o lege deja votata. E mai mult decat neseriozitate. Nu vreau sa scriu cuvinte grele despre tara mea si despre cetatenii care o populeaza.

   Chiar m-a intrebat cineva ieri (aici in Londra) de ce nu-mi place Romania. Nu am stiut ce sa-i raspund, dar in sinea mea stiam de ce: toate acele lucruri luate la un loc.
   • -3 (7 voturi)    
    x (Luni, 6 iunie 2011, 15:31)

    xulescu [anonim] i-a raspuns lui Marius

    energia regenerabila bazate pe biomasa este o porcarie: in loc sa plantam mancare, plantam plante din care sa facem gaz si uite asa cresc preturile la mancare la nivel mondial. De asemenea, energia solara si energia eoliana sunt o gluma proasta.

    Uita-te la Danemarca...tara care a investit masiv in energia eoliana si ca rezultat, are unele din cele mai mari preturi la curentul electric. Chiar si in Romania, pretul curentului electric este ridicat de subventiile acordate de catre stat celor care investesc in parcuri eoliene si solare. (chiar pe hotnews a fost o stire despre asta acum cateva saptamani).
    De ce crezi ca nu se investeste in energie eoliana si solara decat in tarile care acorda subventii masive? Pentru ca nu sunt rentabile din punct de vedere economic fara aceste subventii.

    Solutia: sa anuleze statul orice fel de subventii pentru sursele de energie regenerabila si sa le lase sa concureze pe piata libera cu ceilalti producatori.
    • +2 (2 voturi)    
     sa le luam pe rand: (Luni, 6 iunie 2011, 15:46)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui xulescu

     1. biomasa inseamna de exemplu fermentarea deseurilor, precum cele din statiile de epurare, alimente alterate, gropi de gunoi, resturi de cereale. Deci nu inseamna neaparat cultivarea de pamant, ci folosirea DESEURILOR

     2. cat o fi ele de proaste, eoliene si solare exista in toata lumea. Dar, intr-adevar, tehnologiile sunt mai scumpe, din acest motiv se acorda si subventii, pentru dezvoltarea tehnologiilor, pana la un prag de pret asemanator cu energiile conventionale.

     3 sa nu vorbim de Danemarca. Ei, ca si alte tari scandinave, au cele mai preturi la multe- nu stiu daca ai fost acolo sa vezi, eu am fost.
     Ca sa-ti dau un exemplu, ei au taxe de 100% la inregistrare automobile noi, adica pretul unei masini incepe de la 20.000 de euro. Apropo de energie verde, ei scutesc de aceasta taxa de 100% masinile electrice, tocmai pentru a stimula masinile ecologice - fara emisii.

     4. Pretul energiei este influentat de energiile regenerabile intr-o proportie de 3-4%, destul de putin zic eu

     5. Energiile neconventionale-regenerabile sunt mai scumpe decat alea clasice, e clar. Din acest motiv sunt subventionate...in foarte multe tari.
     Dar totusi, te-as intreba..de ce uniPAD costa 400-500 de euro, desi cantareste jumatate de kg? Pt. ca e tehnologie, asa cum erau telefoanele mobile in anii 1997 sau automobilele in anii 1910. Cand un produs se va vinde pe scara larga, va deveni mai ieftin (nu am mai dat exemplul televizoarelor). Nu are cum un privat sa investeasca / cumpere in domeniul energei fara ajutorul statului - energia electrica trece prin sistemul national de electricitate.
     • 0 (0 voturi)    
      Noua idee ecolo: nu mai folositi Internetul ! (Luni, 6 iunie 2011, 16:52)

      Biblia fanaticului ecotaliban [anonim] i-a raspuns lui Marius

      Va voi da un singur exemplu, cel legat de consumul de energie al Internetului. Pentru a intelege ca orice schimbare are costuri, chiar si cand e facuta cu buna credinta si din necesitatea modernizarii.

      Cat folositi Internetul, din cauza asta, pt fiecare dintre voi se emit 1-10 grameCO2. Si cum zilnic, in fiecare minut, sunt minim 60 de milioane, poluarea ocazionata e imensa !

      Initial, Internetul promitea sa salveze planeta. Facem economie la hartie daca trimitem mailuri, la convorbiri telefonice daca folosim retelele de socializare si nu mai zburam cu avionul pentru sedinte, avand in vedere ca putem face teleconferinte pe Internet.

      In ciuda promisiunilor initiale, insa, explozia datelor de pe Internet a transformat reteaua mondiala intr-una dintre cele mai importante surse de emisii de carbon. La ora actuala, Internetul consuma intre 2-3% din electricitatea mondiala.

      Daca Internetul ar fi o tara, ar fi al 5-lea mare consumator de electricitate din lume, inaintea Indiei si Germaniei.

      "Internetul poluleaza, dar lumea nu intelege de ce polueaza. Este un mancator de energie si trebuie sa reducem amprenta de dioxid de carbon", afirma Mohamed Cheriet, expert IT in ecologie si profesor de inginerie la Scoala Tehnica din Montreal.

      Sa spunem ca vreti sa cautati un cuvant pe Google. Atunci cand apasari "enter", puneti in functiune 1.000 de servere si centre de date. Computerele scaneaza miliarde de pagini de web aflate in arhiva Google si genereaza un raspuns. Timpul de raspuns? 0,2 secunde, cel mult.

      Intre timp, insa, centrele de date Google colecteaza noi si noi informatii cu care isi updateaza paginile de Internet. Sa nu mai vorbim despre faptul ca orice computer are un "apetit" mare pentru energie, folosita in special de echipamentele de racire.

      Un alt exemplu: centrul de date Apple din Nord Carolina, care are o suprafata de 46.000 metri patrati, foloseste putere de aproximativ 100 megawati, aproape cat 100.000 de apartamente din Canada.
      • +1 (1 vot)    
       Consum (Luni, 6 iunie 2011, 17:56)

       Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Biblia fanaticului ecotaliban

       Am putea sa facem altceva in loc de internet. Insa tot energie am consuma. Chiar si cind invatam sa scriem consumam bani, timp, hirtie, energie si nervi. Unii dintre noi nu cistiga din scris atit cit s-ar astepta, dar societatea evolueaza.

       Problema ta e problema insasi. Daca o uiti, ea nu mai exista.
    • +2 (2 voturi)    
     Greseala de rationament !!! (Luni, 6 iunie 2011, 16:45)

     Ale [anonim] i-a raspuns lui xulescu

     Dragul meu Xulescu, pierzi din vedere doua aspecte fundamentale:
     1. In 50-70 de ani se termina petrolul si gazele - si atunci ce faci? renunti tu la huzurul vietii moderne pentru a te intoarce la evul mediu?? Nu computer, nu tv, nu transport... Iar industria de regenerabile nu se construieste intr-un an!
     2. Rezervele care mai sunt se afla in mainile rusilor si arabilor in marea majoritate. Deci strategic nu e o optiune in Europa sa continui sa fii la dispozitia lui Ivan sau a lui Ahmed sa vezi daca iti mai da si tie au ba ! Vezi criza gazelor furnizate Ucrainei si Europeai de Vest de acum 1-2 ani !!!

     Doar pentru aceste doua argumente si politica de promovare prin subventionare este perfect justificata. Asemenea si costurile mai mari la energie regenerabila.
     • +1 (1 vot)    
      Nu e mai mare pretul la regenerabile (Luni, 6 iunie 2011, 17:47)

      Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Ale

      Subventii lignit:
      http://www.adevarul.ro/financiar/Subventiile_pentru_minerit-prelungite_0_286171929.html

      Subventii CET Arad(!) peste 3 mil euro numai in arad
      http://www.vestic.ro/articol_18552/bilantul-subventiilor-la-cet-in-2010-12-310-000-de-lei.html

      etc. (cautati cu google)

      Sa nu se mai dea subventii la energiile poluante (pun pariu ca si pacura e subventionata) si sa lase pretul la energie la valoarea reala si o sa vedeti ca nu mai e nevoie de certificate verzi ca sa se monteze capacitati de productie din energie regenerabila. Va tine?
     • 0 (2 voturi)    
      Subventii (Luni, 6 iunie 2011, 17:51)

      Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui Ale

      "Comisarul european pentru competiţie, Joaquin Almunia, va propune prelungirea cu 12 ani a perioadei în care pot fi acordate ajutoare de stat pentru mineritul de cărbune în UE"

      http://www.adevarul.ro/financiar/Subventiile_pentru_minerit_s-ar_putea_prelungi_pentru_inca_12_ani_0_286171740.html

      Deci? Cum ramane? Scoatem subventiile sau nu? Daca lignitul este subventionat de ce sa nu beneficieze de subventie si energia verde?

      Mie mi se pare ca Hotnews prezinta tendentios si malitios problema certificatelor verzi. Socialist si populist fara macar sa se intereseze de angrenajele din spatele acestor subventii.

      Io vreau sa nu se mai dea subventie la nimic. Dar nu vreau ca lignitul sa beneficieze de subventie in continuare si sa dam in cap la energia verde. E cea mai mare prostie pe care o poate face cineva.

      Se aude Hotnews?
    • +1 (1 vot)    
     Sa mori tu! (Luni, 6 iunie 2011, 17:00)

     Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui xulescu

     Pai atunci sa nu mai subventioneze industria lignitului si pacura. Da DELOC! Si sa vedem atunci care e mai competitiva.

     In UE se subventioneaza energia verde ca sa ii acorde sansa de competitie cu industriile deja existente care direct sau indirect sunt subventionate.

     Fara subventii la nimeni!
 • -2 (4 voturi)    
  Fite (Luni, 6 iunie 2011, 14:29)

  strainul [anonim]

  Legea a fost bagata pe git Romaniei de catre tarile producatoare de echipamente.

  De ce sa subventioneze romanii echipamente ultra scumpe produse in afara Romaniei ?

  Romania nu are cadouri de facut civilizatilor. Sa-si subventioneze singuri acareturile !
  • +1 (1 vot)    
   Exista fabrici de fotovoltaice (Luni, 6 iunie 2011, 15:59)

   unul [anonim] i-a raspuns lui strainul

   Romania produce panouri fotovoltaice la Vetis, jud Satu Mare. Daca ar aparea si normele de aplicare sunt investitori spanioli interesati de fabrici de eoliene dar din pacate statul face ca acest lucru sa nu fie posibil.
  • +1 (1 vot)    
   Lasa, mai bine la dai bani pe CV-uri la straini (Luni, 6 iunie 2011, 17:07)

   Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui strainul

   Deci dupa gandirea ta trebuie sa facem urmatoarele:

   1. Sa continuam sa ardem carbuni si sa bagam CO2 in atmosfera si da-i dreacu de generatii viitoare sa se descurce. SAU sa dam bani sa curatam CO2 din atmosfera in loc sa folosim energie nepoluanta

   2. Sa nu dam nici o subventie producatorilor de energie verde ca sa fim obligati sa cumparam certificate verzi din strainatate cand se uneste piata de energie.

   Geniali mai sunteti. Parerea mea e ca locul unora este inapoi in "epoca de aur" sau intr-o pestera.
 • +3 (3 voturi)    
  pai (Luni, 6 iunie 2011, 14:43)

  seti [anonim]

  daca aia cu distributia au fost "baietii destepti", cei cu regenerabilele sunt "baietii geniali"!!! Pe langa ca au de incasat subventii muuult mai grase de la stat respectiv contribuabil se si vorbeste frumos de ei la revista, in articole, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   <br> (Marţi, 23 aprilie 2013, 21:35)

   ccu [anonim] i-a raspuns lui seti

   ce destepti sunt cei care distribue ,dar mai destepti cei ce produc cu sponsarizari de la stat si contribuabili . unde este strategiea energtica de tara ,sponsorizam vant culegem furtuna ,iar cand vantul nu bate ,iar seceta bintue si plantele tehnice se ofilesc energie se consuma de unde /
   ?sponsorizarea pe lignit huila pacura si altele care intretin producerea de energie in perioade cumplite e ok,dar trebue tinut cont de configuratiile internationale de consumul intern de prabusirea economiei si de ultimul impuls dat la cel care pleaca din tara asta sa aiba pt. a inchide usa
 • 0 (0 voturi)    
  pai, cam multa legislatie nu functioneaza.... (Luni, 6 iunie 2011, 15:34)

  costica [anonim]

  de cate ori nu auzim ca UE declanseaza procedura de infreegement la dresa Romaniei ca nu stiu ce lege europeana nu a fost implementata....problema e ca astora europene le tine evidenta CE si sunt ceva sanse ca la un moment dat sa functioneze... la legislatia romaneasca unde nici dracu' nu tine socoteala, poate sa nu functioneze ani de zile... Romania, stat de drept, cum ii place Presedintelui Basescu sa spuna..... de dreptul cui, dle Presedinte Basescu??!! Ca al romanilor, nu prea....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by