Statele europene au in vedere combinarea celor doua proiecte de pe Coridorul sudic al gazelor, Nabucco si ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), a declarat presedintele companiei azere SOCAR, Rovnag Abdullayev, potrivit presei azere. In prezent, cele doua proiecte sunt in competitie pentru gazele din Azerbaidjan. Anul trecut in octombrie, Turcia a propus fuziunea celor doua proiecte pe motiv ca ambele vizeaza alimentarea cu gaze naturale a Europei.

UPDATE Pe de alta parte, reprezentantii Nabucco spun ca proiectul este de sine statator. “Nabucco este un proiect de sine statator foarte fezabil si va reprezenta o legatura cruciala intre Regiunea Caspica, Orientul Mijlociu si Europa. Nu exista discutii referitoare la cooperare.”

Proiectul ITGI este controlat in proportii egale de Turcia, Grecia si Italia.

  • Azerbaidjanul va deveni un furnizor cheie pe coridorului sudic, a declarat Comisarul UE pentru Energie Gunther Oettinger, prezent la o conferinta la Baku. "Azerbaidjanul va juca un rol central atat in calitate de furnizor de gaze, dar si ca tara de tranzit", a declarat Gunther Oettinger. El a precizat ca Europa nu are inca suficienti furnizori de gaze. In aceste conditii, gazul azer, in special cel produs pe domeniul Shah-Deniz, este in centrul atentiei, a mai spus comisarul european. Dar, mai sunt luate in considerare si gazele din Egipt si Asia Centrala.

Uniunea Europeana isi propune sa incheie in 2011 o colaborare pe termen lung cu Azerbaidjan, a afirmat Gunther Oettinger. El a mai spus ca actionarii Shah Deniz vor lua o decizie cu privire la rutele de export ale gazelor pana la sfarsitul lunii octombrie. Comisarul european a afirmat ca decizia care urmeaza sa fie luata de catre Azerbaidjan va avea o semnificatie istorica.

In acest moment, Comisia Europeana poarta discutii in paralel cu toti potentialii furnizorii de gaze pentru Nabucco, in special pentru gazele din Turkmenistan.

Gunther Oettinger a precizat ca proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) care aduce gaze din Turkmenistan spre Azerbaidjan pe fundul Marii Caspice este de mare importanta. De asemenea, negocierile sunt in curs de desfasurare cu Irak in ceea ce priveste construirea unei conducte de gaz Turcia-Irak.

In acest context, Oettinger a spus ca Azerbaidjanul ar trebui sa fie interesat de evolutia pozitiva a acestor negocieri, deoarece acest lucru va consolida si mai mult potentialul de tranzit prin Coridorul Sudic.

Transportul gazelor din Azerbaidjan ar putea fi facut si pe alte rute mai profitabile, nu numai prin "Nabucco", a declarat recent presedintele companiei azere SOCAR, informeaza apa.az. Traseul va fi ales in functie de conditiile si oportunitatile fiecarui proiect in parte. "Orice este posibil, exista multe proiecte si le analizam pe toate. Vom alege unul dintre ele", a precizat presedintele SOCAR. Potrivit acestuia, pozitia Azerbaidjan privind analizarea si a altor proiecte de transport al gazelor catre Europa este normala. "Dorim realizarea acestui proiect, deoarece daca se realizeaza, oportunitatile noastre se extind", a precizat Rovnag Abdullayev.

Participantii din consortiul Shah Deniz din Azerbaidjan asteapta pana la 1 octombrie 2011 propuneri pentru exporturi de gaze din partea grupurilor care vor sa dezvolte conducte de interconectare, potrivit unor surse citate de news.Az. Sunt conducte precum ITGI (Interconectorul Turcia-Grecia-Italia), TAP (Trans Adriatic Pipeline) si Nabucco, tranzitul facandu-se prin Turcia. "Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica", spun sursele citate.