Serbia este interesata sa se alature proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconector), a declarat presedintele Serbiei, Boris Tadic, in cadrul unei intalniri cu presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, relateaza presa azera. Ilham Aliyev a salutat dorinta Serbiei de a adera la proiectul AGRI care vizeaza exportul gazelor din Azerbaidjan catre Europa pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). O alta tara care a aderat la proiect este Ungaria.

  • "Georgia, Azerbaidjan si Romania lucreaza la un proiect important. Va fi un proiect mare si sper ca acesta va deveni realitate in cativa ani. Serbia are un interes strategic in aceasta chestiune. Serbia doreste sa adere la acest proiect si am discutat aceasta chestiune cu presedintele (n.red. Azerbaidjanului). Inca o data ne-am exprimat dorinta de a ne alatura acestui proiect. Serbia intentioneaza sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze si Azerbaidjanul este unul dintre partenerii nostri cei mai promitatoari", a declarat Boris Tadic.
  • "Suntem foarte incantati de initiativa Serbiei de a adera la proiectul AGRI. In prezent, studiul de fezabilitate este in curs de pregatire. Suntem dornici de a vedea Serbia in acest proiect, avand in vedere ca astazi rezervele de hidrocarburi din Azerbaidjan sunt transportate pe diferite piete si suntem interesati de noi piete", a transmis, la randul sau, presedintele Azerbaidjanului.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconector) poate fi realizat mai devreme de Nabucco, a declarat ministrul georgian al energiei, Alexander Khetaguri, informeaza presa azera. Khetaguri mai spune ca pregatirile pentru demararea licitatiei privind realizarea studiului de fezabilitate sunt in curs in desfasurare. Oferta va fi anuntata luna viitoare. Dupa selectarea castigatorului licitatiei, proiectul va trece la etapa urmatoare si anume cea care implica investitiile. Potrivit presei azere, proiectul AGRI este vazut ca un concurent pentru Nabucco, White Stream si South Stream.

AGRI este un proiect care vizeaza gazele din Azerbaidjan. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, AGRI ar putea intra chiar in concurenta cu Nabucco, tocmai din cauza surselor de aprovizionare cu gaze. Partile implicate in proiect se bazeaza, in mare parte, pe zacamantul de la Shah Deniz din Azerbaidjan. Acest lucru ar putea face din AGRI un proiect concurent Nabucco. Insa autoritatile de la Bucuresti au sustinut ca sunt, de fapt, doua proiecte complementare.

Prin proiectul AGRI, partile implicate doresc sa transporte gaze din Azerbaidjan catre Europa. Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanta (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere prin terminaul LNG. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. In proiect sunt implicate patru state: Azerbaidjan, Georgia, Romania si Ungaria, acestea punand bazele unei companii de proiect cu sediul la Bucuresti. Potrivit estimarilor, proiectul va costa, in functie de capacitatea de transport, pana la 4,5 miliarde de euro, a declarat, in luna februarie, ministrul Energiei din Azerbaijan, Natig Aliyev.