UPDATE Guvernul a aprobat un proiect privind protejarea consumatorilor casnici de scumpirea gazelor/Consumatorii industriali ar putea suporta scumpiri de peste 20%, in medie

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2011, 11:25 Economie | Energie


 documente
(16 Iun 2011) DOC, 53KB
(16 Iun 2011) DOC, 17KB
Guvernul ar putea aproba astazi un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru protejarea consumatorului casnic de eventuale scumpiri ale gazelor, au declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Va fi modificat cosul de consum astfel incat pretul la gazele furnizate consumatorilor casnici sa nu poata fi modificat pana in aprilie 2012. "Proiectul prevede separarea consumatorilor casnici de cei industriali, nu vor mai fi pusi laolalta. Astfel, in cazul unor majorari de preturi, consumatorii casnici nu vor fi afectati", sustin surse din sectorul energetic. Potrivit acestora, eventualele scumpiri vor fi suportate de orice consumator industrial, "indiferent ca acesta este Interagro sau altul".

Proiectul mai prevede ca pretul sa nu fie modificat nici la gazele care vor fi furnizate centralelor termice care functioneaza pe gaze.

UPDATE 2 Guvernul a aprobat proiectul de ordonanta privind protejarea consumatorului casnic, proiect anuntat in exclusivitate de HotNews.ro
 • UPDATE Guvernul a analizat pana acum mai multe variante de lucru, una dintre ele facand referire la stabilirea unor masuri pentru consumatorii intreruptibili astfel incat acestia sa poata beneficia de gaze din productia interna intr-o pondere mai mare decat ceilalti consumatori. In functie de variantele de lucru, au fost prognozate si majorarile de preturi care ar putea depasi 20, chiar 25%, in medie, la consumatorii industriali. Scumpirile vor avea loc treptat.
Ce prevede proiectul

 • Incepând cu data de 01 iulie 2011 pentru consumatorii casnici, şi pentru producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, furnizarea gazelor naturale se va realiza în condiţiile stabilirii pentru o perioadă determinată de nouă luni, a unei noi structuri de amestec import-intern, în care ponderea cantităţilor de gaze naturale din import în amestecul lunar de gaze naturale va fi pentru perioada mentionata, stabilit de ANRE, astfel încât preţul final la consumatororii casnici să fie constant .
 • Ulterior perioadei de nouă luni, pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, furnizarea gazelor naturale se va realiza în condiţiile stabilirii unei structuri amestec import-intern gaze naturale, aferentă acestor categorii, în sensul menţinerii preţurilor finale reglementate la un nivel rezonabil, astfel cum vor fi reglementate de ANRE, având în vedere criterii obiective.

Pana in octombrie, anul trecut, consumatorii intreruptibili au beneficiat de gaze doar din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import. Consumatorul intreruptibil este cel care accepta intreruperea partiala sau totala a consumului de gaze in situatii exceptionale, ca masura de garantare a securitatii aprovizionarii cu gaz natural la nivel national. Aceste situatii pot fi de exemplu in perioada de iarna cand temperaturile sunt extrem de scazute, iar cererea este foarte mare.

Cei care au optat pentru statutul de consumator intreruptibil au fost protejati printr-o masura potrivit careia au putut achizitiona gaze numai din productia interna, la preturi mult mai mici. Gazele din productia interna costa 160 de dolari mia de metri cubi, in timp ce la importuri preturile au ajuns la 400 de dolari mia de metri cubi, pentru acestea fiind estimate cresteri si mai mari.

In cazul unei scumpiri a gazelor naturale, consumatorii casnici nu vor suporta diferenta de pret, a declarat, recent,  Sever Voinescu dupa o sedinta a partidului. In aceste conditii, vor fi facute majorari doar la consumatorii industriali. In urma cu doua luni, mai exact pe 6 aprilie, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa isi alinieze la normele UE legislatiile nationale privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali. Comisia a transmis Romaniei doua avize motivate, unul pentru energie electrica si unul pentru gaz, si a anuntat ca daca nu respecta obligatiile care le revin conform legii, cauzele pot fi deferite Curtii de Justitie. Pana acum Departamentul pentru Afaceri Europene a transmis CE un raspuns. Continutul raspunsului este confidential, sustin surse guvernamentale. Cert este ca Executivul nu a aliniat in niciun fel legislatia nationala la normele UE.​

Eliminarea preturilor reglementate reprezinta un subiect extrem de sensibil pentru Guvern, mai ales ca ar putea determina scumpirea energiei la consumatorii casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe de alta parte, legislatia europeana permite protejarea consumatorilor vulnerabili prin preturi reglementate. Autoritatile romane lucreaza inca la definirea consumatorului vulnerabil.

 • "Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piata", precizeaza CE.  

In conformitate cu normele privind piata interna a energiei, toate companiile trebuie sa aiba posibilitatea de a furniza liber servicii pe intreg teritoriul UE si de a-si stabili singure preturi care sa reflecte situatia reala de pe piete. Stabilirea de preturi reglementate distorsioneaza functionarea pietei, deoarece defineste preturi care nu reflecta nevoile reale ale pietei si impiedica libera concurenta si integrarea pietei. Astfel, se mentine o situatie de monopol care duce fie la investitii insuficiente, fie la preturi nejustificat de mari.

    * Insa normele prevad de asemenea ca, in cazuri exceptionale, de exemplu pentru a proteja clientii vulnerabili, se pot stabili preturi reglementate. In acest caz, masurile trebuie sa fie directionate in mod special catre clientii care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie sa fie limitate in timp si sa garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan national.

Romania a fost atentionata in iunie 2009 de Comisia Europena pentru neconformitatea legislatiei nationale pentru piata de gaz si energie cu legislatia europeana.

In martie, Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice doua acte normative privind transpunerea directivelor 72 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor.

Guvernul Romaniei este obligat sa transpuna, in cel mai scurt timp posibil, o noua legislatie europeana privind organizarea pietei energetice. Noile directive  europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi. Din cauza intarzierii, Romania poate risca, in acest moment, declansarea procedurii de infringement. Chiar daca aceasta situatie ar putea fi rezolvata, ramane problema calitatii transpunerii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2160 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  in mandatul meu... (Joi, 16 iunie 2011, 11:36)

  Mazeta [utilizator]

  „Noile directive europene ar fi trebuit transpuse pana pe 3 martie 2011, lucru care nu s-a intamplat chiar daca Executivul a avut la dispozitie 18 luni sa adopte noile prevederi.”
  • +3 (3 voturi)    
   Pomană pentru bogați de la săraci (Joi, 16 iunie 2011, 12:51)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Și consumatorii industriali, de unde plătesc majorările? Îi aduc de acasă sau bagă costurile în preț?

   Din două una. Ori „consumatorii casnici” acoperă diferența atunci cînd cumpără produse, ori „consumatorii casnici”, în calitate de angajați, suportă, ca reduceri ale salariului sau prin plecare în șomaj, pierderea de competitivitate a „consumatorului industrial”.

   Ar fi mult mai eficient ca cei care într-adevăr nu își pot permite încălzirea locuinței să beneficieze de un ajutor direcționat, indiferent de forma de încălzire, nu să fie sponsorizați la grămadă și cei săraci și cei cu bani, cu condiția să fie racordați la termoficare sau să aibă cetnrală pe gaze.
   • 0 (0 voturi)    
    stupoare! (Joi, 16 iunie 2011, 13:24)

    mg [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

    si cu ce e diferita propunerea ta de propunerea lor? ia de la ala de are si da-i aluia care n-are. m-am saturat de sloganul asta! Unul sa munceasca pana lesina ca sa poata oferi copiilor lui un trai decent, dar sa se ia de la lesinat si sa se dea aluia care "n-are", sa manance si gura lui o paine...
    • +1 (1 vot)    
     Diferenta (Joi, 16 iunie 2011, 14:09)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui mg

     Păi diferența este ca i-aș subvenționa doar pe cel care chiar nu are (și are motiv să nu aibă) și doar pînă la un prag de supraviețuire. Nu toată lumea este vinovată că are pensia mică sau că nu a învățat o meserie căutată și, pe de altă parte, oamenii ăștia tot trebuie să stea undeva și nici la azil nu e ieftin să îi ții.

     Propunerea actuală nu îi subvenționează pe cei care într-adevăr nu au de unde ci, de-a valma pe toți „consumatorii casnici” de la șomerul de la bloc la Becali, si chiar mai mult pe Becali decît pe șomer. În schimb, încălzitul cu lemne rămîne nesubvenționat chiar și pentru amărîtul de CAP-ist care a trudit o viață pe nimica toată și acum are o pensie de 350 de lei.
   • +1 (1 vot)    
    Sponsorizarea si competitivitatea (Joi, 16 iunie 2011, 14:15)

    Observer [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

    In formula actuala, competitivitatea consumatorilor industriali e sponzorizata de consumatorul casnic, fie el sarac, fie mai putin sarac (caci ei reprezinta practic peste 90% din populatia ro - cei bogati, adica sub 5% din total, nu sunt afectati si nici nu-i priveste subiectul). Consumatorii industriali ar face bine sa gaseasca si alte formule de crestere a competitivtatii (ca de-aia au manageri platiti cu zeci de mii de euro), care sa vizeze mai putin povara preturilor uriase de pe spinarea celei mai sarace populatii din Europa. Spre ex, daca toate firmele din Ro ar face lobby pentru reducerea la jumatate a birocratiei, a coruptiei si pentru dezvoltarea infrastructurii - ar fi "surprinse" sa constate o crestere cu 7-8% competitivitatii. Solutii exista, dar este si vointa? Ma-ndoiesc. Caci asta ar echivala cu sfarsitul statului mafiot romanesc.
    • 0 (0 voturi)    
     Poti dezvolta, te rog? (Joi, 16 iunie 2011, 14:22)

     bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Observer

     „In formula actuala, competitivitatea consumatorilor industriali e sponzorizata de consumatorul casnic, fie el sarac, fie mai putin sarac (caci ei reprezinta practic peste 90% din populatia ro - cei bogati, adica sub 5% din total, nu sunt afectati si nici nu-i priveste subiectul).”

     Altfel e perfect adevărat, nici mediul de afaceri nu este mai breaz decît Executivul.
     • +1 (1 vot)    
      iaca... (Joi, 16 iunie 2011, 14:53)

      Observer [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

      Nu ma refer la sistemul centralizat, caci costul difera f. mult de la oras la oras. Ma refer la gazul livrat direct consumatorului final, costul actual a 1000 mc de gaze la consumatorul casnic fiind de 400$, adica egal cu cel al gazului de import din Rusia. Gazul romanesc ieftin, cu 170$/1000 mc , e trimis preferential la (anumiti!) consumatori industriali, in timp ce in cosul de consum pentru consumatorul casnic gazul romanesc, desi reprezinta mai bine de 67% din totalul de gaz livrat, ocupa in teorie 40% din total. In realitate e chiar sub 20% - caci altfel nu are cum sa reflecte pretul final de 400$. Asta se numeste subventie de la cel sarac la cel bogat, caci 90% din populatia Ro e saraca sau foarte saraca, dupa orice statistica am lua-o, in timp ce consumatorii industriali - in special multinationalele - marcheaza profituri istorice... reteta sigura de succes in tarile bananiere, Ro consolidandu-si in ultimii ani pozitia fruntasa in intrecerea pe natiuni...
      • 0 (0 voturi)    
       Urmeaza sa se schimbe reglemetarile (Joi, 16 iunie 2011, 15:11)

       bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui Observer

       De acord, în principiu. Doar că măsura este propusă în contextul „eliminării totale a prețurilor reglementate la gazele naturale... pentru consumatorii noncasnici pînă la finele anului 2013” și al interzicerii „oricăror practici care utilizează sistemele de prețuri si tarife ca instrumente de protecție socială și/sau pentru subvenționarea directă ori indirectă a consumatorilor”, al dreptului „tuturor consumatorilor” „de a fi alimentați cu gaze naturale în aceeași structură intern/import a surselor.”

       Iar ordonanța continuă folosirea sistemelor de prețuri ca instrument de protecție socială.

       În rest cred că vorbim aceeași limbă.
 • 0 (2 voturi)    
  crestere de preturi (Joi, 16 iunie 2011, 12:35)

  owl [anonim]

  Cu cat asteapta "Executivul" sa creasca preturile ? Cu cat asteapta BNR sa creasca inflatia?

  Industria se va adapta - dupa modelul romanesc: cei care pot sa umble la sistemul de masurare, sa dea o mica spaga la cel care citeste contuarul = fericire, devin mai competitivi ; cei care nu fac asta, cresc preturile sau taie din profit ( daca au profit). Eu cred ca pe total va fi un +3% in preturi.

  Consumatorul casnic :
  :) cred ca va creste pretul la sobe si vom vedea depozite de lemne intre blocuri....
 • 0 (0 voturi)    
  smecheri (Joi, 16 iunie 2011, 19:28)

  Stefan [anonim]

  Scumpire gandita cu minte. In felul acesta nu o sa ai nici macar o sansa sa poti renunta la un anumit produs/serviciu cum ar fi incalzirea casei. O s-ti bage scumpirea in gat prin macarea ( paine de exemplu ) care neaparat trebuie sa-l cumperi.
  Bravo baieti, misto protejare a celor saraci. Nu le dati nici macar sansa de a opta pentru incalzirea cu lemne.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by