Comisia Europeana tocmai a adoptat o noua directiva referitoare la eficienta energetica. Anuntul a fost facut de Tudor Constantinescu, consilier pricipal in cadrul directiei Energie din CE, in timpul unui seminar organizat de reprezentanta Comisiei Europene in Romania pe tema eficientei energetice. Una dintre prevederile directivei se refera la renovarea cladirilor publice. Comisia propune ca autoritatile publice sa aiba obligatia de a renova cel putin 3% din cladirile lor pe an.

Fiecare renovare ar trebui sa ridice cladirea la nivelul celor mai performante 10% din parcul imobiliar national, se arata in proiectul Comisiei.

La nivel european, sectorul public reprezimta 17% din PIB si are 12% din parcul de cladiri. Multe dintre acestea sunt cu o performanta absolut scazuta, iar pentru o renovare optima am putea economisi pana la 60% din energie", a precizat reprezentantul DG Energie.

CE mai propune ca pentru economiile realizate de consumatori sa ca utilizarea contoarelor inteligente sa aiba un rol mai mare. "Exista obligatii legate de utilizarea contoarelor inteligente care sa informeze consumatorul asupra consumului", a spus Constantinescu.

  • Statele membre au obligatia de a implanta contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020, cu conditia ca aceasta actiune sa fie sprijinita de o analiza favorabila costuri-beneficii la nivel national. "Este important sa se asigure ca pot fi introduse sisteme inteligente si in alte retele, precum cele de termoficare, racire si gaze, si ca toate aceste retele inteligente contribuie la construirea unei piete performante si interoperabile pentru serviciile de eficienta energetica", se arata in planul pentru eficienta energetica.

Comisia va cerceta comportamentul consumatorilor si atitudinile de cumparare. Potrivit CE, numai 47% dintre consumatori sunt constienti in prezent de cantitatea de energie pe care o consuma.

Mai mult, Comisia trebuie sa se asigure ca etichetele energetice (certificatele de performanta energetica) si standardele pentru cladiri si aparate electrice reflecta, dupa caz, integrarea unei tehnologii care permite aparatelor electrice si cladirilor sa fie bransate la retelele inteligente, precum si integrarea perfecta a acestora in infrastructura retelelor si contoarelor inteligente. Aparatele electrice precum frigiderele, congelatoarele si pompele de caldura ar putea fi primele vizate.

  • Tudor Constantinescu a mai spus ca directiva ar urma sa intre in vigoare la sfarsitul lui 2012.

"Propunerea noastra urmareste sa eficientizeze modul in care utilizam energia in viata noastra de zi cu zi si sa ajute cetatenii, autoritatile publice si sectorul industrial sa isi gestioneze mai bine consumul energetic, ceea ce ar trebui sa antreneze si o reducere a facturii energetice. Propunerea creeaza, de asemenea, un potential important de noi locuri de munca pe intreg teritoriul UE", a declarat Gunther Oettinger, Comisarul european pentru energie.

Prevederile directivei, pe scurt

  • Obligatia legala de a introduce scheme de economisire a energiei in toate statele membre: distribuitorii de energie sau societatile de vanzare cu amanuntul a energiei vor fi obligati sa economiseasca in fiecare an 1,5 % din volumul vanzarilor de energie pe care le realizeaza, prin implementarea unor masuri de eficienta energetica, precum imbunatatirea eficientei sistemului de incalzire, instalarea de ferestre tip termopan sau de acoperisuri izolante, la nivelul consumatorilor finali de energie. In locul acestei masuri, statele membre au posibilitatea sa propuna alte mecanisme de economisire a energiei, de exemplu prin finantarea de programe sau acorduri voluntare care sa conduca la aceleasi rezultate, insa fara a le impune vreo obligatie companiilor energetice.
  • Sectorul public trebuie sa constituie un exemplu: organismele publice vor promova comercializarea produselor si a serviciilor eficiente din punct de vedere energetic, prin impunerea obligatiei legale de a achizitiona cladiri, produse si servicii eficiente din punct de vedere energetic. Vor trebui sa continue sa reduca treptat energia consumata in propriile lor sedii, prin efectuarea in fiecare an a lucrarilor de renovare necesare, care sa acopere cel putin 3 % din suprafata totala a respectivelor cladiri.
  • Economii de energie importante la nivelul consumatorilor: accesul rapid si gratuit la date in timp real si istorice privind consumul de energie, printr-un sistem mai precis de contorizare individuala, le va permite consumatorilor sa isi gestioneze mai bine consumul energetic. Facturarea ar trebui sa aiba la baza consumul efectiv, reflectand in mod clar datele din contorizare.   
  • Sectorul industrial: acordarea de stimulente IMM urilor care se supun unor audituri energetice si popularizeaza cele mai bune practici, in timp ce companiile mari vor trebui sa isi auditeze consumul energetic pentru a facilita identificarea potentialului de reducere a consumului energetic.
  • Eficienta productiei de energie: monitorizarea nivelurilor de eficienta a noilor instalatii de generare a energiei, elaborarea unor planuri nationale de incalzire si racire care sa constituie baza planificarii unor infrastructuri eficiente de incalzire si racire, inclusiv prin recuperarea pierderilor de energie termica.
  • Transmiterea si distributia energiei: imbunatatirea eficientei prin garantarea faptului ca autoritatile de reglementare in domeniul energiei tinand cont de criteriile de eficienta energetica atunci cand iau decizii, in special atunci cand aproba tarife de retea.

Propunerea Comisiei vine in urma celor mai recente apeluri la actiune din partea Consiliului European, Consiliului Energie si Parlamentului European in vederea atingerii obiectivului de a reduce cu 20 % consumul energetic al UE preconizat pentru anul 2020.

Cele mai recente estimari ale Comisiei arata ca UE este inca departe de a-si putea atinge obiectivul. "Prin evaluarile facute va fi o diferenta de 10% fata de ceea ce ne-am dorit pe eficienta energetica", a explicat Tudor Constantinescu.