Chinezii vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda
Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a trecut printr-un esec. Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde de euro a fost creata societatea Energonuclear. Actionariatul companiei de proiect, ENERGONUCLEAR, era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL, CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%. CEZ s-a retras din proiect la sfarsitul anului trecut, fiind urmata de RWE, GDF Suez si Iberdrola.
Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.
In cadrul unei adunari generale extraordinare a actionarilor de la Nuclearelectrica intrunita pe 25 februarie s-a decis ca partea romana sa agreeze cu ENEL si ArcelorMittal conditiile in care urmeaza a fi selectati alti investitori interesati in proiect, astfel incat cota companiei de stat in proiect sa ajunga la 40%.
De asemenea, s-a decis ca negocierea cu investitorii straini ramasi in proiect extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii pana la 31 decembrie 2012, printr-un nou act aditional. Cei doi investitori straini ramasi in proiect au fost de acord cu extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii. Este pentru a treia oara cand se prelungeste acordul de investititii.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Incepand de la irigatii, fabrici, drumuri, totul e in paragina, cu cateva exceptii. Oricat de mult am urî pe buna dreptate comunismul, din pacate asta e realitatea...
Comunistii au distrus o intreaga societate pentru a pune in aplicare proiectul lor de 'om nou'. Comnistii au luat in spinare tot ce nu era batut in cuie ca 'despagubire de razboi'. Marile lor "realizari" industriale sunt niste mamuti ineficienti economic. In sfarsit un sir lung de esecuri mai putin masina de propaganda, un succes rasunator care inca isi mai arata coltii.
Doi la mana, recunosc excesele, insa realitatea care e? Nu am mai miscat nimic in ultimii 20 de ani. Avem cateva sute de km de autostrada.
De asemenea, la Cernavoda nu suntem in stare dupa 20 de ani sa finalizam, etc etc.
Hai sa nu ducem dicutia intr-o polemica pro/contra comunismului ca nu asta e sensul. Totul a pornit de la "Un NU hotarat ... ca fiindca sunt comunisti". Ei, eu ziceam ca nu e corecta perspectiva asta rigida.
Revenind la subiect, personal nu mi-as dori sa traiesc la cateva zeci de km de reactoare nucleare construite de chinezi. Poate sunt ignorant, dar nu imi inspira incredere. Si nu pentru ca sunt comunisti (ca nu prea mai sunt). Mai degraba pentru make si adibas :)
Ideea e ca acum China are surplus de bani si vrea sa ii plaseze in biznisuri importante in Europa pentru a-si asigura influente ulterioare. Mai ales acum, cand criza ne face mai receptivi la orice infuzie externa de capital.
Colac peste pupaza, pana la urma Chinezii au jucat extrem de inteligent in ultima vreme, indiferent de ce zicem noi. Ne-o trage de nu ne vedem cu tot cu capitalismul nostru. Dar si asta e doaro batalie, nu e finalul "razboiului" economic...
2. Comparaţia cu "comuniştii noştri" e tot irelevantă, fiindcă noi am scăpat de o categorie de comunişti şi am rămas cu alta. Nici Trăienelul, nici alde Poantă, nici alde Năstase nu sunt "capitalişti" în adevăratul înţeles al cuvântului, orice plan al lor care vizează dezvoltarea se învârte în jurul Statului. Ceva mai puţin comunist a fost Măgăriceanu, dar după nici 2 ani de domnie şi-a dat şi el în petec şi şi-a adus aminte de unde a ieşit.
3. Din acest motiv, chinezii nu sunt demni de a fi respinşi "fiindcă sunt comunişti", ci mai mult din celelalte motive: sunt corupţi, mafiotizaţi, ascunşi, nu se poate pune nicio bază pe ei, cel mult nişte acid.
Guangdong Overseas Chinese Enterprises (OCIE) is a toy and gift exporter based in Guangzhou, China's third biggest city.
Poate ne fac niste reactoare de jucarie.