Nuclearelectria este dispusa sa aloce 50 milioane euro pentru a trece testele de stres care vor fi efectuate la centrala de la Cernavoda, a declarat directorul general al companiei, Pompiliu Budulan. Testele de stres la centrala de la Cernavoda vor incepe in acest an si se vor finaliza in 2012. In urma evenimentelor de la Fukushima, din Japonia, Comisia Europeana a decis ca toate cele 143 de centrale nucleare din UE sa fie verificate prin aplicarea unor teste de stres.

Centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii. Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia. Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent.

Dupa finalizarea testelor de stres la cele doua reactoare nucleare functionale de la Cernavoda, la sfarsitul anului 2012, va fi realizat un raport care va fi transmis Comisiei Europene.

In Romania, reactorul 1 a pornit in 1996, iar reactorul 2 in 2007.

Vajda Borbala, presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), a declarat ca reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda sunt in parametri de securitate nucleara.

La randul sau, Ion Nastasescu, presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, a spus ca tehnologia utilizata in Romania pentru reactoarele de la Cernavoda este mai sigura decat cele din Japonia. Dar, in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 8 grade, Romania ar putea avea probleme similare cu ale Japoniei.