Cum pierde Romania miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de unitati de emisii de dioxid de carbon. Vezi ce scuze a gasit Guvernul

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 29 iunie 2011, 13:36 Economie | Energie


Romania a pierdut posibilitatea de a castiga 3 mld euro din vanzarea de aer
Foto: Reuters
 documente
(29 Iun 2011) PDF, 94KB
(29 Iun 2011) PDF, 91KB
Romania detine un surplus de 300 de milioane de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Erau foarte valoroase in urma cu doi-trei ani, iar daca ar fi fost vandute atunci, Romania ar fi putut obtine cu usurinta circa 3 miliarde de euro. Intre timp, s-au devalorizat, statul putand obtine in prezent doar maxim 1,2 miliarde de euro. Guvernul s-a mobilizat foarte greu si nu a reusit nici pana acum sa comercializeze aceste unitati, legislatia necesara fiind adoptata abia anul trecut. Dupa un an de la adoptare, Executivul a constatat ca legislatia trebuie schimbata pe motiv ca "unele prevederi sunt nejustificat de restrictive". Autoritatile au gasit chiar si o scuza: lipsa de experienţă în ceea ce priveste aspectele procedurale. HotNews.ro a incercat sa obtina de la Ministerul Economiei informatii legate de stadiul comercializarii AAU-urilor, insa raspunsurile oferite sunt parelele cu subiectul.

Termenul limita pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon este 2012, fara a mai putea fi reportate. Romania poarta inca din  vara anului trecut negocieri cu companii din tari care nu si-au indeplinit obligatiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada. Cel putin asa au spus in mai multe randuri oficiali ai Ministerului Economiei si Ministerului Mediului. Insa, nu s-a concretizat niciuna din aceste negocieri. Intre timp, pretul a scazut la circa 4 euro pe certificat, fata de aprox. 10 euro cat era in 2009-2010. Pretul a scazut odata cu interesul unor state puternic industrializate de a cumpara aceste certificate.

 • Romania are un surplus de certificate alocate pentru perioada 2008-2012, prin protocolul de la Kyoto, deoarece a poluat mai putin. Cu cat o tara este mai  puternic industrializata, cu atat polueaza mai mult.

Autoritatile romane ar fi putut sa vanda aceste certificate inca de acum cativa ani, inainte de a aparea alte state dispuse sa le valorifice. Insa, din cauza unor neintelegeri intre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei legate de modul in care vor fi utilizati banii obtinuti, Guvernul a aprobat cu foarte mare intarziere legislatia care sa permita valorificarea ceritificatelor. Desi erau constiente de faptul ca se afla in intarziere, autoritatile au adoptat legislatia abia in urma cu un an.

Acum, Guvernul a ajuns in situatia in care considera ca trebuie schimbata legistatia si in acest sens au fost supuse dezbaterii publice un proiect de  Hotărâre a Guvernului pentru modificarea HG 432/2010 privind iniţierea şi dezvoltarea schemelor de investiţii verzi si un proiect de Ordonanţă de urgenţă  pentru modificarea OUG 29/2010 privind valorificarea surplusului de unităţi ale cantitaţii atribuite României prin Protocolul de la Kyoto.

Modificarile se refera la flexibilizarea procedurilor de negociere si de tranzactionare. Initiatorii actelor normative (Ministerul Economiei si Ministerul  Mediului) spun ca prin aceste modificari se asigură premisele valorificarii surplusului de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri) la o valoare de peste 1,2 mld euro prin contracte de stat şi prin agenţi specializaţi.

 • "Deşi s-au primit mai multe scrisori de interes pentru cumpărarea de AAU-uri, în cadrul discuţiilor şi negocierilor care au avut loc, nu s-au putut inregistra progresele asteptate deoarece legislaţia în materie cuprinde unele prevederi nejustificat de restrictive, care nu sunt impuse de Protocolul de la Kyoto şi nu decurg din prevederile acestuia", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Scuza Guvernului: lipsa de experienta


"Această situaţie se datorează faptului că, la data elaborării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.29/2010, România nu efectuase nicio tranzacţie de  comercializare a AAU-urilor, neavând experienţă în ceea ce priveste aspectele procedurale şi uzanţele internaţionale pe care le implică realizarea unor  astfel de tranzacţii", precizeaza nota de fundamentare.

Guvernul mai vede o piedica si in faptul ca informatiile legate de astfel de tranzatii sunt limitate. "În acelaşi timp, trebuie menţionat că pentru acest tip  de tranzacţii nu există burse/platforme reglementate la nivel internaţional, informaţiile despre comercializările de AAU-uri fiind limitate. În acestă „piaţă”  se înregistrează un dezechilibru major între oferta de cca 8 mld. AAU-uri, şi cererea de cca 200 mil. AAU-uri. Având în vedere cele de mai sus, precum şi  interesul Romaniei de a valorifica surplusul de cca 300 mil AAU-uri, apare necesitatea modificării şi completării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.  29/2010, în sensul flexibilizării procedurilor de comercializare a surplusului de AAU-uri", mai precizeaza nota de fundamentare.

Ce intreaba HotNews si ce raspunde Ministerul Economiei

Pentru a afla mai multe amanunte despre stadiul comercializarii acestor certificate, HotNews.ro a solicitat Ministerului Economiei mai multe informatii.

Intrebarile erau urmatoarele:
 • Cu ce state/companii se poarta negocieri in acest moment pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon?
 • In ce stadiu se afla aceste negocieri?
 • Cand, catre ce state, ce cantitati si la ce valoare vor fi vandute primele certificate?
 • De ce nu au fost vandute pana acum?
 • In ce masura exista riscul ca Romania sa ramana cu aceste certificate nevandute?

Raspunsul dat de Ministerul Economiei este uluitor, ocolind efectiv subiectul abordat. Raspunsul integral este urmatorul:

"Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt elemente caracteristice operării schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect  de seră stabilită prin Hotărârea Guvernului nr.780/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru anul 2007 şi perioada 2008-2012, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră au fost alocate cu titlu gratuit fiecărei companii care deţine o  instalaţie/instalaţii care intră sub schema de comercializare sus menţionată. Alocarea s-a făcut prin Planul Naţional de Alocare – aprobat prin Hotărârea  Guvernului nr.60/2008.

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră alocate companiilor constituie proprietatea acestora şi, în consecinţă, sunt gestionate de aceste companii  conform deciziilor proprii, avându-se în vedere faptul că, până la 30 aprilie a fiecărui an, în perioada 2009-2013, aceste companii trebuie să înapoieze  autorităţii competente un număr de certificate egal cu cantitatea de emisii raportată şi verificată pentru anul precedent (1 certificat de emisii de gaze cu  efect de seră = 1 t emisii CO2 echivalent)
".

 • HotNews.ro asteapta un raspuns mai aproape de subiect din partea Ministerului Mediului.

La ce se refera modificarile actelor normative


 • Definiţia contractului de stat, care permite comercializarea către o entitate care are un cont valid şi activ ce poate deţine AAU-uri, deschis în registrul  naţional al unui stat prevăzut în anexa B a Protocolului de la Kyoto şi parte la acesta;
 • Introducerea definiţiei pentru „contractul de facilitare a comercializării surplusului de AAU-uri – înţelegere încheiată de către Guvernul României cu un  agent specializat, selecţionat în condiţiile legii, să acţioneze în numele şi pe seama sa, în vederea identificării de cumpărători şi facilitării  valorificării surplusului de AAU3 uri”;
 • Abrogarea alin.(1) al art.5, pentru a lăsa delegaţiei de negociere (conform Memorandum-ului aprobat de Guvern, este formată din ministrul economiei,  comerţului şi mediului de afaceri, ministru mediului şi pădurilor, ministrul finanţelor publice, ministrul afacerilor externe şi un consilier al primului  ministru) posibilitatea de a se stabili prin contractul de stat mecanismul de plată şi momentul transferului dreptului de proprietate asupra AAU-urilor;
 • Pentru valorificarea eficientă a surplusului de AAU-uri Guvernul României să poată încheia şi contracte pentru facilitarea comercializării surplusului de  AAU-uri.
Situatia emisiilor de gaze cu efect de sera in Romania

    * Romania este Parte atat la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si la Protocolul, la aceasta Conventie, semnat la Kyoto. Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de catre Romania este de 8% fata de anul de baza 1989.
    * Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului de la Kyoto are dreptul sa emita o anumita  cantitate de emisii de GHG in conformitate cu cantitatea atribuita prin Protocol. Unitatile cantitatii atribuite (AAU) sunt efectiv inregistrate, tranzactionate si urmarite prin Registrului National al emisiilor de GHG (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent). Cantitatea atribuita este proprietatea privata a statului roman.
    * Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG  transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de GHG din anul 2008 (145 milioane tone CO2 echivalent) este cu circa 38% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.
    * Astfel, in concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara  masuri suplimentare de reducere. 

Romania are un disponibil minim pentru comercializarea AAU-urilor de 60.000.000 t CO2 echivalent, anual, in perioada 2008-2012. Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU-uri care se comercializeaza este de maxim 300.000.000 de unitati (AAU-uri). AAU-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent).

Sumele obtinute din comercializarea surplusului de AAU-uri constituie sursa de finantare pentru proiectele care genereaza reduceri de emisii de gaze cu efect de sera, cu precadere in sectorul energetic, pentru pregatirea in vederea aplicarii pachetului legislativ schimbari climatice - energii regenerabile. Banii obtinuti se vor utiliza in proportie de 98% pentru investitii verzi si 2% pentru campanii de informare. Beneficiarii pot fi atat operatorii economici, cat si autoritatile statului.

Tipurile de proiecte care pot fi finantate din vanzarea surplusului de AAU-uri:


    * tehnologii curate, incluzand, fara a se limita la, gazeificarea carbunelui, cogenerare de inalta eficienta;
    * modernizarea si reabilitatea grupurilor energetice;
    * cresterea productiei de energie din surse regenerabile;
    * imbunatatirea utilizarii eficiente a energiei in cladiri;
    * reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in agricultura;
    * reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin stimularea utilizarii autovehiculelor hibrid si a celor electrice;
    * impadurirea unor suprafete de terenuri, inclusiv a terenurilor agricole degradate;
    * managementul deseurilor cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. ​


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5097 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  Si? (Miercuri, 29 iunie 2011, 13:47)

  vi [anonim]

  Si ce daca am pierdut bani? Avem de unde sa recuperam ...mai taiem...pensii,sanatate,educatie,cultura,ordine publica etc! Trist este ca sursa aceasta de venituri nu e singura care s-ar fi putut exploata...
  • -12 (12 voturi)    
   haha (Miercuri, 29 iunie 2011, 13:56)

   haha [anonim] i-a raspuns lui vi

   si ce daca esti tu ignorant intr-ale economiei? si ce daca? sigur, pierderea e mare, dar de aici la discursul socialist-sindicalist e cale lunga.
   • +5 (5 voturi)    
    ??? (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:56)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui haha

    adica? banii trebuiau dati patronilor pedelisti, nu?
    • 0 (0 voturi)    
     hehe (Miercuri, 29 iunie 2011, 16:19)

     lol [anonim] i-a raspuns lui srpc

     ...doar vor sa ajute planeta, sunt niste emisii care nu se mai emit :)
     • 0 (0 voturi)    
      exact (Miercuri, 29 iunie 2011, 17:28)

      ion [anonim] i-a raspuns lui lol

      tot raul spre bine, mai respiram putin pana se dezmeticesc
   • +2 (2 voturi)    
    esti pe langa (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:04)

    sellerman [utilizator] i-a raspuns lui haha

    rau de tot amice, nu are omul dreptate?
   • +5 (5 voturi)    
    ce facem? (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:31)

    hy [anonim] i-a raspuns lui haha

    Inteleg ca s-au pierdut 3 miliarde.

    Cine raspunde pentru aceasta pierdere? - raspunsul - guvernul si intreaga clasa politica.

    Este jenant sa nu stim sa folosim banii din certificate, de la UE, sa nu stim sa ne organizam in cheltuielile pe sanatate si sa ne moara oameni de boli tratabile, sa nu putem sa ne dezvoltam agricultura (tinem terenurile nelucrate si importam mai toate legumele si fructele, fainoasele din turcia, spania, olanda).
    Toate astea nu tin numai de guvernul actual sau de partidele actuale ci de intreaga clasa politica preocupata doar de cum pot face beneficii economice personale, furturi si submina economia prin influenta si nepotism politic.

    In timpul asta copii romanilor nu au ce manca, cu ce se imbraca, cu ce se educa, avem una din cele mai mari mortalitati infantile, murim toti pe capete, avem una din cele mai mari rate reale ale somajului, ne distrugem viitorul si nici macar nu ne dam seama.

    Daca nu ne trezim si im primul rand clasa politica trebuie sa faca asta, vom disparea cu totii. Populatia Romaniei este multe prea needucata ca sa reuseasca sa iasa singura din mocirla iar clasa politica ar trebui sa se opreasca odata din furt si sa nu mai incurajeze needucatia si saracia.

    Cred ca cei mai mari PRADATORI al Romaniei sunt oamenii politici si cei care ii sprijina.
    • 0 (0 voturi)    
     Hai, ca-si asuma Basescu si Boc.... (Joi, 30 iunie 2011, 8:01)

     costica [anonim] i-a raspuns lui hy

     Isi asuma ei tot si gata....
  • +2 (2 voturi)    
   MARESC TVA-ul (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:52)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui vi

   in loc sa-l scada la produsele de baza!!!!
  • +1 (3 voturi)    
   tva (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:56)

   x [anonim] i-a raspuns lui vi

   sa nu uitam tva-ul care este cea mai mare taxa si ii afecteaza pe toti. Statul vrea 20% din tot ce misca. Comunistii luau 50%. O valoare corecta ar fi 10%.
  • +2 (2 voturi)    
   Asa e (Miercuri, 29 iunie 2011, 17:27)

   aura [anonim] i-a raspuns lui vi

   Mai pierdem miliarde de euro prin companiile de stat si prin evaziunea fiscala. Dar acolo e clientela de partid, de asta guvernul nu se atinge de gaurile negre ale statului. S-a mai auzit ceva de managementul privat al companiilor de stat?
   Adevaratii asistati sociali sint guvernantii si camarila lor nesatula.
  • +3 (3 voturi)    
   incompetenta si dezinteres (Miercuri, 29 iunie 2011, 22:20)

   mamzy [utilizator] i-a raspuns lui vi

   Toti specialistii care au studiat in Occident au fost dati afara din Min Mediului (MM) pe vremea lui Aurel Constantin Ilie si Iliescu (dar si urmasii lor). Nu au avut nevoie de oameni cu studii ci de membri de partid. De aia a ajuns tara asa rau, ca toti ministri de la mediu ( cred ca ultimii , ungurii sunt totusi un pic mai destupati) au avut nevoie de lingai si pupincuristi, iar oamenii destepti si cu studii solide fie s-au carat din tara fie au gasit ceva mai buin de facut decat sa lucreze la MM.
 • +16 (18 voturi)    
  Incompetenta criminala (Miercuri, 29 iunie 2011, 13:55)

  Justin Puscasu [anonim]

  Sa pierzi miliarde, dar sa economisesti ceva maruntis taind salariile la profesori, medici, alocatiile pentru medicamente, laptele pentru nou nascuti...
  Si sa te lauzi cu asta, ca si cum ai fi inventat reteta iesirii din criza.
  • +4 (4 voturi)    
   Am inteles... (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:08)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   ...ca efectele pozitive ale marii regionalizari si debirocratizari ar fi 100 milioane de euro / an. Si atat tam tam s-a facut pe tema asta. O logica elementara te duce la gandul ca, pentru 3 miliarde euro, prin comparatie, dl Basescu trebuia sa doarma prin ministere si la guvern cu cu Videanu, Ialomitianu, Pogea, Ariton si Boc in ultimii 3 ani ...
 • +3 (3 voturi)    
  Guvernul... (Miercuri, 29 iunie 2011, 13:58)

  Xulescu [anonim]

  ... fiind de altfel unul competent, nu ?
 • +12 (12 voturi)    
  si platim taxa de poluare (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:07)

  eu [anonim]

  ... mi-e scarba.
  • +8 (10 voturi)    
   dar (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:16)

   eu [anonim] i-a raspuns lui eu

   triasca Basescu si Guvernul ... is satul de ipocritii din PDL si de sustinatorii lor... o sa se afunde in mocirla la viitoarele alegeri...
   • -2 (2 voturi)    
    mda (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:28)

    ady [anonim] i-a raspuns lui eu

    s-ar putea sa fie surprize...mai satul eram de ilici si gashca lui
   • +2 (2 voturi)    
    doamne ajuta (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:04)

    sellerman [utilizator] i-a raspuns lui eu

    dau o bere
   • -1 (1 vot)    
    asa este (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:06)

    codo [utilizator] i-a raspuns lui eu

    problema e ca mocirla in care se va infunda se cheama USL si impreuna vor emite pe termen lung gaze cu efecte necuantificabile
   • +3 (3 voturi)    
    ne-au tras (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:26)

    ty [anonim] i-a raspuns lui eu

    si pe noi dupa ei in mocirla.Noi vom iesi, ei vor ramane scufundati in mocirla istoriei, ca, din pacate, la puscarie nici astia de vin dupa ei n-au sange-n instalatie sa-i bage.
   • -1 (1 vot)    
    altii mai destepti de unde??? (Miercuri, 29 iunie 2011, 22:06)

    eu33 [utilizator] i-a raspuns lui eu

    Toti la fel doar vrajeala e de ei!
 • +3 (3 voturi)    
  asta (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:27)

  ady [anonim]

  denota incompetenta din institutiile statului...si desi este incompetenta,nu se fac schimbari..aceeasi oameni .alti guvernanti..sau prins precum capusele si sug
 • +3 (3 voturi)    
  demisii (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:36)

  El Condor [anonim]

  Domle', dar nu indrazneste nici unul dintre cei din guvern, prim ministru sau presedinte, sa aibe ONOAREA SA-SI DEA DEMISIA din functiile de care trag cu dintii ? Pesemne ca muncesc prea mult si au de unde sa greseasca; DOAR ROMANII II SUPORTA...
  • 0 (0 voturi)    
   de la base citire (Joi, 30 iunie 2011, 11:59)

   marian [anonim] i-a raspuns lui El Condor

   da' cum sa-si paraseasca ei poporul la greu?
 • -7 (7 voturi)    
  Articol la comanda (Miercuri, 29 iunie 2011, 14:49)

  casargoz [anonim]

  ce interes are romania sa vanda certificatele? Ca sa devina o tara eminamente agrara?
  Cui foloseste stirea? clor care vand certificatele romaniei si fac suficienti bani sa o invite pe Patricia Kaas la o petrecere privata. Ma doare pe mine de banii lor? Nu romania pierde bani, niste baieti destepti pierd bani, pentur ca nu cotizeaza unde trebuie cand trebuie. E un fel de Rosia Montana, cu sau fara, nici un roman nu o sa beneficieze de nimic.
  • +4 (4 voturi)    
   nu prea ai inteles (Miercuri, 29 iunie 2011, 16:56)

   Valeriu S. [utilizator] i-a raspuns lui casargoz

   Nu din cauza vanzarii certificatelor este Romania o tara slab industrializata. Ci din cauza ca e slab industrializata, Romania a ramas cu niste certificate care depasesc necesarul. Romania nu are la ce sa le foloseasca si atunci vrea sa le vanda statelor care au nevoie, celor care nu le-au ajuns certificatele alocate prin protocolul de la Kyoto. Si cu ele vandute si cu ele nevandute, tot o tara slab industrializata va ramane.
 • +3 (3 voturi)    
  Mai exista ministerul Economiei ? (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:08)

  Bogdan [anonim]

  Cine era ministru unu' Ariton... Unu' care n-a tinut o conferinta de presa de cand a venit, desi ministerul Economiei este extrem de important, mai ales intr-o situatie de criza... :P
 • +3 (3 voturi)    
  Scuza? (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:17)

  catalin_mattei [utilizator]

  Romania nu are experienta in acest domeniu.. dar a apelat la ajutorul unor state cu experienta?.. Ma car s-a preocupat de asa ceva? Guvernul actual are cele mai multe asumari de raspundere dintre cele existente. S-a gandit sa isi asume si pe legislatia necesara acestui capitol? Cine raspunde pentru pierderile inregistrate?... Daca nu se va reusi tranzactionarea lor pana in 2012 este cineva gata sa isi asume greseala? Aud des despre profesionalismul, curajul, darzenia actualului guvern... pai sa faca acum act de asa profesionalism si sa rezolve situatia....
 • +1 (1 vot)    
  halal (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:32)

  uck [anonim]

  ce mizerie sinistra cu aceste certificate pentru emisia de CO2. este cea mai grotesca farsa.
 • -2 (4 voturi)    
  ??? (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:34)

  Anathema [anonim]

  Cum adica nu au fost vandute?? S-au atribuit cu titlu gratuit companiilor poluatoare (termocentrale, combinate chimice etc.) (asa cum zice si raspunsul guvernului), care le-au vandut in nume propriu si in interes propriu pe pietele internationale de profil. Mai documentati-va... Statul nu are ce sa mai vanda, dupa cate stiu eu.
  • +2 (4 voturi)    
   surplusul??? (Miercuri, 29 iunie 2011, 16:33)

   Valeriu S. [utilizator] i-a raspuns lui Anathema

   Cum nu are ce sa vanda? Dar surplusul de 300 de milioane de certificate? Este vorba de un surplus, adica ceva ce depaseste necesarul...
   • 0 (2 voturi)    
    Nu e adevarat! (Joi, 30 iunie 2011, 8:45)

    Anathema [anonim] i-a raspuns lui Valeriu S.

    Nu exista niciun "surplus", statul a primit exact cat este diferenta dintre cota de poluare alocata Romaniei si cat s-a poluat efectiv, adica 300 mil. certificate, alocate toate companiilor. Stiu ce spun, intamplator lucrez la o astfel de companie, care a primit "certificate verzi" de la stat, cu titlu gratuit, si apoi le-a vandut, pe cateva milioane de euro. Daca Romania si-ar fi depasit cota de emisii poluante alocata, ar fi fost nevoita sa cumpere "certificate verzi" cat sa-si acopere acea depasire.
  • 0 (2 voturi)    
   degeaba lasi firmele (Miercuri, 29 iunie 2011, 21:08)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Anathema

   poluatoare sa vanda aceste certificate, Nu intra in practica lor, nu se pricep. Se poate spune ca statul ,in ultima instanta, s-a spalat pe maini dand companiilor aceasta raspundere, cel putin trebuia sa se faca o licitatie interna, iar cel care ar fi cumparat, sigur, ar fi facut orice sa scoata banii prin vanzarea lor.
   • 0 (2 voturi)    
    Nu se pricep... (Joi, 30 iunie 2011, 8:50)

    Anathema [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

    ...companiile poluatoare sa isi vanda certificatele verzi??? Ei bine, s-au priceput de minune! Lucrez la o astfel de companie care a incasat milioane bune de euro din vanzarea lor, iar operatiunea de vanzare nu a fost o problema, exista o piata internationala pentru acele certificate. Nu inteleg articolul, statul nu are ce sa mai vanda, fiindca toate certificatele (dupa cate stiu eu) au fost atribuite/alocate companiilor poluante...
 • +1 (1 vot)    
  in sfarsit... (Miercuri, 29 iunie 2011, 15:59)

  stamate [anonim]

  ...ai descoperit ca dl. ariton e paralel cu toate. cam tarziu, dsra claudia, cam tarziu...
 • +2 (4 voturi)    
  incompetenta poortocalie..... (Miercuri, 29 iunie 2011, 16:02)

  lili [anonim]

  "....scuza: lipsa de experienţă în ceea ce priveste aspectele procedurale."
  Scuza e mai degraba incompetenta generalizata a guvernarii portocalii.... exista in lumea asta firme de consultanta care ar fi putut sa-i indrume pe incompetentii de la Guvern.... dar nici la consultanta nu au fost in stare sa se gandeasca..... incompetenta, asta este....
  "Raspunsul dat de Ministerul Economiei este uluitor, ocolind efectiv subiectul abordat. "
  Pai, asa raspund de fiecare data si Ministrii si Dl Boc, ce sa raspunda cand habar n-au...
  O iau pe aratura mai mereu si d-aia suntem unde suntem cu incompetentii astia de 2 ani.....
 • +6 (6 voturi)    
  certificate (Miercuri, 29 iunie 2011, 16:04)

  verde imparat [anonim]

  Tata mare avea o vorba...daca stai in casa si esti prost ...nu te stie nimeni...cum iesi afara din casa ...imediat se prinde lumea ca esti fraier....cam asa si cu guvernul nostru si cu rahaturile de agentii care au pazit pe mama mare in loc sa munceasca sa produca ceva.....macar furau procedura de la altii sau se inspirau de la aia...nu cred ca in restul de state europene nu gaseau..deci Tata Mare avea dreptate....sa reluam...daca stai acasa si esti prost....samd samd....
 • -3 (3 voturi)    
  fete si baieti... ganditi! (Miercuri, 29 iunie 2011, 20:41)

  ghici [anonim]

  foarte bine ca romania nu a vandut aceste certificate!
  ceea ce este regratabil este ca romania nu gaseste mijloacele prin care sa producem mai mult si sa ajungem in situatia in care sa cumparam certificate.
  ce credeti... este mai rentabil.... sa vindem.... sau sa cumparam?
  unele state din asia "cumpara enorm din state"... iar noi nu suntem in stare sa cumparam ... "niste certificate"!
  filozofilor!
  prevazatorilor!
 • 0 (0 voturi)    
  Boi.. (Joi, 30 iunie 2011, 10:06)

  Bubu [anonim]

  Din cate imi aduc aminte am citit in ziar ca este o firma specializata care se ocupa cu aceste certificate.... Bravo tot inaite ...
  • 0 (0 voturi)    
   certificate (Joi, 30 iunie 2011, 13:47)

   titel [anonim] i-a raspuns lui Bubu

   E firma celui ce a donat arhiva Cioran Academiei ;)
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns corect!! (Joi, 30 iunie 2011, 14:47)

    Anathema [anonim] i-a raspuns lui titel

    Ai 10 puncte! Da' de unde stiai? Ai avut fituici, sau ti-a soptit colegul de banca? :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by