Productia anuala estimata a intregului parc este de circa 200 de milioane KWh, cantitate suficienta pentru a acoperi nevoia de electricitate a 66.000 de gospodarii, evitand emisia in atmosfera a circa 140.000 de tone de CO2 pe an.
Salbatica se alatura proiectului Agighiol, primul parc eolian al Enel Green Power in Romania, operational din decembrie anul trecut. Cu o capacitate instalata totala de 104 MW, cele doua parcuri vor genera peste 290 de milioane de kWh pe an, cantitate suficienta pentru a acoperi nevoia de electricitate a circa 97.000 de gospodarii, evitand emisia in atmosfera a mai mult de 200.000 de tone de CO2.
"Ne continuam expansiunea in Romania in ritm accelerat, inceputa cu inaugurarea primului parc, Agighiol, acum numai cateva luni", a declarat directorul general executiv al Enel Green Power, Francesco Starace.
- Enel Green Power va continua investitiile in Romania, concentrandu-se in principal pe aceasta resursa dar evaluand si alte tehnologii.
Un studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene arata ca Romania si-a marit anul trecut capacitatea instalata in energie eoliana cu 448 MW, ajungand la 462 MW. De asemenea, potrivit estimarilor, pana la sfarsitul lui 2011, vor mai fi puse in functiune inca 600 MW.
Si daca maine isi inchid afacerea ce ne mai asigura noua?
Redefineste-ti notiunea de independenta.
Asa ca lasa-i si pe altii sa cistige un pic. Merita, caci ei au facut investitia, iar energia e curata ! Sa ne bucuram si noi o data, se poate ?
Mai nou energia "eco" e mai costisitoare decat cea pe carbuni ca doar turbinele nu sunt gratis si "investitorii" vor sa isi acopere investitia in 2-3 ani si sa aiba profit inca 80-90 cat or mai rezista pe pamant jucariile.
Noul tun energetic in Romania dupa vanzarea Petrom il reprezinta energia eoliana.:
-terenuri excelente cu vanturi puternice tot timpul anului cumparate pe mai nimic
-certificate energetice tranzactionabile pe bursa, obtinute pentru darea in folosinta de energie "verde" ce reduc costul investitiei in echipamente.
-pret obtinut pe energie mai mare decat cel produs de termo si hidrocentrale ca doar e unica tehnologie eco cunoscuta vreodata de om...
In final, trecand peste aspectul benefic al energiei eoliene, aplicarea ei in practica in Romania si rezultatul final pentru consumatorul obisnuit va fi doar o teapa mai mare prin care se va plati mai scump energia intro tara dotata cu atatea resurse si furate de o gramada de "jmecherasi"
Preturile nu se vor ieftini niciodata pentru ca tehnologia permite obtinerea energiei cu costuri mai mici, singura diferenta este ca mai multi bani se vor duce in buzunarele unora care au luat tara asta la pret de consignatie si o vand inapoi la pret de lux.
Toti alearga dupa terenuri agricole iar noi le distrugem. Unde se instaleaza eoliene nu se mai poate face agricultura. Nu mai creste vegetatie. Se desertifica Baraganul. O sa stam toti pe internet si-o sa mancam banana.
Dupa logica mea, eolienele nu tin umbra, nu contamineaza solul, nu distrub panza freatica, asa ca nu vad de ce nu se poate cultiva nimic sub ele... poate ma insel.
Multumesc ptr clarificari.
Il ajutam sa se usuce de tot.
Influentele turbinelor asupra mediului au fost in scurta lor istorie, intr-un singur sens: pozitiv.
n.r. multumim
(editat de HotNews.ro)
Pe 25 iunie 2011 site-ul transelectrica a indicat 496 MW energie electrica eoliana furnizata in reteaua nationala.
http://www.transelectrica.ro/4OperareSEN/functionare.php
Populatia Salbaticii s-ar numi Salbatici :)
Energia electrica obtinute din surse curate (hidro, eolian, solar) va fi o investitie de aur.
Daca esti femeie, imi cer scuze. Oricum, nu-ti mai bate cu probleme grele, exista multi barbati care nu se dau batuti repede.