Grupul rus Transneft va reexamina utilitatea cooperarii cu Bulgaria pentru constructia oleoductului transbalcanic Burgas-Alexandropolis, a anuntat vineri presedintele societatii, Alexandre Tokarev, citat de RIA Novosti.

"Consider comportamentul Bulgariei drept o insulta", a spus Tokarev. "Transneft nu este in masura sa finanteze acest proiect la infinit. Asa ca o sa revedem utilitatea cooperarii noastre cu Bulgaria".

In 2007, Rusia, Grecia si Bulgaria au semnat un acord interguvernamental care prevede realizarea unui oleoduct transbalcanic cu o lungime de 300 km. Avand o capacitate de 35 de milioane de tone de petrol pe an, el ar trebui sa lege orasul bulgar Burgas (Marea Neagra) de portul grecesc Alexandropolis (Marea Egee).

Transneft a acuzat in mai multe randuri Bulgaria ca nu finanteaza partea sa de lucrare, datoria sa ajungand la 7,3 milioane de euro. In februarie, actionarii acestui proiect au convenit ca datoria sa fie platita inainte de 20 martie, dar partea bulgara nu a facut acest lucru.

Saptamana trecuta, Bulgaria a amanat pana in septembrie luarea unei decizii privind constructia oleoductului, pentru a evalua mai bine impactul asupra mediului.