Ministerul Economiei intentioneaza sa elaboreze o strategie in domeniul gazelor naturale, ca si parte componenta a Strategiei energetice nationale la orizontul anului 2035, se arata intr-un raspuns al institutiei catre HotNews.ro. Acest lucru va fi posibil dupa finalizarea urmatoarelor etape care se afla in desfasurare in prezent:
- Transpunerea in legislatia nationala a celui de-al treilea pachet legislativ privind piata de energie. Chiar daca s-a depasit termenul legal de transpunere (3 martie 2011), calitatea transpunerii este mult mai importanta, putand fi astfel evitata deschiderea unei proceduri de infrigement pentru o eventuala transpunere incompleta si necorespunzatoare, precizeaza Ministerul Economiei.
- Promovarea strategiei de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu cu sistemele similare din tarile vecine- etapa intarziata de necesitatea realizarii procedurii de evaluare de mediu, in conformitate cu prevederile Directivei 2001/42/CE transpusa in legislatia nationala prin HG nr. 1076/2004. Conform procedurii, raportul de mediu si proiectul strategiei de interconectare trebuie sa fie supuse dezbaterii si consultarii publice timp de 60 de zile.
- Renegocierea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in tari terte si in Romania, semnata la Moscova in anul 1996 in scopul eliminarii neconcordantelor cu legislatia comunitara- proces in curs de derulare, cu sprijinul Comisiei Europene.
Asa cum precizeaza Ministerul Economiei, renegocierea conventiei este necesara in vederea alinierii cu legislatia europeana. "Trebuie adaptata la legislatia europeana, fiindca sunt cateva elemente care nu corespund, precum lipsa dreptului de a revinde", a declarat pentru HotNews.ro, Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. In forma actuala a conventiei, "gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom".
Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.
- De asemenea, vor fi stabilite alte cantitati pe care Gazprom urmeaza sa le exporte in Romania pe termen lung. Potrivit informatiilor HotNews.ro, este posibil sa se ajunga la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020. Va fi o crestere treptata. Un raport al Gazprom pe 2010 arata ca Romania a importat, anul trecut, 2,6 miliarde metri cubi de gaze naturale. Astfel, se poate spune ca pana in 2020, Romania ar putea ajunge sa importe de aproape 4 ori mai mult decat anul trecut.
Potrivit unui grafic cuprins in proiectul de strategie de interconectare a Transgaz (vezi documentele atasate), din 2000 pana in prezent, cele mai mari cantitati au fost importate in 2003 (6 mld metri cubi). In istoria importurilor din Rusia, recordul il detin anii 1989 si 1990 cu peste 7 mld metri cubi.
Cresterea volumului de gaze aduse din Rusia ar putea fi un punct de plecare pentru negocierea unor preturi mai avantajoase. Intrebat daca se poate vorbi de preturi mai mici la gazele rusesti in cazul cresterii cantitatilor de gaze, Condrea a raspuns ca "sunt simple speculatii", dar a admis faptul ca in mod obisnuit "la stabilirea unui pret, unul dintre criteriile pentru reducerea lui este cresterea cantitatilor".
- Conventia semnata 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse prevedea mai multe obiective care nu au fost indeplinite pana acum. Inclusiv cele referitoare la cantitatile de gaze. In plus, conform conventiei trebuia infiintata o companie mixta Romgaz-Gazprom. Nu a fost infiintata, desi au existat discutii in acest sens. Partea romana trebuia sa acorde societatii mixte posibilitatea de a utiliza, pe baza contractuala, depozitele subterane de pe teritoriul Romaniei pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor interni si pentru asigurarea tranzitului gazelor rusesti in terte tari.
Potrivit conventiei, partea rusa era dispusa sa livreze Romaniei in perioada 2005-2010 pana la 14 mld metri cubi/anual, dar aceasta numai in cazul construirii unor noi capacitati de transport gaze.
Un proiect in acest sens este interconectarea cu Moldova prin Ungheni-Iasi. Desi se vorbeste de mai multi ani de acest proiect, abia acum a inceput sa se concretizeze.
Romania si Republica Moldova vor finaliza in aceasta vara studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat la Bucuresti vicepremierul Republicii MOldova, Valeriu Lazar. Potrivit acestuia, este un proiect sustinut atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. "Federatia Rusa are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin Republica Moldova se tranziteaza 16-18% din gazele rusesti catre Europa. Noi facem bani din asta. Si Comisia Europeana are interesul sa aiba cat mai multe linii de interconexiune", a spus Lazar.?
Potrivit acestuia, imediat dupa finalizarea studiului de fezabilitate va demara procesul de cautare a investitorilor. O parte din fondurile necesare, in suma de 7 mil. euro urmeaza a fi alocate de catre Comisia Europeana prin intermediul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova. Costul estimativ al proiectului se ridica la 19-20 de milioane de euro. "Pana in toamna vom structura dosarul, apoi vom demara proiectarea si licitatia", a precizat Lazar.
Viitoarea strategie in domeniul gazelor naturale depinde si de finalizarea strategiei de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu cu sistemele similare din tarile vecine. La ora actuala, exista doar trei conducte de interconectare si toate sunt doar pe sensul de import: Tekovo- SMG Mediesu Aurit, Orlovka- Isaccea si Szeged- Arad Transgaz are in acest moment atat un proiect de strategie in acest sens, cat si raportul de mediu (documentele atasate).
Potrivit strategiei exista mai multe proiecte de interconectare prin care vor fi facute atat importuri, cat si exporturi de gaze:
- Interconectarea cu Ungaria- mai trebuie facute investitii pentru a permite exporturile. In prezent, se pot face doar importuri
- Interconectarea cu Bulgaria pe directia Russe- Giurgiu- in curs de elaborare (finalizarea proiectului- 2012)
- Interconectarea cu Serbia- in faza discutiilor de colaborare
- Interconectarea pentru diversificarea punctelor de import (Punct de import- Negru Voda IV)
- Interconectarea cu Moldova -in curs de realizare (finalizarea proiectului- 2012)
- Interconectarea cu conducta NABUCCO- In faza de proiect (primele livrari-2017)
- Lucrari pentru asigurarea curgerii reversibile a fluxului de gaze naturale prin interconectarile existente in scopul cresterii sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale in situatii de criza
Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.
In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi rezolvata si problema tehnica. In schimb, conducta Giurgiu-Ruse va asigura inca de la inceput transportul gazului in ambele directii. Interconectarea cu Bulgaria va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, in prezent derulandu-se procedurile pentru selectarea constructorului pe partea romana.
- Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuie sa prezinte o propunere de capacitate bidirectionala. Pana pe 3 decembrie 2013, trebuie asigurata capacitatea bidirectionala permanenta in toate interconectarile transfrontaliere intre statele membre. "Operatorii de sisteme de transport asigura capacitatea bidirectionala permanenta in toate interconectarile transfrontaliere intre statele membre cat mai curand posibil si cel tarziu pana la 3 decembrie 2013", se arata in regulament.
Regulamentul mai spune ca "operatorii de sisteme de transport nu ar trebui impiedicati sa ia in calcul situatia in care investitiile care permit capacitatea fizica de a transporta gazul in ambele directii (capacitate bidirectionala) in cadrul interconectarilor transfrontaliere cu tari terte". Romania are in vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de vedere tehnic, gazele sa poata fi transportate in ambele sensuri. Pana la 3 decembrie 2011, statele membre comunica Comisiei acordurile interguvernamentale existente semnate cu tari terte care au un impact asupra dezvoltarii infrastructurilor de gaze si aprovizionarii cu gaze.
Astfel, Romania va avea dreptul sa importe o cantitate mai mare de gaze, la preturi mai mici si va re-exporta o mare parte din ele.
Romania, in ultimii 20 de ani, si-a redus dependenta de santajul energetic rusesc, de la 7 miliarde m3/an, la doar 2,6 miliarde m3/an.
Rusia are din ce in ce mai putine instrumente de influenta asupra Romaniei, mai ales in conditiile unui presedinte (Basescu) puternic pro-american (Rusia Today scria ca Basescu e unul dintre cei mai protejati aliati ai Americii!!).
Asa ca Gazprom incearca sa mentina totusi un interes al Romaniei pt gazul rusesc, propunand Romaniei sa aiba sa cumpere ieftin din Rusia si sa vanda mai scump catre vecini.
Relatiile noastra cu Moldova (prin care se exporta minim 15% din gazul rus spre Europa) sunt excelente si ne ajuta in aceste negocieri, Basarabia devine treptat parte a sistemului nostru de securitate energetica.
Ucraina este deja o colonie rusa, precum Belarus.
Romania e independenta si Rusia nu poate exporta catre Balcani decat prin Romania!
Nabucco va trece si el prin Romania, tara noastra (datorita lui Basescu) are si proiectul foarte bun numit AGRI, avem un potential eolian urias (anual capacitatea instalata creste cu 50%), construim inca 2 hidrocentrale mari (Tarnita si una pe Dunare) + inca 2 reactoare, descoperim zacaminte on si offshore, Romania va fi din ce in ce mai putin dependenta energetic de Rusia (si sunt unii care pur si simplu crapa cand vad asta).
Acum e momentul sa negociem cu Rusia mai multe chestiuni, global, legate de gaz, M. Neagra, Basarabia/Transnistria, etc.
Gazpromul din Serbia (compania sarba e controlata de rusi) are nevoie de Romania pt a se conecta cu reteaua dinspre Rusia.
Bulgarii la fel, ungurii la fel.
In 5-6 ani nu vom avea concurenta in regiune, noi vom fi cu mana pe robinetul de tranzit spre vecini!
Daca este sa ma iau dupa comentariul tau, ne-a pus Dumnezeu mana in cap cu Basescu asta, or sa stea alti sefi de stat cu caciula in mana la poarta Cotroceniului.
O sa primim, ca in Dubai, salariu de la stat, doar pentru ca suntem cetateni ai acestei tari.
banii or sa curga din afacerile statului cu gaze, energie, vamuirea la granita UE.
Ce sa mai...trai pe vatrai.
Doar ca...este prea frumos ca sa fie adevarat, va cam imbatati cu apa rece stimabililor.
Ce vad eu acum, sunt investitorii care incep sa se mute din Romania (lucrez la unul si stiu ce spun) in tari unde afacerea le merge mai bine.
Altii nu se inghesuie sa le ia locul (prietenul vostru, ambasadorul american, a explicat de ce).
Datoria monstruoasa, acumulata de voi in ultimii ani, trebuie platita, in curand ajungem la un varf de plata.
De unde scoatem bani?
Nu va mai dati tari si independenti, suntem vanduti pentru cateva generatii.
fact: de la decizie pana la parcurgerea tuturor etapelor de proiectare/autorizare/finantare si implementarea propriu zisa a unui proiect mare, spre exemplu Tarnita, avem tehnic vorbind minim 5-10 ani. Efectele benefice le vedem peste 12. In tot acest timp oamenii se pierd pe drum, pentru ca ei traiesc de azi pe miine, fara viziune pe termen lung.
bine ca ne-ai luminat tu.
vreau sa vad un comentariu pertinent, de om inteligent si coerent impotriva actelor lui Basescu.
orcice zice si orice face Basescu numai idioti se gasesc sa-l combata, fara argumente si ca la usa cortului.
chiar asa sa ...
"Americanii au venit, în sfârşit, să salveze Europa de sub “talpa” energetică rusă! Tehnologia gazelor de şist, care făcut SUA cel mai mare producător de gaze din lume şi a ieftinit preţurile pentru consumatori, ameninţă supremaţia Gazprom în Europa de Est, inclusiv România, potrivit unei analize Bloomberg.
Mari companii internaţionale precum Exxon Mobil, Chevron şi Talisman Energy sunt în fruntea revoluţiei prin explorarea gazelor de şist, din Polonia până în România şI Bulgaria.
Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, România Ungaria şI Bulgaria au împreună rezerve recuperabile de gaze de şist de 19 trilioane de metri cubi, în vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi. SI alte ţări europene au rezerve imense, precum Franţa, cu 180 trilioane de metri cubi. Circa 25% din consumul Europei provine din Rusia, unde Gazprom are monopol asupra exporturilor.
In ţara noastră grupul Chevron este interesat de explorarea gazelor de şist. Chevron deţine un perimetru de exploatare în zona Bârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari fără taxe. Totodată, compania sârbă NIS, care este deţinută de grupul rus Gazprom Neft va explora patru blocuri din vestul României în parteneriat cu o companie candiană, vizând şi gazele de şist. "(jurnalul.ro)
Exploatarea acestui tip de gaz are o răspândire mai largă în Statele Unite, unde deja există peste 50 de mii de puțuri de mică adâncime. În 2010 gazele de șist reprezintă 50% din consumul total de gaze din SUA .
Succesul american a determinat și alte țări să se întrebe dacă nu cumva pot scăpa de dependența de gazele rusești și arabe și dacă nu dețin pe teritoriul lor prețioasa resursă. Deja, Canada a descoperit gaze neconvenționale în Apalași și în Columbia Britanică. În Polonia se află cele mai mari zăcăminte de gaze de șist din Europa, fiind estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi.
Daca tot e vorba sa citam din wikipedia a se citi si din articolul in engleza in care se pare ca e mai poluant decat petrolul si chiar carbunele in atmosfera, iar in plus polueaza si panza freatica.
In schimb ACUM ne putem pune intrebarea daca din sisturile alea nu se poate extrage ceva cu noile tehnologii. Nu ma pronunt, nu sint specialist, chiar si specialistii cred ca trebuie sa studieze problema atent. Dar am propus o tema oarecum ignorata dupa cum se vede.
"De asemenea, vor fi stabilite alte cantitati pe care Gazprom urmeaza sa le exporte in Romania pe termen lung. Potrivit informatiilor HotNews.ro, este posibil sa se ajunga la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020. Va fi o crestere treptata. Un raport al Gazprom pe 2010 arata ca Romania a importat, anul trecut, 2,6 miliarde metri cubi de gaze naturale. Astfel, se poate spune ca pana in 2020, Romania ar putea ajunge sa importe de aproape 4 ori mai mult decat anul trecut. "
Mi se pare clar ca importul de gaze pentru uzul intern al Romaniei creste de 4 ori, nu tranzitul.
Observatia mea facea referire la faptul ca a importa de 4 ori mai mult gaz de la rusi demoleaza toata politica romaneasca de independenta fata de rusi dusa in ultimii ani. Ar trebui sa ni se explice virajul asta brusc si abrupt.
Directiva europeana se refera la interconectare/tranzit, nu la importuri. Ca sa revindem gazul rusesc cu profit ar insemna ca sa-l importam la preturi ultra-mici, ceea ce e foarte greu de crezut.
Iar din ce-i cunoastem cu toti pe rusi, cu siguranta nu vor specula momentul si relatiile bilaterale dezastruoase !! Nuuuu ! O sa-i facem sa ne dea gaz mai mult si mai ieftin !! Sic-sic Putin si Medvedev !! :))
Straine, nu stiu cum e la tine in tara, dar la mine gazul e foarte scump, cel mai scump din Europa, asa ca ma intereseaza aceste negocieri si ma intereseaza cum reprezentantii statului imi reprezinta interesele. Dar, din nou, tu de unde sa stii mai straine ??!!?
Doar o vorba iti mai zic: demnitatea te costa, iar slugarnicia e (uneori) rasplatita.
Mult succes la lupta, voinice! Da-n Basescu, ca e la moda, dar pupa poala rusilor. Esti pe un drum bun, sensul e un pic gresit, dar cine mai sta sa analizeze toate detaliile, nu?
Am sperat ca proiecte gen Nabucco sa le mai taie din nas rusilor, sa micsoreze monopolul gazului rusesc asupra Europei.
Ce sa intelegem? ca afrontul Romaniei la adresa lor a fost doar o gargara politica?
P.S.
Eu nu-l atac pe Basescu ca e la moda, ci pentru ca el e responsabil.
El cu gura lui a zis, iar proverbul spune ca "Ce zice gura bate fundul". Adik eu sunt fundul lui ??!?! Imi pare rau amice, prefer sa-mi pastrez demnitatea. N-ai decat sa fii mandru ca esti un fund... :P
Cand au venit minerii unde ai fost? O sa zici ca in strada probabil, ca nu e greu sa zici. Daca e asa, sper ca de partea "buna".
Cand cu Bancorex-ul si celelalte banci falimentate unde ai fost?
Cand s-au realizat privatizarile "de succes" (vezi de ex Petrom), cand ne-am cedat tara bucata cu bucata (nici macar nu poti zice ca ai vandut-o), unde ai fost?
Cand s-au desfiintat toate uzinele si combinatele dupa ce in prealabil au fost transformate in "gauri negre" unde ai fost?
Cand au ramas romanii fara case din cauza Caritasului sau FNI-ului unde ai fost? Si lista e extrem de lunga.
Bineinteles, in toate aceste cazuri de vina a fost prostimea, nu cei care ne conduceau si au pastorit toata devalizarea acestei tari. Dar azi de vina e Basescu, ca asa ne invata antenele si irealitatea tv.
Tu voteaza cum crezi, e dreptul tau, insa nu cred ca ai dreptul sa uiti ce a fost. Niciunul din noi nu are acest drept.
basescu insa se face vinovat de 8 ani din cei 20 post 90... ce zici e destu?!l sau trebuie sa mai sta presedinte inca vreo 10 anica sa se puna?
eu sincer sper ca o sa traim intr-o tara in care politicienii vor raspunde pt incompetenta: la vot si in justitie... din punctul asta de vedere Basescu nu ar mai trebui sa ia nici 0.1 % si ar trebui sa faca ceva anisori de puscarie
Si eu sper ca toti politicienii sa raspunda.
Apropo, ca zici sa ii "ardem la vot". Cu cine ma sfatuiesti sa votez?
Totusi, ratiunea trebuie sa triumfe in cele din urma. Nu putem lasa lucrurile asa cum sunt: fiecare cu treaba lui, surd la argumentele celuilalt.
Cu Bogdan sunt si eu de acord ca politicienii ar trebui sa plateasca pentru raul facut (frumoasa generalizare, nu?). Insa pana ce nu imi spune ce sau pe cine punem in locul lor, nu cred ca realistic se poate face ceva. Si de gargara toti suntem satui.
De asemenea, nu e de ajuns sa etichetezi un om si sa-l lasi in plata lui. Tara asta trebuie sa se schimbe in bine. Si nu se va schimba daca vom fi mereu dezbinati sau cu acelelasi mentalitati.
La ce o sa-mi foloseasca mie daca Bogdan va vota asa cum e convins acuma? Lucurile trebuie dezbatute limpede si corect inainte de a merge la vot. Pe urma tragi iar ponoasele, nu?
Daca ar fi altii mai buni decat astia actuali (cu toate bubele lor, doar nu va asteptati la ingerasi si sfinti la conducere, nu?), as vota cu altii. Dar deocamdata, cu toata amaraciunea sincera, pot spune ca Ponta si Antonescu si mai ales cei din spatele lor nu merita nicio ceapa degerata. Ar insemna un pas inapoi dupa un pas inainte sovaitor. Pentru USL-isti din partea mea exista un singur cuvant: NICIODATA!
PS: Prea offtopic discutia asta.
Faptul ca nu ai alternativa la actualii guvernanti nu inseamna ca trebuie sa le tii partea indiferent de ce prostii fac.
Stimata doamna, regula de baza a democratiei e ca minoritatea se supune majoritatii. Una e critica constructiva si alta sforaiala anti-orice.
Doar pentru ca esti mereu anti-orice nu inseamna ca ai dreptate si ca ceilalti nu au. Dar lucrurile trebuie simplificate: in timpul ciclului electoral ori tii cu puterea neconditionat ori faci critica constructiva. Nu incitari, nu puneri de-a curmezisul fara niciun argument altul decat ca Base/Boc sunt raul suprem. Mai ales ca ii stim bine pe cei care afirma asta...
As mai avea multe de spus, dar inteleg ca am dat peste un simpatinzant infocat ce crede ca oricine ii critica pe Base/Boc e "raul suprem", asa ca ar fi pierdere de vreme. Plus ca nu e subiectul articolului.
- Citat dintr-o scrisorica primita de la finante:
"Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta raspunsul dumneavoastra de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut Guvernul, Parlamentul, functionarii administratiei locale, judetene si de stat"
Cat despre ''scrisorica de la finante'' n-am cuvinte ce mai...
Am putea merge mai departe cu ideea asta interesanta; sa ne inregistram ca si intretinatori de persoane cu handicap !!! Caci fara suparare, toate categoriile mentionate sunt handicapate rau de tot.
Adica: sau terminam definitiv cu santajul lor cu gazul sau joaca civilizat, ca orice alta tara din lume.
Bine jucat de Basescu si de cei din MAE.
Rusii sunt razbunatori. Banuiesc ca n-o sa se razbune doar pe Basescu ori pe USL, ci pe toata lumea daca are ocazia...
ma.gari retrograzi ... habar n-ai ce inseamna libertate cistigata, daca ti-e frica sa spui ce gindesti... vai mama voastra...
Avand in vedere ca o sa avem posibilitatea de a revinde aceste gaze o vad ca o mare realizare nu ca o pierdere sau esec.
Vrajeala ieftina...
Daca am putea importa gaz din Iran...via Turcia, ne-ar costa la jumatate de pret ! Cu diferenta de pret am putea construi 20.000 gradinite (calculat pe bune).
Mai demult se auzea ca Udrea face ceva afaceri cu rusii.Oare o mai fi valabil?