Exclusiv Romania renegociaza conventia semnata cu Rusia in 1996. Vezi cum ar putea ajunge Romania sa importe de 4 ori mai mult gaz rusesc

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 7 iulie 2011, 12:03 Economie | Energie


Conducte de interconectare actuale si viitoare
Foto: Transgaz
 documente
Romania se afla in plin proces de renegociere a Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa, potrivit unei informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire la atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania, putand ajunge la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020. Fata de cat importa acum Romania, este o diferenta mare. Potrivit datelor Gazprom, anul trecut, au ajuns in Romania 2,6 miliarde metri cubi de gaze rusesti. Renegocierea conventiei reprezinta unul dintre cei trei pasi necesari pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale.

Ministerul Economiei intentioneaza sa elaboreze o strategie in domeniul gazelor naturale, ca si parte componenta a Strategiei energetice nationale la orizontul anului 2035, se arata intr-un raspuns al institutiei catre HotNews.ro. Acest lucru va fi posibil dupa finalizarea urmatoarelor etape care se afla in desfasurare in prezent:

 • Transpunerea in legislatia nationala a celui de-al treilea pachet legislativ privind piata de energie. Chiar daca s-a depasit termenul legal de transpunere (3 martie 2011), calitatea transpunerii este mult mai importanta, putand fi astfel evitata deschiderea unei proceduri de infrigement pentru o eventuala transpunere incompleta si necorespunzatoare, precizeaza Ministerul Economiei.
 • Promovarea strategiei de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu cu sistemele similare din tarile vecine- etapa intarziata de necesitatea realizarii procedurii de evaluare de mediu, in conformitate cu prevederile Directivei 2001/42/CE transpusa in legislatia nationala prin HG nr. 1076/2004. Conform procedurii, raportul de mediu si proiectul strategiei de interconectare trebuie sa fie supuse dezbaterii si consultarii publice timp de 60 de zile.
 • Renegocierea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa in tari terte si in Romania, semnata la Moscova in anul 1996 in scopul eliminarii neconcordantelor cu legislatia comunitara- proces in curs de derulare, cu sprijinul Comisiei Europene.

Asa cum precizeaza Ministerul Economiei, renegocierea conventiei este necesara in vederea alinierii cu legislatia europeana. "Trebuie adaptata la legislatia europeana, fiindca sunt cateva elemente care nu corespund, precum lipsa dreptului de a revinde", a declarat pentru HotNews.ro, Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei. In forma actuala a conventiei, "gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom".

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.


Potrivit unui grafic cuprins in proiectul de strategie de interconectare a Transgaz (vezi documentele atasate), din 2000 pana in prezent, cele mai mari cantitati au fost importate in 2003 (6 mld metri cubi). In istoria importurilor din Rusia, recordul il detin anii 1989 si 1990 cu peste 7 mld metri cubi.

Cresterea volumului de gaze aduse din Rusia ar putea fi un punct de plecare pentru negocierea unor preturi mai avantajoase. Intrebat daca se poate vorbi de preturi mai mici la gazele rusesti in cazul cresterii cantitatilor de gaze, Condrea a raspuns ca "sunt simple speculatii", dar a admis faptul ca in mod obisnuit "la stabilirea unui pret, unul dintre criteriile pentru reducerea lui este cresterea cantitatilor".  

 • Conventia semnata 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse prevedea mai multe obiective care nu au fost indeplinite pana acum. Inclusiv cele referitoare la cantitatile de gaze. In plus, conform conventiei trebuia infiintata o companie mixta Romgaz-Gazprom. Nu a fost infiintata, desi au existat discutii in acest sens. Partea romana trebuia sa acorde societatii mixte posibilitatea de a utiliza, pe baza contractuala, depozitele subterane de pe teritoriul Romaniei pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor interni si pentru asigurarea tranzitului gazelor rusesti in terte tari.

Potrivit conventiei, partea rusa era dispusa sa livreze Romaniei in perioada 2005-2010 pana la 14 mld metri cubi/anual, dar aceasta numai in cazul construirii unor noi capacitati de transport gaze.

Un proiect in acest sens este interconectarea cu Moldova prin Ungheni-Iasi. Desi se vorbeste de mai multi ani de acest proiect, abia acum a inceput sa se concretizeze.

Romania si Republica Moldova vor finaliza in aceasta vara studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat la Bucuresti vicepremierul Republicii MOldova, Valeriu Lazar. Potrivit acestuia, este un proiect sustinut atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. "Federatia Rusa are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin Republica Moldova se tranziteaza 16-18% din gazele rusesti catre Europa. Noi facem bani din asta. Si Comisia Europeana are interesul sa aiba cat mai multe linii de interconexiune", a spus Lazar.?

Potrivit acestuia, imediat dupa finalizarea studiului de fezabilitate va demara procesul de cautare a investitorilor. O parte din fondurile necesare, in suma de 7 mil. euro urmeaza a fi alocate de catre Comisia Europeana prin intermediul Programului Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova. Costul estimativ al proiectului se ridica la 19-20 de milioane de euro. "Pana in toamna vom structura dosarul, apoi vom demara proiectarea si licitatia", a precizat Lazar.

Viitoarea strategie in domeniul gazelor naturale  depinde si de finalizarea strategiei de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu cu sistemele similare din tarile vecine. La ora actuala, exista doar trei conducte de interconectare si toate sunt doar pe sensul de import: Tekovo- SMG Mediesu Aurit, Orlovka- Isaccea si Szeged- Arad Transgaz are in acest moment atat un proiect de strategie in acest sens, cat si raportul de mediu (documentele atasate).

Potrivit strategiei exista mai multe proiecte de interconectare prin care vor fi facute atat importuri, cat si exporturi de gaze:

 • Interconectarea cu Ungaria- mai trebuie facute investitii pentru a permite exporturile. In prezent, se pot face doar importuri
 • Interconectarea cu Bulgaria pe directia Russe- Giurgiu- in curs de elaborare (finalizarea proiectului- 2012)
 • Interconectarea cu Serbia- in faza discutiilor de colaborare
 • Interconectarea pentru diversificarea punctelor de import (Punct de import- Negru Voda IV)
 • Interconectarea cu Moldova -in curs de realizare (finalizarea proiectului- 2012)
 • Interconectarea cu conducta NABUCCO- In faza de proiect (primele livrari-2017)
 • Lucrari pentru asigurarea curgerii reversibile a fluxului de gaze naturale prin interconectarile existente in scopul cresterii sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale in situatii de criza

Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.

In ceea ce priveste conducta Arad-Szeged, din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri. Proiectul prevedea constructia conductei pe ambele sensuri, insa pana la urma s-a realizat doar pentru importuri. Insa, daca autoritatile ar decide sa deblocheze exporturile, in cateva luni ar putea fi rezolvata si problema tehnica. In schimb, conducta Giurgiu-Ruse va asigura inca de la inceput transportul gazului in ambele directii. Interconectarea cu Bulgaria va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor, in prezent derulandu-se procedurile pentru selectarea constructorului pe partea romana.

 • Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 martie 2012, fiecare stat trebuie sa prezinte o propunere de capacitate bidirectionala. Pana pe 3 decembrie 2013, trebuie asigurata capacitatea bidirectionala permanenta in toate interconectarile transfrontaliere intre statele membre. "Operatorii de sisteme de transport asigura capacitatea bidirectionala permanenta in toate interconectarile transfrontaliere intre statele membre cat mai curand posibil si cel tarziu pana la 3 decembrie 2013", se arata in regulament.

Regulamentul mai spune ca "operatorii de sisteme de transport nu ar trebui impiedicati sa ia in calcul situatia in care investitiile care permit capacitatea fizica de a transporta gazul in ambele directii (capacitate bidirectionala) in cadrul interconectarilor transfrontaliere cu tari terte". Romania are in vedere interconectarea cu Moldova si cu Serbia. In plus, vor fi facute investitii la statiile Isaccea si Negru Voda pentru ca din punct de vedere tehnic, gazele sa poata fi transportate in ambele sensuri. Pana la 3 decembrie 2011, statele membre comunica Comisiei acordurile interguvernamentale existente semnate cu tari terte care au un impact asupra dezvoltarii infrastructurilor de gaze si aprovizionarii cu gaze.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















16724 vizualizari

 • -21 (55 voturi)    
  Base trece Nistrul daca este nevoie ... (Joi, 7 iulie 2011, 12:09)

  radu [anonim]

  Daca rusii nu vor sa ne livreze gaze trece Basescu Nistrul si vine cu gazele...;)
  • +30 (48 voturi)    
   da (Joi, 7 iulie 2011, 12:32)

   gabriel [anonim] i-a raspuns lui radu

   si poate te duce si pe tine si te lasa pe acolo !
   • -21 (29 voturi)    
    in zilele astea si in Belarus este mai bine! (Joi, 7 iulie 2011, 17:45)

    radu [anonim] i-a raspuns lui gabriel

    Stai fara grija, nu se duce nicaieri, este "cocos" numai la televizor, in rest a demonstrat ca nu este in stare de nimic bun pentru Romania.
    • +12 (16 voturi)    
     Romania devine treptat nod energetic UE (Joi, 7 iulie 2011, 19:29)

     Strategia energetica la M. Neagra [anonim] i-a raspuns lui radu

     Contractul actual contine o clauza ce trebuie eliminata, cea referitoare la limitarea cantitatilor catre Romania, asa s-a stabilit la negocierile UE-Rusia.

     Astfel, Romania va avea dreptul sa importe o cantitate mai mare de gaze, la preturi mai mici si va re-exporta o mare parte din ele.

     Romania, in ultimii 20 de ani, si-a redus dependenta de santajul energetic rusesc, de la 7 miliarde m3/an, la doar 2,6 miliarde m3/an.
     Rusia are din ce in ce mai putine instrumente de influenta asupra Romaniei, mai ales in conditiile unui presedinte (Basescu) puternic pro-american (Rusia Today scria ca Basescu e unul dintre cei mai protejati aliati ai Americii!!).

     Asa ca Gazprom incearca sa mentina totusi un interes al Romaniei pt gazul rusesc, propunand Romaniei sa aiba sa cumpere ieftin din Rusia si sa vanda mai scump catre vecini.

     Relatiile noastra cu Moldova (prin care se exporta minim 15% din gazul rus spre Europa) sunt excelente si ne ajuta in aceste negocieri, Basarabia devine treptat parte a sistemului nostru de securitate energetica.

     Ucraina este deja o colonie rusa, precum Belarus.
     Romania e independenta si Rusia nu poate exporta catre Balcani decat prin Romania!

     Nabucco va trece si el prin Romania, tara noastra (datorita lui Basescu) are si proiectul foarte bun numit AGRI, avem un potential eolian urias (anual capacitatea instalata creste cu 50%), construim inca 2 hidrocentrale mari (Tarnita si una pe Dunare) + inca 2 reactoare, descoperim zacaminte on si offshore, Romania va fi din ce in ce mai putin dependenta energetic de Rusia (si sunt unii care pur si simplu crapa cand vad asta).

     Acum e momentul sa negociem cu Rusia mai multe chestiuni, global, legate de gaz, M. Neagra, Basarabia/Transnistria, etc.

     Gazpromul din Serbia (compania sarba e controlata de rusi) are nevoie de Romania pt a se conecta cu reteaua dinspre Rusia.
     Bulgarii la fel, ungurii la fel.

     In 5-6 ani nu vom avea concurenta in regiune, noi vom fi cu mana pe robinetul de tranzit spre vecini!
     • -10 (14 voturi)    
      si ce functie ziceai matale ca ai in guvern? (Vineri, 8 iulie 2011, 9:21)

      Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui Strategia energetica la M. Neagra

      ca vorbesti ca un purtator de cuvant al lui Boc.....
      Daca este sa ma iau dupa comentariul tau, ne-a pus Dumnezeu mana in cap cu Basescu asta, or sa stea alti sefi de stat cu caciula in mana la poarta Cotroceniului.
      O sa primim, ca in Dubai, salariu de la stat, doar pentru ca suntem cetateni ai acestei tari.
      banii or sa curga din afacerile statului cu gaze, energie, vamuirea la granita UE.
      Ce sa mai...trai pe vatrai.
      Doar ca...este prea frumos ca sa fie adevarat, va cam imbatati cu apa rece stimabililor.
      Ce vad eu acum, sunt investitorii care incep sa se mute din Romania (lucrez la unul si stiu ce spun) in tari unde afacerea le merge mai bine.
      Altii nu se inghesuie sa le ia locul (prietenul vostru, ambasadorul american, a explicat de ce).
      Datoria monstruoasa, acumulata de voi in ultimii ani, trebuie platita, in curand ajungem la un varf de plata.
      De unde scoatem bani?
      Nu va mai dati tari si independenti, suntem vanduti pentru cateva generatii.
     • -7 (11 voturi)    
      vorbesti ca baietii cu cravate (Vineri, 8 iulie 2011, 10:27)

      gaz_dashist [anonim] i-a raspuns lui Strategia energetica la M. Neagra

      de la 10 tv si TVR1, la timpul viitor, vom face...., vom drege..... Romania va fi...., de 7 ani nu vad nimic concret cu o finalitate bine definita, ce vad este saracirea continua romanilor, emigrarea spre vest a tinerilor pregatiti, datorii de miliarde de Euro si politicieni foarte bogati. Revenind la gaz suntem dependenti de gazul rusesc, pentru ca o sistare a furnizari acestuia chiar si 20-30% cat reprezinta din consumul intern ar duce la o majorare cu toto atqtea procente a gazului intern care exploatat de firme occidentale. Cat despre gazul de shist , tehnologiile de exploatare sunt scumpe si cu riscuri pentru mediu.
      • +5 (7 voturi)    
       fact (Vineri, 8 iulie 2011, 11:59)

       nae [anonim] i-a raspuns lui gaz_dashist

       saracia este un efect cronic al celor 60 de ani de comunism. viitorul oricit ar fi de incert pentru tine, are o finalitate bine determinata, iar inertia in realizarea proiectelor imense de infrastructura este enorm de mare, inerenta sistemului administrativ/economic/legislativ modern.

       fact: de la decizie pana la parcurgerea tuturor etapelor de proiectare/autorizare/finantare si implementarea propriu zisa a unui proiect mare, spre exemplu Tarnita, avem tehnic vorbind minim 5-10 ani. Efectele benefice le vedem peste 12. In tot acest timp oamenii se pierd pe drum, pentru ca ei traiesc de azi pe miine, fara viziune pe termen lung.
    • -6 (12 voturi)    
     Depinde ce ... (Joi, 7 iulie 2011, 21:36)

     Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui radu

     ...intelegi dumneata, prin bine...pentru Romanica...
  • -2 (10 voturi)    
   as (Joi, 7 iulie 2011, 21:47)

   unu [anonim] i-a raspuns lui radu

   exact asa se poarta negocierile, bazat pe ce a zis basescu sau iliescu ... nicidecum pe bani.
   bine ca ne-ai luminat tu.

   vreau sa vad un comentariu pertinent, de om inteligent si coerent impotriva actelor lui Basescu.
   orcice zice si orice face Basescu numai idioti se gasesc sa-l combata, fara argumente si ca la usa cortului.
   chiar asa sa ...
  • -5 (13 voturi)    
   ... (Vineri, 8 iulie 2011, 1:29)

   klaudyuxxx [utilizator] i-a raspuns lui radu

   Din 2004 nici macar nu prea mai avem noi nevoie de gazele rusilor. Le avem pe alea de la Basescu, doar de asta isi permite el sa-i spurce pe rusi toata ziua, toata noaptea, ce c*c*t. Acum aveti si raspunsul la intrebarea de ce pute asa tare la Cotroceni...
 • +29 (29 voturi)    
  Parca era vorba (Joi, 7 iulie 2011, 12:13)

  aura [anonim]

  Sa diminuam dependenta Romaniei de gazul rusesc.
  • +9 (15 voturi)    
   EXACT ! (Joi, 7 iulie 2011, 12:47)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui aura

   Ce facem cu gazul de shist (shale gas) ? Ce strategie e aia fara aceasta optiune ? Datorita gazului de shist Polonia va deveni exportatoare in citiva ani. Noi nimic-nimic ?
   • +10 (10 voturi)    
    Foarte interesant (Joi, 7 iulie 2011, 13:36)

    aura [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Nu eram la curent. Din pacate, se pare ca mai dureaza exploatarea acestui gaz de shist, Polonia spera sa se apuce in cca 10 ani.

    "Americanii au venit, în sfârşit, să salveze Europa de sub “talpa” energetică rusă! Tehnologia gazelor de şist, care făcut SUA cel mai mare producător de gaze din lume şi a ieftinit preţurile pentru consumatori, ameninţă supremaţia Gazprom în Europa de Est, inclusiv România, potrivit unei analize Bloomberg.

    Mari companii internaţionale precum Exxon Mobil, Chevron şi Talisman Energy sunt în fruntea revoluţiei prin explorarea gazelor de şist, din Polonia până în România şI Bulgaria.
    Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, România Ungaria şI Bulgaria au împreună rezerve recuperabile de gaze de şist de 19 trilioane de metri cubi, în vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi. SI alte ţări europene au rezerve imense, precum Franţa, cu 180 trilioane de metri cubi. Circa 25% din consumul Europei provine din Rusia, unde Gazprom are monopol asupra exporturilor.

    In ţara noastră grupul Chevron este interesat de explorarea gazelor de şist. Chevron deţine un perimetru de exploatare în zona Bârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari fără taxe. Totodată, compania sârbă NIS, care este deţinută de grupul rus Gazprom Neft va explora patru blocuri din vestul României în parteneriat cu o companie candiană, vizând şi gazele de şist. "(jurnalul.ro)
   • +4 (8 voturi)    
    Stii tu ceva.. (Joi, 7 iulie 2011, 17:15)

    Gianni [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

    nu e gaz de shist..e shale gas..cand ai sa scoti gaz din shist sa imi dai si mie un semn..intr-adevar e nebunie cu shale gas-ul acuma..dar nush cat o sa poata exporta Polonia..
    • +8 (8 voturi)    
     Unde e greseala? (Joi, 7 iulie 2011, 20:01)

     aura [anonim] i-a raspuns lui Gianni

     Gazul de șist reprezintă gaze prinse între plăcile de șisturi ori în straturile de cărbune și aflate mai la suprafață decât zăcămintele de gaz convențional. Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului, oferind și avantaje în privința limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot înlocui cu usurință petrolul. Totuși, impactul său asupra mediului nu este deloc unul neglijabil. Un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice și să le polueze.

     Exploatarea acestui tip de gaz are o răspândire mai largă în Statele Unite, unde deja există peste 50 de mii de puțuri de mică adâncime. În 2010 gazele de șist reprezintă 50% din consumul total de gaze din SUA .

     Succesul american a determinat și alte țări să se întrebe dacă nu cumva pot scăpa de dependența de gazele rusești și arabe și dacă nu dețin pe teritoriul lor prețioasa resursă. Deja, Canada a descoperit gaze neconvenționale în Apalași și în Columbia Britanică. În Polonia se află cele mai mari zăcăminte de gaze de șist din Europa, fiind estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi.
     • +5 (5 voturi)    
      MULTUMESC (Joi, 7 iulie 2011, 20:18)

      pointless man [utilizator] i-a raspuns lui aura

      Imi creste sufletul cind vad ca, cel putin pe acest forum, intervin si persoane normale, atente, concentrate, adica dispuse sa gindeasca. BRAVO !
      • +5 (5 voturi)    
       dar (Joi, 7 iulie 2011, 21:45)

       uzu [anonim] i-a raspuns lui pointless man

       dar din pacate oamenii cu cap din romania in general nu fac politica decat la un pahar de bere.
     • 0 (0 voturi)    
      As fi atent cu ecologia (Vineri, 8 iulie 2011, 13:46)

      a_claudiu [utilizator] i-a raspuns lui aura

      "arderea acestui combustibil este mai ecologică decât a cărbunelui sau petrolului".

      Daca tot e vorba sa citam din wikipedia a se citi si din articolul in engleza in care se pare ca e mai poluant decat petrolul si chiar carbunele in atmosfera, iar in plus polueaza si panza freatica.
   • +1 (1 vot)    
    Anina (Vineri, 8 iulie 2011, 9:01)

    Anina [anonim] i-a raspuns lui pointless man

    Mi-aduc aminte cît de înjurat a fost Ceauşescu (pe la colţuri, normal) cînd s-a apucat să exploateze şisturile de la Anina ... c[ nu e rentabil, că bla-bla-bla ...
    • +4 (4 voturi)    
     CEAUSILA (Vineri, 8 iulie 2011, 9:15)

     pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Anina

     habar nu avea de gazul de sist. Voia sa arda bolovanii aia direct in cazanele termocentralei cu un adaos de gaz imens altfel nu se aprindea nimic. Ar fi rezultat o poluare gigantica prin emitere de cenusa care ar fi ajuns pina in cheile Nerei. Vezi ce necazuri produc respectivele cenusi la Isalnita, Mintia etc. De altfel "geniul Carpatilor" nu intelegea tehnica nici un gram, si nu numai tehnica, asa ca nu avem ce lauda.

     In schimb ACUM ne putem pune intrebarea daca din sisturile alea nu se poate extrage ceva cu noile tehnologii. Nu ma pronunt, nu sint specialist, chiar si specialistii cred ca trebuie sa studieze problema atent. Dar am propus o tema oarecum ignorata dupa cum se vede.
  • +3 (3 voturi)    
   stim sau presupunem? (Joi, 7 iulie 2011, 16:51)

   prudent [anonim] i-a raspuns lui aura

   daca se face export/tranzit spre Bulgaria, Serbia, Ungaria de gaz rusesc e ceva rau? tranzitul aduce bani -mai ales daca rusii nu mai fac South Stream. Iar negocierea cu Gazprom pune presiune pe Azerbagian ca sa se hotareasca odata cu AGRI. Important este nu cat gaz rusesc aducem ci cat consumam din acesta!
   • -3 (3 voturi)    
    Nu lucrez in Min. Economiei (Joi, 7 iulie 2011, 19:56)

    aura [anonim] i-a raspuns lui prudent

    Comentez si eu dupa informatiile din articol. Iar articolul spune ca :

    "De asemenea, vor fi stabilite alte cantitati pe care Gazprom urmeaza sa le exporte in Romania pe termen lung. Potrivit informatiilor HotNews.ro, este posibil sa se ajunga la 10 miliarde de metri cubi pana in 2020. Va fi o crestere treptata. Un raport al Gazprom pe 2010 arata ca Romania a importat, anul trecut, 2,6 miliarde metri cubi de gaze naturale. Astfel, se poate spune ca pana in 2020, Romania ar putea ajunge sa importe de aproape 4 ori mai mult decat anul trecut. "

    Mi se pare clar ca importul de gaze pentru uzul intern al Romaniei creste de 4 ori, nu tranzitul.
    • +4 (4 voturi)    
     aritmetica simpla! (Vineri, 8 iulie 2011, 7:19)

     bula [anonim] i-a raspuns lui aura

     daca consumul creste de 4 ori si productia industriala -pe gaz- creste de 4 ori. Consumul casnic e in scadere (izolatie mai buna, debransare, populatie in scadere, etc). E putin probabil ca productia de ingrasaminte sa creasca de 4 ori sau productia de otel. PS.directiva UE ca tarile sa poata importa/reexporta gaz e publica. De ce o ignori?
     • 0 (2 voturi)    
      Nu ignor nimic (Vineri, 8 iulie 2011, 8:47)

      aura [anonim] i-a raspuns lui bula

      Nici nu zic transant daca e bine sau e rau, mai ales in conditiile crizei economice.
      Observatia mea facea referire la faptul ca a importa de 4 ori mai mult gaz de la rusi demoleaza toata politica romaneasca de independenta fata de rusi dusa in ultimii ani. Ar trebui sa ni se explice virajul asta brusc si abrupt.

      Directiva europeana se refera la interconectare/tranzit, nu la importuri. Ca sa revindem gazul rusesc cu profit ar insemna ca sa-l importam la preturi ultra-mici, ceea ce e foarte greu de crezut.
 • -10 (32 voturi)    
  ha ha ha! Pai e momentul perfect! :P (Joi, 7 iulie 2011, 12:14)

  Bogdan [anonim]

  A picat foarte bine renegocierea cu rusii !!! Sunt convins ca vom obtine o multime de "succesuri" gratie politicii externe inteligente duse de presedintele Romaniei. :P
  Iar din ce-i cunoastem cu toti pe rusi, cu siguranta nu vor specula momentul si relatiile bilaterale dezastruoase !! Nuuuu ! O sa-i facem sa ne dea gaz mai mult si mai ieftin !! Sic-sic Putin si Medvedev !! :))
  • +14 (26 voturi)    
   Bravo romane, sic-sic (Joi, 7 iulie 2011, 12:34)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   Ma gandeam cand apare primul comentator adept al politicii strutului. Se negociaza de 4 ori mai mult gaz. Asta inseamna ceva pt tine sau oricum mai departe de Basescu nu esti in stare sa vezi...
   • -10 (26 voturi)    
    Cu placere strainule, sic-sic ! (Joi, 7 iulie 2011, 13:03)

    Bodan [anonim] i-a raspuns lui nano2k

    Ce inseamna la tine mai "straine" politica strutului ?!? Adik ce am facut noi de suntem asa smecheri, pe langa faptul ca ne-am facut de ras cu o declaratie ridicola a sefului statului? Sau vrei sa spui ca a fost o declaratie pregatita de Basescu, doar asa, sa le aratam noi rusilor ??? Ha ha ha! (celor cativa neuroni pierduti ai tai le reamitesc ca intrebarile in care presedintele s-a bagat ca musca-n lapte nu erau pregatite sau cel putin n-a recunoscut asta asa ca...curajul nu intra aici in discutie, nici vreun patriotism, ci doar pura prostie ).
    Straine, nu stiu cum e la tine in tara, dar la mine gazul e foarte scump, cel mai scump din Europa, asa ca ma intereseaza aceste negocieri si ma intereseaza cum reprezentantii statului imi reprezinta interesele. Dar, din nou, tu de unde sa stii mai straine ??!!?
    • +12 (22 voturi)    
     Tu du-ti lupta politica (Joi, 7 iulie 2011, 13:30)

     nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Bodan

     La tine in tara ta virtuala vad ca te hranesti cu lupta politica si eventual cu atacuri la persoana. Nici nu ma mir ca vezi cum vezi lucrurile.

     Doar o vorba iti mai zic: demnitatea te costa, iar slugarnicia e (uneori) rasplatita.

     Mult succes la lupta, voinice! Da-n Basescu, ca e la moda, dar pupa poala rusilor. Esti pe un drum bun, sensul e un pic gresit, dar cine mai sta sa analizeze toate detaliile, nu?
    • +4 (6 voturi)    
     da de unde ai scos-o si pe asta? (Joi, 7 iulie 2011, 15:00)

     schumi [anonim] i-a raspuns lui Bodan

     gazul roman nu este printre cele mai scumpe...din contra...printre cele mai ieftine...de asta trebe scumpit ca sa ne aliniem la celelalte state europene.
   • +8 (10 voturi)    
    Ai uitat un amanunt important (Joi, 7 iulie 2011, 13:29)

    aura [anonim] i-a raspuns lui nano2k

    E vorba de gaz rusesc.
    Am sperat ca proiecte gen Nabucco sa le mai taie din nas rusilor, sa micsoreze monopolul gazului rusesc asupra Europei.

    Ce sa intelegem? ca afrontul Romaniei la adresa lor a fost doar o gargara politica?
    • -2 (12 voturi)    
     slugarnicia e singura "demnitate" in Ro (Joi, 7 iulie 2011, 13:48)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui aura

     UIta-te la "demnitarii" romani", uita-te la ministrii si o sa vezi ce calificari au. La dat cu peria la sefi. Asa ca nu-mi vorbi mie de slugarnicie in tara slugilor ! Si lupta mea amice nu e doar virtuala, ea se manifesta in spatiul public si se va manifesta la vot, unde sper ca si ceilalti romani de care faci tu misto sa amendeze aceasta putere iresponsabila !
     P.S.
     Eu nu-l atac pe Basescu ca e la moda, ci pentru ca el e responsabil.
     El cu gura lui a zis, iar proverbul spune ca "Ce zice gura bate fundul". Adik eu sunt fundul lui ??!?! Imi pare rau amice, prefer sa-mi pastrez demnitatea. N-ai decat sa fii mandru ca esti un fund... :P
     • +11 (17 voturi)    
      Pana acuma unde ai fost? (Joi, 7 iulie 2011, 14:50)

      nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

      In anii '90 cand s-a distrus agricultura, cand s-a dat liber la tigani sa fure tot sistemul de irigatii unde ai fost?

      Cand au venit minerii unde ai fost? O sa zici ca in strada probabil, ca nu e greu sa zici. Daca e asa, sper ca de partea "buna".

      Cand cu Bancorex-ul si celelalte banci falimentate unde ai fost?
      Cand s-au realizat privatizarile "de succes" (vezi de ex Petrom), cand ne-am cedat tara bucata cu bucata (nici macar nu poti zice ca ai vandut-o), unde ai fost?

      Cand s-au desfiintat toate uzinele si combinatele dupa ce in prealabil au fost transformate in "gauri negre" unde ai fost?

      Cand au ramas romanii fara case din cauza Caritasului sau FNI-ului unde ai fost? Si lista e extrem de lunga.

      Bineinteles, in toate aceste cazuri de vina a fost prostimea, nu cei care ne conduceau si au pastorit toata devalizarea acestei tari. Dar azi de vina e Basescu, ca asa ne invata antenele si irealitatea tv.

      Tu voteaza cum crezi, e dreptul tau, insa nu cred ca ai dreptul sa uiti ce a fost. Niciunul din noi nu are acest drept.
      • -7 (13 voturi)    
       pai basescu e presedinte de ieri prietene?! (Joi, 7 iulie 2011, 15:18)

       eu [anonim] i-a raspuns lui nano2k

       de toate cele descrise de tine mai sus e de vina inclusiv Basescu. a fost in cateva guvernari din cate tin mintesi cand nu a fost la guvernare, a facut parte din clasa politica.

       basescu insa se face vinovat de 8 ani din cei 20 post 90... ce zici e destu?!l sau trebuie sa mai sta presedinte inca vreo 10 anica sa se puna?

       eu sincer sper ca o sa traim intr-o tara in care politicienii vor raspunde pt incompetenta: la vot si in justitie... din punctul asta de vedere Basescu nu ar mai trebui sa ia nici 0.1 % si ar trebui sa faca ceva anisori de puscarie
       • +7 (11 voturi)    
        Obsesii (Joi, 7 iulie 2011, 15:28)

        nano2k [utilizator] i-a raspuns lui eu

        Sincer sunteti obsedati de Basescu. Si sunteti foarte multi din pacate. Obsesia e patologica, sa stiti.

        Si eu sper ca toti politicienii sa raspunda.

        Apropo, ca zici sa ii "ardem la vot". Cu cine ma sfatuiesti sa votez?
      • +5 (11 voturi)    
       Nu te necaji. (Joi, 7 iulie 2011, 16:41)

       mircea [anonim] i-a raspuns lui nano2k

       Se vede destul de clar ca Bogdan este hotarat sa pupe-n cur pe USL,Iliescu si rusi.E dintre desteptii care toata gandirea lor sta in "jos Basescu".Altceva nu stiu si nici nu-i intereseaza.E leit Ponta.Tu-l intrebi de una ,el iti raspunde de alta.E convins si el ca raul cel mare vine de la Iliescu si PSD,dar ,daca-i tocmit sa spuna altfel,asa face.Pentru el hotii si tradatorii sunt floarea Romaniei.
       • +5 (7 voturi)    
        De acord (Joi, 7 iulie 2011, 16:54)

        nano2k [utilizator] i-a raspuns lui mircea

        Sunt de acord cu ce zici.
        Totusi, ratiunea trebuie sa triumfe in cele din urma. Nu putem lasa lucrurile asa cum sunt: fiecare cu treaba lui, surd la argumentele celuilalt.

        Cu Bogdan sunt si eu de acord ca politicienii ar trebui sa plateasca pentru raul facut (frumoasa generalizare, nu?). Insa pana ce nu imi spune ce sau pe cine punem in locul lor, nu cred ca realistic se poate face ceva. Si de gargara toti suntem satui.

        De asemenea, nu e de ajuns sa etichetezi un om si sa-l lasi in plata lui. Tara asta trebuie sa se schimbe in bine. Si nu se va schimba daca vom fi mereu dezbinati sau cu acelelasi mentalitati.

        La ce o sa-mi foloseasca mie daca Bogdan va vota asa cum e convins acuma? Lucurile trebuie dezbatute limpede si corect inainte de a merge la vot. Pe urma tragi iar ponoasele, nu?

        Daca ar fi altii mai buni decat astia actuali (cu toate bubele lor, doar nu va asteptati la ingerasi si sfinti la conducere, nu?), as vota cu altii. Dar deocamdata, cu toata amaraciunea sincera, pot spune ca Ponta si Antonescu si mai ales cei din spatele lor nu merita nicio ceapa degerata. Ar insemna un pas inapoi dupa un pas inainte sovaitor. Pentru USL-isti din partea mea exista un singur cuvant: NICIODATA!

        PS: Prea offtopic discutia asta.
        • 0 (2 voturi)    
         Tocmai ratiunea (Joi, 7 iulie 2011, 20:12)

         aura [anonim] i-a raspuns lui nano2k

         Ar trebui sa ne faca sa evaluam mandatul unui decident politic dupa rezultate - cifre concrete - si nu dupa bunele intentii si talent oratoric.

         Faptul ca nu ai alternativa la actualii guvernanti nu inseamna ca trebuie sa le tii partea indiferent de ce prostii fac.
         • +3 (3 voturi)    
          Serios? (Joi, 7 iulie 2011, 20:49)

          nano2k [utilizator] i-a raspuns lui aura

          Dar ce ai vrea sa fac? Sa imi bat joc de alegerea majoritatii, asa cum se face pe la unele televiziuni?

          Stimata doamna, regula de baza a democratiei e ca minoritatea se supune majoritatii. Una e critica constructiva si alta sforaiala anti-orice.

          Doar pentru ca esti mereu anti-orice nu inseamna ca ai dreptate si ca ceilalti nu au. Dar lucrurile trebuie simplificate: in timpul ciclului electoral ori tii cu puterea neconditionat ori faci critica constructiva. Nu incitari, nu puneri de-a curmezisul fara niciun argument altul decat ca Base/Boc sunt raul suprem. Mai ales ca ii stim bine pe cei care afirma asta...
          • +1 (3 voturi)    
           Foarte serios (Vineri, 8 iulie 2011, 8:34)

           aura [anonim] i-a raspuns lui nano2k

           Eu tin mai mult la statutul meu de contribuabil si de cetatean decit la cel de simpatizant al unui partid. Guvernantii au majoritate politica datorita votului cetatenilor, nu si-au adus-o de acasa. Trebuie sa dea socoteala in fiecare zi de calitatea actului de guvernare, nu doar o data la 4 ani. Cel putin daca vrem sa ne consideram o tara democratica . Cind o sa intelegem ca trebuie sa avem aceleasi exigente fata de toti politicienii, atunci poate acestia vor resimti presiunea publica si vor fi mai responsabili.

           As mai avea multe de spus, dar inteleg ca am dat peste un simpatinzant infocat ce crede ca oricine ii critica pe Base/Boc e "raul suprem", asa ca ar fi pierdere de vreme. Plus ca nu e subiectul articolului.

           - Citat dintr-o scrisorica primita de la finante:

           "Suntem nevoiti sa va returnam declaratia fiscala cu rugamintea sa o revedeti si sa faceti corecturile necesare, deoarece nu putem accepta raspunsul dumneavoastra de la rubrica PERSOANE AFLATE IN INTRETINERE unde ati trecut Guvernul, Parlamentul, functionarii administratiei locale, judetene si de stat"
           • +1 (3 voturi)    
            Chiar daca (Vineri, 8 iulie 2011, 11:39)

            o voce [anonim] i-a raspuns lui aura

            .... nu este subiectul articolului, felicitari pentru modul in care ati sintetizat in doar cateva fraze, problema de fond a zilelor noastre.
            Cat despre ''scrisorica de la finante'' n-am cuvinte ce mai...

            Am putea merge mai departe cu ideea asta interesanta; sa ne inregistram ca si intretinatori de persoane cu handicap !!! Caci fara suparare, toate categoriile mentionate sunt handicapate rau de tot.
    • 0 (2 voturi)    
     Declaratii (Vineri, 8 iulie 2011, 13:03)

     Tudor [anonim] i-a raspuns lui aura

     In afaceri, declaratiile de genul celor de care vorbesti, nu au deloc importanta, aici se negociaza zeci de miliarde de euro pe o durata de 10-15 ani, o simpla declaratie nu influenteaza absolut nimic.
  • +9 (15 voturi)    
   Sau mai bine ... (Joi, 7 iulie 2011, 12:37)

   HN_reader [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   .... ii pupam in fund sa ne dea si noua gaz. Nu ? Ingenunchem la nesfarsit in fata lor, ca s-a dovedit benefit pe noi de-a lungul istoriei. Din cauza celor cretini asemenea tie, am ajuns aici ! Prefer sa ramanem fara gaz rusesc decat sa imi reneg identitatea si istoria! Mai bine mor de frig cu demnitate decat sa slugaresc rusii care ne-au adus numai dezastru in toata existenta lor.
   • -8 (16 voturi)    
    nu confunda curajul (Joi, 7 iulie 2011, 13:10)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui HN_reader

    cu prostia !!! Nu l-a obligat nimeni pe Basescu sa produca un scandal diplomatic vorbundu-l de bine pe Antonescu tocmai cand rusii isi comemorau mortii din perioada fascista. Acum trebui sa sufere o tara intreaga pentru "curajul" (ca toti stim ca a fost din greseala :P) presezidential? Uite eu nu vreu sa mor de frig ca sa apar "demnitatea" lu' Basescu, pe care l-a luat gura pe dinainte ...(cum e cu conducatorul care-si da viata pentru poporul lui?? Acum trebui sa iau eu gloante ca e el prost?!? )
  • +7 (15 voturi)    
   Tocmai ca nu ai inteles... (Joi, 7 iulie 2011, 12:55)

   Daniel [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   Tocmai ca acuma e momentul cel mai bun sa ii pui pe jar pe rusi.
   Adica: sau terminam definitiv cu santajul lor cu gazul sau joaca civilizat, ca orice alta tara din lume.

   Bine jucat de Basescu si de cei din MAE.
  • +11 (11 voturi)    
   nu te-ai prins (Joi, 7 iulie 2011, 13:08)

   phane [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   E pe dos. Adica toata agitatia asta a rusilor este pentru a obtine un avantaj in negociere, pe principiul "Baa, dar tu de ce n-ai sapca ?"
   • -9 (13 voturi)    
    pixelul albastru a fost (Joi, 7 iulie 2011, 15:20)

    eu [anonim] i-a raspuns lui phane

    daaaa pai de fapt Basescu nu a zis nicio prostii pe un post public de televiziune... era pixelul albastru... rusii au nascocit povestea
 • -5 (17 voturi)    
  O sa ne luam gaz ... (Joi, 7 iulie 2011, 12:33)

  qWerTy [anonim]

  ... mai mult si mai ieftin cand ne-om vedea ceafa. Multumim domnule Presedinte. Avem incredere in dvs !
 • -4 (18 voturi)    
  mai scump... (Joi, 7 iulie 2011, 12:38)

  costache [anonim]

  Cand o sa platesc gazul de 3 ori mai scump, o sa ma consolez cu gandul ca le-a zis-o Base rusilor...
  • -2 (12 voturi)    
   sper sa te "incalzeasca" (Joi, 7 iulie 2011, 13:13)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui costache

   pe mine m-ar fi "incalzit" daca le-ar fi zis-o pe bune. A zis insa o prostie din neatentie. Habar n-avea ca rusii isi comemoreaza mortii si ca o sa-l atace pentru asta. El a vorbit, cum se zice ...ca prostu-n targ !
   Rusii sunt razbunatori. Banuiesc ca n-o sa se razbune doar pe Basescu ori pe USL, ci pe toata lumea daca are ocazia...
   • +3 (5 voturi)    
    pe usl? (Joi, 7 iulie 2011, 19:43)

    excalibur [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

    fiind in cloaca aia bolsevica tot va este frica de "razbunarea" rusilor??? pt d'astia ca tine n-a avut loc nici o revolutie, nici o schimbare de sistem...
    ma.gari retrograzi ... habar n-ai ce inseamna libertate cistigata, daca ti-e frica sa spui ce gindesti... vai mama voastra...
 • +5 (13 voturi)    
  Titlu de kkt (Joi, 7 iulie 2011, 12:38)

  Vlad [anonim]

  Defapt nu pretul o sa fie de 4x mai mare ci cantitatea livrata.
  Avand in vedere ca o sa avem posibilitatea de a revinde aceste gaze o vad ca o mare realizare nu ca o pierdere sau esec.
  • +2 (8 voturi)    
   te-ai gandit ca (Joi, 7 iulie 2011, 13:18)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Daca noi luam gazul la unul dintre cele mai ridicate preturi din Europa cand o sa il revindem cine crezi ca o sa cumpere (pe langa pretul initial o sa se adauge cheltuieli de transport + eventual profit)
  • 0 (2 voturi)    
   Noi platim cel mai mare pret pentru gazul rusesc. (Vineri, 8 iulie 2011, 8:34)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Unde vezi tu altii mai prosti decat noi carora sa le vindem cu profit gazul importat? Orice importator cauta sa evite intermediarii (mai putin noi dupa cate se pare) pentru a plati un pret cat mai mic.
 • -2 (8 voturi)    
  cui sa vinzi gaze scumpe????? (Joi, 7 iulie 2011, 13:03)

  zaxx [anonim]

  daca Romania importa gaze la preturi mult mai mari ca bulgaria de ex. sau ca ungaria, cum ai putea sa vinzi gazele alea? doar sa le dai in pierdere, probabil o noua "afacere" pentru tatucu Base.
  Vrajeala ieftina...
 • -1 (9 voturi)    
  cantitate vs pret (Joi, 7 iulie 2011, 13:23)

  gazaru [anonim]

  Faptul ca luam de 3 X mai mult nu inseamna ca putem vinde si altii cu oarecare profit, daca pretul este deja unul ridicat atunci nu vom avea cui sa-l vindem. Iar daca pretul va fi mare stim cui sa-i multumim pentru politica externa glorioasa si extrem de benefica economiei .
 • +6 (8 voturi)    
  dar IRAN? (Joi, 7 iulie 2011, 13:37)

  escu [anonim]

  Uite ce inseamna sa ai o politica externa impusa !
  Daca am putea importa gaz din Iran...via Turcia, ne-ar costa la jumatate de pret ! Cu diferenta de pret am putea construi 20.000 gradinite (calculat pe bune).
 • -3 (13 voturi)    
  Comic. (Joi, 7 iulie 2011, 13:41)

  guru [anonim]

  Lasa ca are grija Basescu cu aberatiile lui debitate oral sa ne tripleze rusii pretul la gaze.Eu cred ca de fapt Basescu este in cardesie cu rusii.Basescu vorbeste prostiile,rusii se supara si tripleaza pretul,romanul de rand plateste ca nu are ce face,rusii iau mai multi bani pe gazele vandute ,si comisioanele intra in buzunarele cui trebuie.
  Mai demult se auzea ca Udrea face ceva afaceri cu rusii.Oare o mai fi valabil?
  • +4 (10 voturi)    
   Da si se mai aude (Joi, 7 iulie 2011, 14:43)

   Mao [anonim] i-a raspuns lui guru

   ca vrea sa cumpere o bomba nucleara de la Coreea de Nord si sa o vanda teroristilor iar cu banii castigati sa faca campanie PDL-ului.... V-au tampit antenele...Comic rau ai fi tu dar in realitate esti o mare tragedie ....
   • 0 (6 voturi)    
    cauta (Joi, 7 iulie 2011, 15:26)

    geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Mao

    informatii despre afacerea Alro si nu mai abera...
 • +2 (4 voturi)    
  gramatica (Joi, 7 iulie 2011, 13:53)

  Eugenn [utilizator]

  De ce "ca si parte componenta" si nu "ca parte componenta"?!
 • -3 (3 voturi)    
  asa zisa negociere (Joi, 7 iulie 2011, 14:35)

  ionut [anonim]

  Asta e un surogat de negociere."Negociem" volume mai mari (interesul rusilor) si nu preturi mai mici (interesul romanilor).Si uite asa crestem cererea si implicit pretul.O sa zica rusii:Noi nu am vrut sa scumpim gazul dar daca romanii au cerut de 4 ori mai mult gaz.....
 • +2 (2 voturi)    
  Consum mai mic (Joi, 7 iulie 2011, 23:42)

  cetateanul [anonim]

  Populatia trebuie invatata trucuri si smecherii sa consume mai putina energie: becuri cu leduri, izolatie, consum mai mic de apa rece, placi solare termice, masini mai economice, bicicleta pt. drumuri scurte, etc.
 • -1 (1 vot)    
  haha...e timpul sa trecem pe energii alternative (Vineri, 8 iulie 2011, 8:54)

  hector [anonim]

  adica voi chiar credeti, ca rusii, dupa ce presedintele romaniei i-a impuns in toate felurile (din cauza unor imense erori diplomatice), vor ceda in fata romanilor? cineva spunea ca putem importa gaz din iran la jumate pret....daca acest domn are informatii pe care noi nu le stim, intrebarea este: de ce nu s-a facut operatiunea asta pana acum? partea proasta este ca din cauza unor afirmatii hazardate ale presedintelui, rusii pot sa ne mareasca pretul la gaze, ceea ce se traduce prin inflatie importata si o scadere a puterii de cumparare. ceea ce in perspectiva euro, inseamna ca base si-a (ne-a) taiat craca...
 • -2 (2 voturi)    
  negociere gaze cu rusii (Vineri, 8 iulie 2011, 9:18)

  Pompiliu Barbu [anonim]

  Imi vine sa rid: cantitatile vor aunge la 20 miliarde in 2020. In 1989 Romania importa 20 miliarde/an si ar fi vrut mai mult. Atunci era industrie care aducea orice s-ar spune ceva profit.....acum aceasta cantitate se vrea marita pentru ca Petrom sa vinda gazele romanesti ieftine iar prostii din Romania sa le plateasca pe cele rusesti! Buna afacere! Interesele populatiei nu sint aparate de nimeni. Aicise discuta de profituri de miliarde de euro care vor ajunge in punga unor multinationale ...fara sa faca nimic decit jonglerii financiare! Mi-e scirba unde s-a auns.
 • -1 (1 vot)    
  gaze (Vineri, 8 iulie 2011, 11:59)

  didi [anonim]

  eu tot nu inteleg de ce vrea romania sa revinda gazele rusesti si mai ales cui... noi le luam cu 410 dolari mia de metri cubi, mai mult decit plateste oricine din europa... in conditiile astea as vrea sa stiu cine e fraier sa cumpere de la noi, cind poate cumpara mult mai ieftin de la rusi... si oricum, cind va ajunge mia de metri cubi peste 500 de dolari la gazprom, noi o sa platim de cateva luni 600 de dolari...
 • +1 (1 vot)    
  SPECIALISTII & PROFESIONISTII ... (Vineri, 8 iulie 2011, 12:16)

  OMULdinBANAT [anonim]

  ... trebuie sa vorbeasca despre strategia de energie, adica: geologii, geofizicienii, inginerii de mine, petrol si gaze, ingineri din domeniul surselor regenerabile. Dar, in Romania noastra e o mare problema, specialistii si profesionistii NU sunt folositi in domeniul profesional in care s-au specializat. Apropos, vi se pare normal ca in Romania sunt cariere si balastiere in a caror coordonare a productiei NU se afla nici un inginer de mine, care s-a specializat in acest domeniu al exploatarilor de (re)surse minerale utile si atunci ne mai miram ca la cea mai mica viitura ne cad podurile s-au apar inundatii catastrofale si alte asemenea fenomene ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by