Comisia Europeana a constatat ca planul Romaniei de a sprijini productia de energie din surse regenerabile este in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, se arata intr-un comunicat al comisiei. Dupa o intarziere de peste doi ani, autoritatile romane au reusit la inceputul lunii iunie sa transmita Comisiei Europene notificarea oficialaa schemei de sprijin prevazuta in Legea 220/2008 referitoare la stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Avizul Comisiei reprezinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei.

Energie eolianaFoto: Flickr
  • Potrivit legii, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final.

Potrivit Comisiei, planul de sprijin este in conformitate cu normele UE "in special datorita faptului ca acesta creeaza stimulente clare pentru cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie, cuprinzand totodata masuri de salvgardare pentru a limita denaturarile concurentei".

  • "Sistemul de certificate verzi este un mecanism de piata care va incuraja investitiile in sursele regenerabile de energie in Romania. Prin urmare, va sprijini efortul Romaniei de a atinge, pana in 2020, tintele privind energia regenerabila, fara a distorsiona in mod disproportionat concurenta", a declarat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei responsabil pentru politica in domeniul concurentei.

Comisia a constatat ca schema propusa este in conformitate cu normele Orientarilor privind ajutorul de mediu 2008 referitoare la ajutorul de functionare acordat pentru sursele regenerabile de energie.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie electrica pentru fiecare MWh generat din energie eoliana, energie hidraulica, energie solara, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

In cazul in care energia este produsa in instalatii de cogenerare cu randament ridicat, se aplica un bonus. Certificatele emise de stat producatorilor pot fi vandute furnizorilor de energie de pe o piata specifica (independenta de piata energiei electrice).

Furnizorii de energie electrica au obligatia de a achizitiona in fiecare an un anumit numar de certificate verzi. Daca nu respecta aceasta prevedere, furnizorii vor plati penalitati. Penalitatile sunt colectate de catre operatorul retelei de transport si transferate la fondul de mediu din Romania, care le va folosi pentru sprijinirea micilor producatori individuali de energie electrica din surse regenerabile.

Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la 31 decembrie 2016.