ENEL: Contoarele inteligente pentru consumul de energie ar putea fi introduse in 4-5 ani
Comisia Europeana tocmai a adoptat o noua directiva referitoare la eficienta energetica. Una dintre prevederile directivei se refera la utilizarea contoarelor inteligente. CE propune ca pentru economiile realizate de consumatori sa ca utilizarea contoarelor inteligente sa aiba un rol mai mare.
Statele membre au obligatia de a implanta contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020, cu conditia ca aceasta actiune sa fie sprijinita de o analiza favorabila costuri-beneficii la nivel national. "Este important sa se asigure ca pot fi introduse sisteme inteligente si in alte retele, precum cele de termoficare, racire si gaze, si ca toate aceste retele inteligente contribuie la construirea unei piete performante si interoperabile pentru serviciile de eficienta energetica", se arata in planul pentru eficienta energetica al CE.
Potrivit CE, numai 47% dintre consumatori sunt constienti in prezent de cantitatea de energie pe care o consuma.
Contoarele inteligente pot furniza informatii in timp real. "Contoarele inteligente permit generarea, transmiterea si analizarea mai multor date referitoare la consumatori decat contoarele traditionale. Prin urmare, acestea permit de asemenea operatorului de retea, furnizorilor de energie si altor parti implicate sa colecteze informatii detaliate privind consumul de energie si tiparele de consum, precum si sa ia decizii cu privire la consumatorii individuali, in functie de profilurile de utilizare", se arata intr-un document al CE.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Inseamna ca inregistreaza cat are el chef? Cum se intampla acum cu noile contoare electronice de la Enel?
Un contor traditonal iti arata doar cantitatea de energie total consumata pana la un anumit moment. Nu iti arata grafice sau modul cum a evoluat consumul de energie electrica. Acest lucru este facut de un contor inteligent care preia informatile despre energia furnizata si le prezinta utilizatorului intr-o forma mai detaliata. Aceste informatii ar fi utile in cazul taxarii diferentiate pe intervale orare a consumului de energie electrica. Utilizatorul, stiind cand energia este mai scumpa si uitandu-se pe graficul consumului propriu, va fi constient de cheltuielile pe care le face si astfel va cauta modalitati de a reduce consumul de energie in perioadele de varf.
O alta functie a contoarelor inteligente este de a separa consumul total din cadrul unei locuinte pe dispozitive electrice. Astfel poti avea grafice privind consumul pe o anumita perioada a unui anumit dispozitiv electric. Din nou functia asta te ajuta pentru a gasi modalitati de a reduce consumul de energie (nu mai lasi in stand-by televizorul, speli rufele cand energia e taxata mai putin, etc.)
De asemenea contoarele inteligente pot masura pe langa energia consumata si energia electrica generata. Acest lucru este util celor care produc energie (panouri solare in cele mai multe cazuri) si vor sa o transmita retelei de electricitate. Astfel acele persoane ar obtine reduceri la factura de energie, corespunzatoare cu cantitatea de energie pe care au frunizat-o.
Alte functii ale contoarelor inteligente ar fi transmiterea la distanta a consumului de energie catre furnizor (nu mai este necesar sa fie citit contorul de catre un operator), prezentarea de informatii despre tariful practicat pe un anumit interval orar, inchiderea automata a furnizarii cu energie electrica atunci cand este depasita o anumita cantitate de energie consumata sau in cazul rau-platicilor, informarea furnizorului atunci cand apar intreruperi in alimentarea cu energie, etc.
- daca spui ca ai putere instalata de 5 KW si consumi intr-un interval 10 kwH o sa fii penalizat de iti sar capacele.
- de ce nu ar fi si obligativitatea de a trimite toate datele la ANPC ? ca sa poata fi amendat ENEL cu 1 mil euro per ora de intrerupere , cu 100 000 euro per fiecare hertz in minus fata de 50 , cu 10 000 euro pentru fiecare 10 volti lipsa la masurari ...
Si eu am fost fan telefonie mobila , dar daca erai in locul rebelului de la Groznai Cecenia , si iti trimiteau o racheta in cap , nu stiu cat mai iubeai tehnologia folosita impotriva ta .
PENALITATI MARI PENTRU EXCROCII DE LA ENEL! SI APOI MAI DISCUTAM !
o mica completare ca nu multi stiu cum a murit dudaev , prin localizarea mobilului sau .
oricum orice investitie in tehnologie se recupereaza insutit .
toate bune.
Un astfel de sistem ar optimiza si intr-un fel automatiza consumurile de energie (electrica in cazul de fata), astfel incat pana la urma sa consumi mai putin si sa platesti inca si mai putin.
Sigur ca o analiza cost-beneficii arata mai tentant pentru marii consumatori, dar se aplica bine si la consumatorii casnici.
Bunaoara masina de spalat porneste singura noaptea sau/si cand reteaua "simte" ca are un surplus de energie (bate vantul tare, de ex), congelatorul functioneaza mai mult in perioadele de gol de sarcina, senzori infrarosu sting lumina sau aerul conditionat cand iesi din camera etc.
Se pare ca astfel de solutii pot reduce cu cca 20% consumul casnic.
in pietele dezvoltate precum franta, cand piata ajunge la saturatie, pentru ca furnizorii sa mai scoata niste cresteri ale cifrei de afaceri, acestia incep sa te ciuguleasca cu fel de fel de servicii si echipamente doar doar ti-o mai baga mina in buzunar sa scoata inca +1-2% la vanzari... de ce trebuie sa ne bage pe gat astia fel de fel de dichisuri ce au costuri ca in UE dar oamenii sunt platiti ca in RO ?