Guvernul va aproba in sedinta de astazi un act normativ privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare de catre OMV Petrom si Exxon in perimetrul Neptun din Marea Neagra. Ministrii au luat o pauza de doua ore pentru pregatirea actului normativ. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a spus ca este nevoie de aceasta pauza avand in vedere ca mai sunt cateva observatii din partea Ministerului Justitiei care trebuie introduse in proiectul de act normativ. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat, ieri, ca pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu EXXON.

  • Este vorba de un proiect de hotarare pentru aprobarea actului aditional nr.2 la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX-Neptun, aprobat prin HG 1233/2000.

"Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani", a precizat Ariton. Ministerul considera ca acesta este unul dintre elementele foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea Petrom. Declaratia a fost facuta in contextul in care a anuntat aprobarea de catre Guvern a unui pret minim de de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) la 0,3708 lei pentru o actiune.

"Vreau să amintesc de două elemente foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea companiei pe viitor. În primul rând, recent, pentru societatea OMV Petrom a fost prelungită perioada de explorare cu încă cinci ani în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre, concesiune în care compania este asociată si cu compania EXXON. Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani. În al doilea rând, amintesc descoperirea de zăcăminte de gaze naturale, în judetul Gorj, în comuna Totea", a spus Ariton.