Guvernul a aprobat o hotarare privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare de catre OMV Petrom si Exxon in perimetrul Neptun din Marea Neagra. "Hotararea vizeaza perioada de explorare, nu de exploatare si dezvoltare", a precizat Boc. La randul sau, Dorin Cojocaru, director general in Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, a precizat ca acesta este al doilea act aditional de prelungire a perioadei de explorare la Acordul de concesiune care a fost incheiat in 2000.

Astfel, prin aceasta Hotarare se acorda o a doua prelungire de 5 ani pentru perioada de explorare incepand cu anul 2013, dupa ce o prima prelungire de 5 ani la perioada prevazuta initial de 9 ani fusese acordata pentru intervalul 2009-2013.

"Tot ce s-a desfasurat pana acum pe acest perimetru a fost in apa cu adancime de pana la 100 metri, insa 60% din perimetru este cu apa adanca peste 100 metri", a mai spus Cojocaru.

Chiar daca actul normativ a fost aprobat astazi (20 iulie-n.r.), ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat inca de ieri ca a "fost prelungita perioada de explorare cu cinci ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre".

"Vreau sa amintesc de doua elemente foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea companiei pe viitor. In primul rand, recent, pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca cinci ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu compania EXXON. Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani. In al doilea rand, amintesc descoperirea de zacaminte de gaze naturale, in judetul Gorj, in comuna Totea", a spus Ariton.