Petrom si ExxonMobil vor fora o sonda de explorare de apa adanca in Marea Neagra, in perimetrul Neptum, a anuntat compania romaneasca intr-un comunicat de presa. Decizia survine imediat dupa ce Guvernul a extins perioada de explorare a blocului maritim.

Compania sustine ca forarea sondei va incepe la finalul acestui an - inceputul lui 2012. "Pentru maximizarea sanselor de a descoperi un zacamant viabil din punct de vedere comercial este necesara o perioada de timp suficienta pentru explorarea cuprinzatoare a blocului", se arata in comunicatul citat.

"Trebuie sa avem in vedere ca zona romaneasca de apa adanca a Marii Negre nu a fost inca explorata, iar activitatea de explorare in apa adanca are un risc al investitiilor ridicat", spune Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, citat in comunicatul companiei.

Investitia intr-o astfel de sonda este estimata de surse din piata energetica in jurul sumei de 100 milioane de dolari si are loc cind datele explorarilor initiale sint optimiste.

Anuntul Petrom vine pe fondul listarii pe bursa a unui pachet de 9,48 din actiunile companiei, pachet detinut de Ministerul Economiei.

Reamintim ca Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au incheiat un contract de concesionare in 2008 prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in blocul Neptun.