In ceea ce priveste infiintarea celor doua companii, "Ministerul Economiei va face, pana in luna octombrie, o analiza referitoare la înfiinţarea celor două companii energetice, înfiinţare decisa prin HG nr. 56/20.01.2010 şi H.G. nr. 357/14.04.2010 si blocata in urma unor acţiuni in instanţa a Fondului Proprietatea si a unor organizaţii sindicale si persoane fizice. In urma analizei se va clarifica situaţia juridica a companiilor si se va lua o decizie finala in privinţa acestora".
Pana acum, proiectul de infiintare a gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica s-a dovedit un mare esec, mai ales in conditiile in care a fost respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti. Insa, Guvernul a refuzat sa-si asume acest insucces si a continuat sa mearga pe ideea realizarii companiilor chiar cu riscul blocarii unor mari investitii in domeniul energetic. De altfel, chiar un raport al Bancii Mondiale arata ca incapatanarea Guvernului de a infiinta doi campioni energetici a alungat investitorii.
Daca nu se vor putea infiinta doi mamuti mari, se va recurge la solutia crearii a doi mamuti mai mici. "In paralel, se analizează posibilitatea, agreata si de FMI, a reorganizării sectorului energetic in doua companii, bazată pe un mecanism clar de funcţionare, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica", mai informeaza Ministerul. Guvernul are in vedere o fuziune a lor cu SNLO si infiintarea unui complex mai mare pe lignit-Oltenia. Un plan similar este prevazut si pentru Deva, Paroseni si CNH, acestea urmand sa formeze un complex pe huila-Hunedoara.
- In ceea ce priveşte planurile actualizate de privatizare, lichidare, restructurare ale companiilor de stat, la S.C. OMV Petrom Bucureşti S.A. se va relua oferta de vânzare pe piaţa de capital a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84% din capitalul social conform HG nr. 832/2010 in prima parte a anului 2012.
In cazul celorlalte companii:
- Se continua programul de vânzare a 15% din pachetul de acţiuni la TRANSELECTRICA si TRANSGAZ. Procesul SPO este programat a se finaliza la sfârşitul anului 2011,
- Pentru ROMGAZ va avea loc listarea la Bursa de Valori Bucuresti si vânzarea pachetului de 15% din capitalul social.
- Pentru S.C. HIDROELECTRICA si NUCLEARELECTRICA S.A., pentru generarea de investiţii suplimentare considerabile, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publica primara (IPO).
Cele opt societăţi comerciale din portofoliul Ministerului Economiei, monitorizate de FMI, sunt: Societatea Comercială TERMOELECTRICA, Societatea Comercială ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Societatea Comercială OLTCHIM, Societatea Comercială Complexul Energetic Turceni, Societatea Comercială Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Societatea Comercială Electrica Serv.
In perioada 20 iulie – 1 august 2011 o nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se afla în România, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, pentru a analiza progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.
Normal ca le este teama companiilor din Europa, ca nu pot ramane doar ele si sa cumpere pe nimic cum au cumparat aproape toate firmele romanesti si baga tot felul de bete in roate. Iar liderii aia de sindicat, sa nu se mai gandeasca doar la buzunarul propriu.
Dar, o precizare: sa nu fie conduse de catre baietii destepti, ci de manageri straini, care sa le restructureze, rentabilizeze, in asa fel incat sa se creeze noi locuri de munca, si sa aduca profit.