Grupul E.ON din Germania, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze rusesti din Europa, a depus o plangere împotriva gigantului Gazprom, cerand revizuirea formulei de calcul a preturilor, transmite RIA Novosti, citand Kommersant. Nu este primul caz in care o companie apeleaza la justitie pentru a obtine preturi mai mici de la Gazprom, precedentul fiind creat de grupul italian Edison. Recent,Gazprom a fost de acord sa reduca preturile la gazele furnizate companiei Edison, aceasta fiind primul consumator din Europa care a apelat la instantele judecatoresti pentru a obtine contracte mai avantajoase pe termen lung.

Gazprom prefera sa incheie contracte pe termen lung. Consumatorii considera ca aceste contracte pe termen lung sunt mai scumpe decat achizitiile de pe piata spot. In cazul contractului cu E.ON, a avut loc o revizuire in luna ianuarie, fiind luat in calcul si pretul de pe piata. Insă, E.ON a cerut o nouă revizuire o lună mai târziu. Sursele Kommersant au refuzat sa spuna ce modificari doreste E.ON sa introduca in contracte.

Recent, compania italiana Edison a convins Gazprom sa reduca preturile la gaze dupa ce a apelat la justitie. Edison a deschis un proces in noiembrie anul trecut la Curtea de Arbitraj de la Stockholm impotriva Promgas, un joint venture intre Gazprom si compania Eni din Italia.

Edison a anuntat luna trecuta ca a ajuns la un acord cu Gazprom in privinta preturilor la gazele naturale, insa a refuzat sa divulge termenii noului contract. Potrivit Edison, in cadrul intelegerii a fost luat in considerare faptul ca "s-au schimbat conditiile de piata". Compania energetica italiana a precizat ca litigiul cu Gazprom a fost incheiat.

Bruno Lescoeur, CEO Edison, a spus ca partea rusa a fost de acord sa revizuiasca pretul la gaze pentru Edison, in conditiile in care preturile de pe piata de gazelor din Italia au fost in scadere in ultimii ani.

Reprezentantii Gazprom Export au confirmat ca s-a ajuns la o intelegere cu Edison, insa nu au prezentant detalii privind noul acord. Pentru Gazprom, noile conditii nu vor reprezenta o pierdere majora avand in vedere ca Edison nu cumpara mai mult de 2 miliarde de metri cubi pe an.