Pretul energiei electrice la consumator ar putea fi majorat cu 2-4% dupa introducerea sistemului de sprijin pentru producatorii de energie regeneralbila, a declarat joi Adrian Borotea, membru al Directoratului CEZ Romania.

"Impactul la consumatori va fi de 2-4% dupa intrarea in vigoare a legislatiei privind sprijinirea energiilor regenerabile, asa cum a anuntat deja Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", a declarat Borotea.

El a mai precizat ca CEZ Romania a cerut cresterea tarifelor de distributie si vanzare, avand in vedere ca acestea nu au fost modificate in ultimii ani.

Adrian Borotea este de parere ca legea privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile ar putea intra in vigoare la inceputul lunii septembrie. Potrivit legii, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final.

La inceputul lunii iunie, dupa o intarziere de peste doi ani, autoritatile romane au reusit sa transmita Comisiei Europene notificarea oficiala a schemei de sprijin prevazuta in Legea 220/2008 referitoare la stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Acest demers reprezinta ultima etapa inainte de punerea efectiva in practica a schemei.