Pentru prima data, Gazprom a evocat posibilitatea modificarii modalitatii actuale de calculare a pretului gazelor naturale, scrie RBK Daily. Potrivit strategului sef al companiei, Vlada Rusakova, acest lucru este determinat in primul rand de realitatile pietei petrolului si a gazelor naturale. „Cresterea consumului de gaze pe fondul inrautatirii conjuncturii petroliere dicteaza trecerea de la preturile calculate pe baza cosului petrolier la o formula independenta de pret pe baza cererii si a ofertei”, scrie Rusakova intr-un articol publicat in revista „Industria gazelor naturale”.

Dependenta de cosul petrolier este justificata din punct de vedere economic numai in conditiile unui nivel identic al cererii si ofertei, explica Rusakova. Dar in momentul de fata, tendintele ofertei difera, in timp ce cererea atat la petrol, cat si la gaze, creste. Acest lucru reclama inclusiv necesitatea unui nou mecanism de formare a preturilor, cand preturile la petrol si gaze trebuie formare independent unul de celalalt.

Este pentru prima data cand o asemenea propunere este formulata de compania rusa. „Actualul sistem de calculare a preturilor la gaze naturale in functie de preturile produselor petroliere a aparut in urma cu aproximativ 50 de ani, cand Olanda a inceput sa exporte gazele provenite din zacamantul Groningen. La acea data, gazul a inceput sa inlocuiasca treptate carburantul lichid folosit in centralele electrice. Acum, piata arata cu totul altfel: gazul aproape ca nu mai concureaza direct cu produsele petroliere”, a explicat pentru RBK Daily expertul Mihail Korchenkin, de la East European Gas Analisys. In opinia lui, tinand cont de noile realitati, Gazprom poate revizui formula de calcul al pretului.