Nabucco Gas Pipeline International GmbH a nominalizat compania britanica RPS Energy consultant pentru evaluarea riscurilor aferente munitiilor neexplodate. Consultantul va determina posibila existenta a minelor terestre si a munitiilor neexplodate, de-a lungul intregii rute a gazoductului, informeaza compania Nabucco printr-un comunicat de presa.

Conducta NabuccoFoto: Nabucco
  • "Pentru ca Nabucco si contractorii sai sa poata opera in conditii de siguranta in toate cele cinci tari, trebuie derulata o evaluare generala a riscurilor aferente existentei unor posibile mine terestre si munitii neexplodate. Inainte de demararea unui studiu complet sau a unei operatiuni de asanare, evaluarea initiala a riscurilor va ajuta Nabucco sa determine marimea si nivelul problemei. De asemenea, aceasta va stabili ce zone necesita o atentie deosebita. Pentru aceste zone, un studiu complet si o asanare limitata vor fi derulate", se mai arata in comunicat.

Evaluarea va identifica riscurile plauzibile legate de munitiile neexplodate si va face recomandarile cele mai bune pentru diminuarea acestora.

Nabucco reprezinta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale- Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria- unul dintre cele ma importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala- via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene. NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii, va oferi o solutie de tipul one-stop-shop si va opera ca o entitate comerciala independenta pe piata, actionand independent de companiile-mama. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit.

RPS Energy este o companie globala de consultanta care ofera servicii integrate de suport tehnic, comercial si de management al proiectelor in domeniile stiintelor pamantului, ingineriei si HSE pentru sectorul energetic.