Premierul Emil Boc l-a revocat pe Nagy Iosif, ca urmare a demisiei acestuia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). La propunerea ministrului Mediului, László Borbély, noul presedinte al agentiei este Abos Gabriel, numirea fiind facuta de premier, informeaza Guvernul. Abos Gabriel a ocupat până în prezent funcţia de comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu. Conducerea ANPM a fost schimbata dupa ce Romania a pierdut cateva sute de milioane de euro din cauza suspendarii de la tranzactionare a certificatelor de emisii de carbon. Presedintele Agentiei Nagy Jozsef a anuntat deja ca va demisiona luni, desi spune ca nu se considera vinovat.

  • Potrivit declaratiei sale de avere, Abos Gabriel, detine trei terenuri, unul agricol, cu o suprafaţă de 1.425 mp, şi două in intravilan de 777 mp si de 600 mp. Mai detine doua imobile, o locuinta de 195 mp si o casa de vacanta de 45 mp. De asemenea, are doua autoturisme, o Skoda Octavia din 2007 si o Mahindra C7 340 din 1992. In banci, are depozite de aproape 1 milion de lei.
  • Din functia de comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu a obtinut in 2010 venituri de 29.000 lei, iar din functia de membru al Consiliului Judeţean Harghita, venituri de 12.509 lei.

Nagy Jozsef a declarat sambata ca vina apartine predecesorilor sai, care nu au facut la timp analizele, centralizarile si raportarile in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera.

Ministrul Mediului a declarat samabata ca va accepta demisia lui Nagy Jozsef, desi in general a fost multumit de activitatea acestuia in fruntea ANPM. Borbely a precizat ca saptamana aceasta il va schimba din functie si pe vicepresedintele institutiei.

Romania a fost suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finala a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirma concluziile preliminare din 8 iulie, fiind in vigoare pana la rezolvarea neconformitatilor identificate.