Metrorex va achizitiona energie electrica in valoare de 13,6 milioane de lei, fara TVA, de la trader-ul de energie Petprod, in perioada 1 septembrie - 30 noiembrie, potrivit unui comunicat al companiei. Potrivit Metrorex, firma Petprod a fost selectata dupa o procedura fara anunt de participare, criteriul de atribuire a contractului fiind pretul cel mai scazut. Metrorex sustine ca inainte de aceasta procedura a organizat alte doua licitatii in vederea achizitionarii de energie electrica, ambele anulate din lipsa de competitori. Pretul oferit de Petprod este de 303,59 lei/MWh, aproape dublu fata de pretul mediu de pe piata. Astfel a ajuns sa incheie un contract cu Petprod care este detinuta de omul de afaceri Jack Cutisteanu, acesta fiind considerat unul dintre "baietii destepti" din energie.

"Dupa doua licitatii anulate din lipsa de competitori, Metrorex a recurs la a doua procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare pentru achizitionarea de energie electrica. Criteriul de atribuire al contractului a fost pretul cel mai scazut", sustine Metrorex.

Metrorex sustine ca inainte de aceasta procedura a organizat doua licitatii in vederea achizitionarii de energie electrica, ambele anulate din lipsa de competitori (prima licitatie in data de 18.05.2011, cea de-a doua in data de 04.07.2011).

La a treia licitatie s-au inscris in competitie 4 companii: CEZ Companii, Tinmar-In, Transenergo si Petprod. "Compania castigatoare a fost desemnata SC PETPROD SRL care a oferit un pret de 303,59 lei/MWh. In data de 24.08.2011 a fost incheiat cu SC PETPROD contractul nr. 57 in valoare de 13.509.755 lei (fara TVA) avand ca obiect furnizarea de energie electrica pentru o perioada de 3 luni, respectiv 01.09- 30.11.2011", sustine Metrorex.

  • In urma acestei selectii, Metrorex continua, practic, sa cumpere energie de le Petprod. Contractul initial cu Petprod a durat un an si a expirat in luna mai.  Apoi, contractul a fost prelungit pentru inca trei luni pana la sfarsitul lui august. Insa, contractul initial a fost incheiat la un pret mult mai avantajos  decat cel de acum: 247,4 lei/Mwh fata de 303,59 lei/Mwh in prezent.  Aceasta in conditiile in care pretul mediu pe bursa energiei-OPCOM este de circa 170 lei/mwh. Potrivit Metrorex, valoarea contractului initial a fost de 40,8 milioane de lei, fara TVA.

"Pretul mentionat in contractul dintre Petprod si Metrorex, respectiv 303 lei/MWh include, pe langa pretul energiei electrice, si tarifele reglementate de transport si distributie, care revin operatorilor de transport si distributie", explica producatorul de energie Hidroelectrica.

Potrivit comunicatului, Metrorex a achizitionat energie, din 2003 pana in prezent, de la Grivco, Electrica Muntenia Sud, Enel Muntenia Sud, Buzmann si Petprod. Metrorex este cunoscut a fi unul dintre cei mai mari consumatori din Municipiul Bucuresti, consumand circa 180.000 MWh anual.

In cursul saptamanii urmatoare, Metrorex va demara o procedura de licitatie deschisa cu faza finala de licitatie electronica, avand ca obiect achizitionarea unei cantitati de circa 180.000 MWh energie electrica, necesara in perioada 1 decembrie 2011 - 30 noiembrie 2012.

Petprod mai furnizeaza energie electrica si catre RATB.