Astra Asigurari a prezentat joi acte emise de organele de Politie prin care se confirma furtul unui autoturism asigurat de companie si faptul ca autorii sai nu au fost identificati. Radu Mustatea, presedinte directorat Astra Asigurari, a declarat ca acestea sunt elementele de baza ale acestui gen de dosare de dauna: conditie necesara si suficienta din punct de vedere legal si contractual pentru plata despagubirilor.

Membrii directoratului Astra AsigurariFoto: Hotnews
  • "Reprezentantii legali ai Astra Asigurari au fost invitati miercuri la sediul IGPR ca urmare a platii unor despagubiri intr-un dosar de dauna rezultat in urma furtului autoturismului marca Porsche Cayenne GTS, proprietatea UniCredit Leasing. Acest dosar a fost instrumentat de Astra Asigurari, existand toate elementele propunerii sale la plata, cel mai important aspect fiind acela ca exista in dosar atat adeverinta initiala de confirmare a furtului cat si confirmarea faptului ca autoturismul nu a fost gasit si nici autorii identificati, ambele documente fiind emise de IGPR serviciul furturi de autovehicule", au aratat oficialii companiei de asigurari.

Sesizarea de furt catre politie a fost facuta de catre Lee Wilkins, un fost manafer al Vodafone Romania, au mai precizat acestia.

  • Astra Asigurari a platit dauna la sase luni de la declararea furtului masinii la Politie, in conditiile in care contractual plata se face la 90 de zile

Directorii Astra au tinut sa precizeze ca paralel cu ancheta politiei a fost demarata si o investigatie interna.

  • "In paralel cu investigatia Politiei, Astra a demarat o investigatie proprie care a durat 2-3 luni dar care nu a gasit motive de respingere la plata a dosarului. Furtul a fost declarat la Politie de Lee Wilkins la data de 4 octombrie 2010, iar banii au plecat de la noi catre societatea de leasing in 18 aprilie 2011, deci la sase luni si 2 saptamani", a declarat joi Radu Mustatea, presedintele dierctoratului Astra Asigurari.

In privinta suspiciunilor legate de o posibila acordare facila de catre asigurator a despagubirii s-a pronuntat si Razvan Ieremia, director de daune al Astra Asigurari:

  • "Pentru riscul de furturi exista o clauza speciala in conditiile de asigurare care precizeaza ca intre data furtului si ultimul act pe care trebuie sa-l aduca asiguratul de la politie trebuie sa fie 60 de zile. In al doilea rand termenul de plata in conditiile in care acest act este adus este de 30 de zile. Deci daca stam sa adunam din prima zi din care a fost declarat furtul si pana in ultima zi contractuala ar trebui sa treaca 90 de zile. In acest caz noi am platit dupa sase luni si doua saptamani", a precizat Razvan Ieremia.

Directorii Astra au mai mentionat ca anul trecut compania a avut peste 120 de dosare de dauna pentru care a platit despagubiri de peste 130 de milioane de euro.

Miercuri, Lee Wilkins, fost manager la Vodafone Romania, a fost retinut de procurori in dosarul in care se ancheteaza achizitionarea in leasing a unor masini, printre care un Porsche Cayenne, reclamate ulterior ca furate pentru incasarea despagubirilor de la firma de asigurare. Lee Wilkins a fost audiat miercuri si retinut pentru 24 de ore pentru ca a pretins in fals ca este parte vatamata intr-un caz de furt, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Alaturi de el au fost retinute pentru inselaciune si fals in declaratii alte cinci persoane. O alta persoana este cautata pentru aceleasi infractiuni, pentru aceasta urmand ca procurorii sa ceara arestarea in lipsa.

Pentru alte patru persoane - pretinsii hoti ai masinilor declarate furate - au fost emise ordonante de retinere pentru complicitate la inselaciune.

Totodata, procurorii fac cercetari cu privire la trei persoane, angajati ai firmei de asigurari Astra, presedintele Astra si doi angajati, au aratat sursele citate.

Doi directori ai Astra Asigurari - Radu Mustatea, directorul executiv, si Dacian Vinereanu (vicepresedinte), au fost audiati miercuri de catre politie pentru a se stabili daca este vreo implicare a societatii de asigurari in cazul fraudelor cu masini luate in leasing, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate acestui proces.

Contactat de HotNews.ro Radu Mustatea a confirmat audierile dar a subliniat ca Astra Asigurari este parte civila in acest dosar intrucat a fost prejudiciata prin plata unei despagubiri de 83.600 de euro pentru un Porsche Cayenne. Potrivit Mediafax, la Serviciul Furturi Auto a mai dat declaratii si directorul Departamentului de daune al Astra, Razvan Ieremia.

Politistii au facut miercuri 14 perchezitii in Capitala si in mai multe judete din tara, la locuintele a 18 persoane suspectate ca luau masini in leasing, pe care apoi le vindeau in tari din Orientul Mijlociu si le declarau furate pentru a incasa asigurarile.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Diana Sarca, a declarat ca prejudiciul estimat in acest caz se ridica la sute de mii de euro.

In acest caz sunt suspectate 18 persoane, pe numele lor fiind emise mandate de aducere.