"Bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu neaparat din cauza ca nu am gasi bani sa finantam deficitul, ci mai ales din cauza ca finantarea deficitului este extrem de scumpa. (...) Am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cat va fi acest mult mai mic trebuie sa analizeze Guvernul", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu. Seful statului a tinut sa sublinieze si ca, in 2012, nu se pune problema reducerii pensiilor si a salariilor. El a mai adaugat ca "Romania are probleme datorita Greciei in primul rand, toata regiunea a fost contaminata, si va asigur ca nu supar pe nimeni. Orice lucru adevarat nu deranjeaza pe nimeni in UE."

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Incerc sa diminuez nivelul de speculatii dupa intalnirea pe care am avut-o astazi. Astazi am avut o intalnire cu primul ministru, guvernatorul BNR si ministrii economici din Guvernul Boc.
  • Maine am o intalnire cu Jose Manuel Barroso si trebuia sa imi iau informatii legate de absorbtia fondurilor europene si legat de fondurile de asistenta financiara.
  • Am dorit sa stabilim si o viziune comuna legata de rezultatele evaluarii care incepe de maine, in ceea ce priveste programul derulat cu FMI si CE. Am dorit sa stabilim si pozitia pentru viitorul Consiliu European premergator intalnirii celor din zona euro.
  • Am facut impreuna o analiza a situatiei economice din regiune si din UE in general.
  • Datorita situatiei economice din UE si a situatiei regionale, in special situatia din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent. Nu neaparat din cauza ca nu am gasi bani sa finantam deficitul, ci mai ales din cauza ca finantarea deficitului este extrem de scumpa.
  • Avem mari probleme la facturarea lucrarilor. In lipsa facturilor, cheltuim bani de la buget si nu absorbim bani europeni. Trebuie accelerat procesul de facturare, de verificare si de validare a facturilor. Decontarea banilor deja cheltuiti pe programe cu finantare europeana este o problema. Cei cu responsabilitati politice trebuie sa se ocupe de acest proces.
  • Am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cat va fi acest mult mai mic trebuie sa analizeze Guvernul, sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut de pe piata interna si piata externa, datorita evolutiei nesatisfacatoare a nivelului de dobanzi, dar si din cauza intarzierii din partea UE a unei decizii legata de Grecia.
  • As ruga onorata asistenta televizata sa inteleaga ca orice lucru adevarat nu deranjeaza pe nimeni in UE.
  • Romania are probleme datorita Greciei in primul rand, toata regiunea a fost contaminata, si va asigur ca nu supar pe nimeni.
  • Nicio tara nu are de finantat doar deficitul ei din anul in curs. Romania are de finantat imprumuturile din anii anteriori.
  • Invitatia mea la prudenta, responsabilitate si corecta informare este o obligatie. Nu se poate trece peste acest moment decat fiind solidari.
  • Romaniei i-ar fi usor sa mearga pe un buget construit pe deficit de 3%. Toate analizele arata insa ca am avea imprumuturi cu o creditare extrem de scumpa.
  • Romania nu sta rau comparativ cu alte tari, dar situatia pe piata e nepropice finantarii datoriilor. De aceea, Guvernul, prin buget, trebuie sa limiteze nivelul de indatorare.
  • Am stabilit astazi si ca bugetul nu trebuie sa afecteze investitiile. Romania nu trebuie sa renunte la investitii. Investitia publica este cea care ne-a permis sa mentinem inca un nivel acceptabil al somajului, este un motor sigur. Nu trebuie sa reducem banii pentru investitii publice.
  • Guvernul si BNR sunt constiente de riscurile care pot sa apara. Mai trebuie curajul politic pentru a se lua deciziile care trebuie luate si a nu mari nivelul de indatorare, care acum este acceptabil. Romania are 31,8% din PIB nivel de indatorare, nivelul maxim stabilit pentru Europa este de 60%.
  • In 2012 nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. Vom stabili. Cand ma refer la prudenta ma refer la necresterea cheltuielilor. Nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. In rest, este o chestiune pe care o analizeaza Ministerul de Finante, Guvernul. Nu se vor face reduceri, acest lucru a fost stabilit in discutia de astazi.  In niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii.

Traian Basescu se va deplasa din nou la Bruxelles marti, unde va avea o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar miercuri va participa la un summit extraordinar al "Celor 27", intalnire ce precede reuniunea tarilor din zona euro.