Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, duminica, la Cotroceni, ca Romania trebuie sa ramana prudenta in actualul context economic, iar presedintele Basescu a raspuns ca acesta este obiectivul partii romane, mentionand si ca "cifrele" pe cel de-al treilea trimestru sunt bune. La inceputul intalnirii de la Cotroceni, seful statului a mentionat ca doreste sa discute cu reprezentantii FMI, BM si CE despre cifrele de care partea romana si institutiile internationale dispun in legatura de evolutia economica, potrivit Mediafax.

Declaratiile lui Traian Basescu, la finalul intalnirii de la Cotroceni:

  • O discutie importanta, care a fost principalul subiect, a fost legata de bugetul pe 2012. Avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia de a merge in Parlament cu un buget prudent, chiar daca anul 2012 este un an electoral.
  • Trebuie sa luam in calcul un deficit rezonabil, care sa nu ne puna in situatia de a ne indatora prea mult, pentru ca nu avem cum sa nu ne imprumutam, dar nu trebuie sa ne imprumutam prea mult.
  • Legat de buget, cuvantul de ordine este "prudenta", pentru a nu irosi sacrificiile facute de populatie in 2009 si 2010.
  • Important este ca se arata o crestere a consumului, ceea ce arata cresterea puterii de cumparare, odata cu diminuarea inflatiei.
  • Cred ca vom avea o crestere in trimestrul III din 2011, fata de trimestrul III din 2010, de 3 procente.

Jeffrey Franks a declarat, la inceputul intalnirii, ca este important ca partea romana sa continue sa arate determinarea dovedita pana in prezent in legatura cu masurile adoptate in contextul crizei. Franks a spus ca Romania trebuie sa ramana prudenta in actualul context economic international.

La randul sau, seful statului a raspuns ca prudenta este obiectivul principal al autoritatilor romane. El a tinut sa sublinieze ca cifrele pe cel de-al treilea trimestru sunt "bune" si "peste nivelul asteptat".

Jeffrey Franks a mai subliniat ca scaderea inflatiei peste asteptari este vestea cea mai buna de la ultima vizita in Romania a reprezentantilor FMI. Franks a afirmat, la inceputul intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu si reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, ca oficialii organismelor internationale se asteptau ca inflatia sa scada in ultima parte a anului 2011, insa asteptarile lor au fost depasite.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca indicatorii economici de la sfarsitul saptamanii trecute arata o crestere in domeniul constructiilor, paralel cu o diminuare a inflatiei: "Am vazut ciferele din constructii, incep sa se imbunatateasca. Este sentimentul diminuarii inflatiei, iar populatia incepe sa fie interesata sa cumpere servicii si bunuri, ceea ce e un semnal bun", a spus Basescu.

Reprezentantul Fondului Monetar International a confirmat ca scaderea inflatiei este cel mai bun semnal pentru economia romaneasca. "Ne asteptam sa scada inflatia, dar a scazut mult mai mult. Este o stire foarte buna, romanii simt preutrile cand merg la magazin in fiecare zi", a spus Franks.

El a mai aratat ca pentru 2011 reprezentantii delegatiei au o viziune similara cu Guvernul. "Am discutat cifrele cu BNR si ministerul Finantelor, si, cum spuneati, indicatiile pentru al treilea trimestru sunt relativ bune", a spus Franks.