​Bucuresti punkt Bonn. Emisiune HotNews.ro / Deutsche Welle

VIDEO Cristian Sima: Romania are nevoie de un bici, care sa stea la Bruxelles si sa dea peste mana celor care nu respecta ceea ce au semnat

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 2 februarie 2012, 13:35 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Sima in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Din actuala clasă politică vedeţi dumneavoastră un guvern pregătit – nu zic capabil, nici măcar cinstit. Au ei pregătirea necesară într-o astfel de criză să înţeleagă cauzele şi să vadă efectele pe termen lung şi să poată lua măsuri? Nu. Şi nici măcar n-ar trebui să inventeze ceva, ci pur şi simplu să copieze din alte ţări unde anumite părţi ale sistemului funcţionează. N-or fi cele mai bune la ei, dar sigur sunt mai bune ca la noi! Preşedintele SIBEX, Cristian Sima, explică noul context european după Pactul Fiscal în emisiunea realizată de HotNews şi Deutsche Welle.


Ce va face pactul fiscal? Ce rol a jucat Germania?Cristian Sima, preşedintele SIBEX:

 • Spre deosebire de cei care au frâiele puterii în România, UE urmăreşte ca măsurile impuse să fie duse la bun sfârşit. Romania are nevoie de un bici, care sa stea la Bruxelles si sa dea peste mana celor care nu respecta ceea ce au semnat. Indiferent ca acest bici se numeste de USL, PDL, PSD.
 • Din punct de vedere al Marii Britanii, nesemnarea Pactului a fost o mişcare inteligentă şi Cameron va avea de câştigat din chestia asta. Dar una e situaţia Marii Britanii şi alta e situaţia României. Marea Britanie are şi personalităţi şi profesionişti şi politicieni capabili să îşi stabilească propria strategie şi să o pună în practică.
 • Marea Britanie are şanse să iasă din criză înaintea zonei Euro. La fel ca SUA care printr-o tiparniţă continuă de bani în condiţii de deflaţie se pare că se mişcă destul de bine.
 • Ceea ce se încearcă acum este o Uniune Fiscală, nicidecum un buget comun. Or problema monedei unice europene e că ar trebui să existe un buget european unitar.
 • Nu cred că Pactul Fiscal este o soluţie. E o amânare şi o bulă de optimism pentru ceea ce se va întâmpla.
 • Importantă e lupta împotriva şomajului generalizat care creşte cu o viteză spectaculoasă, şi lupta împotriva recesiunii.
 • Tensiunile sociale se vor agrava şi asta poate duce foarte repede la haos. Niciun guvern din Europa nu se ocupă de scăderea şomajului, ceea ce americanii fac.
 • Nu putem să aplicăm un model nemţesc pentru că nu avem nemţi. Nu ne putem compara cu Germania. În ceea ce priveşte munca avem nişte discrepanţe ireconciliabile.
 • Germania fiind cea mai bogată ţară evident va plăti cel mai mult şi n-ar merita să plătească. Pe de altă parte, nemţii trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească faptul că ei au fost cuminţi.

Cristian Ştefănescu, Deutsche Welle:

 • Un optimism prudent manifestat de cancelara germană. Și nu tocmai gratuit. Deocamdată, avem, în Europa, un pact de stabilitate pe care un grup de naţiuni l-a ratat şi avem aceleaşi naţiuni care promit să respecte un alt pact, cel puțin la fel de sever. Şi îi mai avem pe liderii europeni care încearcă, pe bâjbâite, pe pipăite, să iasă din labirintul unei crize pe care nici ei şi nici măcar economiştii nu par a o înţelege pe deplin – cu atât mai puţin noi, ceilalţi, care trebuie să îi suportăm costurile.
 • Cu siguranţă nimeni nu poate vorbi, după summitul de luni, despre vreun succes, chiar dacă Angelei Merkel i-au trebuit numai câteva săptămâni pentru a convinge 25 din cele 27 de naţiuni să promită constituționalizarea frânei de îndatorare. De fapt, nu e neapărat reuşita Angelei Merkel; pactul acesta fiscal este, cumva, o bostănărie iar teama care i-a determinat pe europeni să şi-o păzească este, mai degrabă, generată de agenţiile de rating, implicit, de costurile tot mai ridicate ale propriilor credibilități. Există, însă, într-o lume în care prea multe se învârt în jurul jocurilor generate de alternanța democratică la putere, antecedentul pactului de stabilitate, aşa că semnele de întrebare se menţin ca şi înaintea înţelegerilor de luni.
 • Adăugăm, la aceste îndoieli, și o anume teamă a Germaniei, chiar dacă ea ar putea fi explicată prin ceea ce, în genere, se obișnuim să spunem că ar fi „treabă nemțească bine făcută”: anume, teama față de propria-i capacitate de a suporta întreaga responsabilitate cu care s-a trezit şi pe care, de fapt, şi-a asumat-o. Însăşi cancelara Angela Merkel avertiza, vinerea trecută, la Davos, că ţara sa nu are – nici măcar ea – resurse nelimitate.
HAOSUL EUROPEAN

Cristian Sima:

 • Moneda Euro are câteva probleme de structură, de sistem. Ea a fost creată prost, fundaţia casei este proastă şi acum casa e în flăcări. Trebuie intâi stins incendiul şi după aia trebuie analizat de ce pereţii nu erau ignifugi şi de ce fundaţia e proastă şi cum o refacem. Oricum trebuie refăcută structura Euro.
 • Cum să-i ceri Greciei o amendă când ea are o datorie imensă? Ce mai contează că are să-şi dea o amendă pe care oricum nu o poate plăti dacă nu-şi poate plăti nici banii împrumutaţi?

Cristian Ştefănescu:

 • A fost şi ziua în care a ieşit pe piaţă povestea cu supercomisarul pentru Grecia. O manieră interesantă de a deschide un subiect şi o derulare interesantă a temei: fie cineva a încercat să încingă spiritele înaintea summitului de la Bruxelles, fie, dimpotrivă, a fost o supapă înaintea întâlnirii la vârf. Episodul cu supercomisarul a generat o dezbatere în jurul rolului jucat de Germania în Europa. Se poate vorbi despre o hegemonie a Germaniei, cum au lăsat unii să se înţeleagă? Care unii sunt, în bună măsură, aceleași voci auzite, recent, reproșând Germaniei o prea multă prudență în a salva (pentru a evita, totuși, termenul „disciplinare”) Europa.
 • Că este un model o dovedeşte însuşi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care vede, pentru Franţa, o cale de urmat germană. Și nu e singurul. Din păcate, prea puţine alte naţiuni europene se pot bucura de nemţi proprii. Or, dacă ar fi să aștepte maturizarea fiecăruia dintre membrii săi, Uniunea Europeană ar putea foarte ușor pierde orice tren. Nevoia de instrumente este atât de urgentă încât, oricât de noi și fără precedent ar fi provocările, amenajările interioare ale construcției europene se cer făcute din mers. Nu poți trimite oamenii în concediu, pentru un weekend, ca în reality show-urile televizate în care o echipă le redecorează personajelor principale casa în absența lor. Europa e condamnată să lucreze prin improvizații, prin inovare și, în cazul fericit, prin invenții născute după principiul acela cu „99% inspirație”.

INSPIRAŢIA ROMÂNEASCĂ

Cristian Sima:

 • Mâine România ar putea face cinci guverne de tehnocraţi cu specialişti foarte buni. Ca cineva să ajungă să preia conducerea unei ţări trebuie să aibă o anumită popularitate. Dar de obicei oamenii cu adevărat capabili nu-şi doresc să fie populari.
 • Din actuala clasă politică vedeţi dumneavoastră un guvern pregătit – nu zic capabil, nici măcar cinstit. Hai să presupunem că ar fi cinstiţi şi că ar avea dorinţa de a salva România. Eu cred că mulţi au dorinţa asta. Dar au ei pregătirea necesară într-o astfel de criză să înţeleagă cauzele şi să vadă efectele pe termen lung şi să poată lua măsuri? Nu.
 • Faptul că noi am tăiat salariile şi am vrut să tăiem pensiile este o pură întâmplare! Băsescu a avut un nas şi un noroc să impună acea tăiere hulită în toată ţara. Întâmplător a fost bine, i-a reuşit. Dar nu se poate să conduci o ţară numai cu nasul politic. Ai nevoie de specialişti care să-ţi pună în practică nişte măsuri, să-ţi schimbe sistemul.
 • Or de 22 de ani la noi nimeni nu reuşeşte sistemul cu adevărat pentru că nu sunt pregătiţi.
 • Şi nici măcar n-ar trebui să inventeze ceva, ci pur şi simplu să copieze din alte ţări unde anumite părţi ale sistemului funcţionează. N-or fi cele mai bune la ei, dar sigur sunt mai bune ca la noi!
 • Ca să producem creştere economică avem nevoie de un singur lucru: să încurajăm munca. Avem nevoie de taxe apropiate de zero, un 2% pe salarii. Nu cred că prin consum din acesta desfrânat se mai poate salva ceva. Când mai mulţi români vor avea locuri de muncă, chiar mai prost plătite, va fi bine.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4475 vizualizari

 • +4 (12 voturi)    
  esti tare! (Joi, 2 februarie 2012, 13:54)

  wrece [anonim]

  Faptul că noi am tăiat salariile şi am vrut să tăiem pensiile este o pură întâmplare! Băsescu a avut un nas şi un noroc să impună acea tăiere hulită în toată ţara. Întâmplător a fost bine, i-a reuşit. Dar nu se poate să conduci o ţară numai cu nasul politic. Ai nevoie de specialişti care să-ţi pună în practică nişte măsuri, să-ţi schimbe sistemul.

  da, sunt de acord cu tot ceea ce a declarat ,dar mai ales cu asta

  si se vede ca si oamenii din pdl sunt la fel ca cei din psd,pnl

  asta ma ingrijoreaza
  cand or sa vina cei de la usl laa putere, mai intai or sa dea oamenii afara, asta va fi principala ocupatie
 • -4 (14 voturi)    
  de acord cu Dl Sima.... (Joi, 2 februarie 2012, 13:57)

  lili [anonim]

  La intrebarea aceea de dupa Summit a Dlui Basescu: Ce lasam copiilor nostri?, am raspuns in 31.01.2012 asa:
  "Inca 20 de ani(oare or ajunge ??!!!) de TRANZITIE cu o clasa politica incompetenta si corupta si ipocrita, exact asa cum este cel mai tare politician al zilei, adicaTraian Basescu..
  Minciuna, ipocrizie(aia cu salariul lui net de 5600 Roni care nu i-ar ajunge e culmea ipocriziei chiar la Basescu !!!) , coruptie, populism ieftin, ne prosteste Basescu in fata fara sa clipeasca, ne minte la fel...
  Ce le lasam copiilor nostri ?!
  SARACIE, o Romanie saraca a celor multi si o Romanie bogata a celor putini si cocotati in varful politicii romanesti de 20 de ani...
  SILA !!!!!!!!!!!!!!!
  In rest, iar s-a umflat cu Tratatul asta, ca si data trecuta cand s-a intors de la Brusselles, cand in 2 zile s-a dezumflat, cat am ras atunci ca exact asa comentasem, acum va fi la fel, ma indoiesc eu ca statele alea din UE vor imbratisa imediat acest Tratat(altfel cu o intentie buna, nu contest asta) dar care le va constange la masuri care nu-i sigur ca va duce la o Europa mai pe placul locuitorilor ei, ca vorba lui George Soros, germanii uita ca restul europenilor NU sunt germani!!!
  Sau cum spunea The Times, nu Grecia trebuie sa plece din UE ci Germania, care vrea sa-i faca germani pe toti europenii!!!
  Mai vedem, am rezerve ca vor semna atat de usor celelalte state, dupa ce vor ajunge acasa s-ar putea sa se razgandeasca la fel ca acum vreo 2 luni !!!
  Pentru Romania ar fi un singur mare avantaj, ar duce intr-un fel la disciplinarea clasei politice in cheltuirea banului public(UE ar putea reusi acolo unde romanii nu au nici o sansa sa reuseasca, adica sa responsabilizeze clasa politica !!), in rest restrictiile severe nu vor face decat sa tina in saracie pentru inca muuuulti ani majoritatea romanilor...
  SARACIE, asta lasam mostenire copiilor nostri, dle Presedinte !!(asta a-propos de salariul al ala insuficient al Dvs de 5600 Roni NET !!!, cati romani or avea atat ??!!)"
  • +7 (9 voturi)    
   Au (Joi, 2 februarie 2012, 15:58)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Au cei care muncesc pe bune la privat, nu lipitorile care viseaza un loc caldut la stat.
   • +3 (3 voturi)    
    Romania bugetara... (Joi, 2 februarie 2012, 17:25)

    marinel [anonim] i-a raspuns lui xolv

    ...are nevoie de bici, trebuia sa spuna.
    Eventual si niste patine cu rotile, sa-i poata struni pe toti parlamentarii aceia lenesi.
   • -5 (5 voturi)    
    ce salarii au romanii... (Joi, 2 februarie 2012, 19:10)

    lili [anonim] i-a raspuns lui xolv

    "Salariul mediu brut pe anul 2011 este 2.022 lei – valoare aplicabila la orice calcul care implica acest indicator."
    Iar salariul mediu brut luat in seama la intocmirea Bugetului pe 2012 este 2.117 Roni !!!!
    Sper ca intelegeti ce inseamna asta.
    Cum vi se pare, e muuult peste 5.600 Roni(netul Dlui Basescu, asa-i?!) ??!!!!!!!!!!!!!
    • +5 (5 voturi)    
     Sunteti dubioasa... (Vineri, 3 februarie 2012, 10:13)

     constantin [anonim] i-a raspuns lui lili

     Si ce-ai vrea madam?Ca presedintele sau alt mare demnitar roman sa aiba 1200 lei?!...Chiar sunteti penibila,nici macar Marx nu gandea asa...Dupa care economie politica,dupa care ideologie faceti asemenea comentariu bizar?!
    • +4 (4 voturi)    
     Si cat ai vrea sa fie? (Vineri, 3 februarie 2012, 10:24)

     ion [anonim] i-a raspuns lui lili

     Femeie, cat ai vrea sa fie salariul presedintelui? Egal cu salariul mediu pe economie, adica 450 de euro? Sau poate 200 de euro, in semn de solidaritate cu un pensionar cu pensia medie?

     Eu zic ca ajunge cu populismul asta. Discutam de 1300 de euro salariul pentru presedintele tarii.

     Pentru cei care nu au scos capul sa vada ce se intampla in mediul privat:
     - un middle-management intr-o multinationala catsiga 2000-3000 de euro
     - un arhitect software senior castiga in Bucuresti intre 1500-2500 euro
     - un dezvoltator software cu experienta castiga 1000-1500 de euro
     - un expert in finante/contabilitate castiga 1000-1500 de euro

     Nu am zis nimic de sefii de la varf din banci, multinationale si alte cele.

     Populismul asta a la Antena 3 o sa ne omoare.
    • +5 (5 voturi)    
     Gindire de asistat social (Vineri, 3 februarie 2012, 10:31)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui lili

     Da' ce-ai vrea coana, sa platim presedintele cu 600 de lei? In restul tarilor care e procentul intre salariul mediu si salariul presedintelui? Da' parlamentarii gen stapina-tu Crin cit cistiga? Da' primarii PSD si PNL cit cistiga?
  • +5 (5 voturi)    
   Chestiunea (Joi, 2 februarie 2012, 16:52)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui lili

   cu salariul a fost in discutie pentru a demonstra ca liberalizarea pretului la gaze ar pune mari probleme populatiei(...).Ma ingrozesc oameni ca tine care nu inteleg ce aud ,ce citesc sau ce vad in jurul lor.Razboaiele dintre clasele sociale de care vorbeste d-l Sima vor avea loc din cauza celor ca tine.
   Uita-te,acum,la portughezi ce fericiti sunt ca au paralizat tara printr-o greva generala,intr-un moment in care ,tara abia s-a imprumutat de 74 mld. de euro pentru a evita falimentul.
   Saracia va fi cuvantul de ordine pentru "muuuulti"...si nu numai romani.
 • 0 (6 voturi)    
  nu ca zic (Joi, 2 februarie 2012, 14:04)

  visio [anonim]

  dar oameni precum Cristian Sima artrebui sa guverneze; le dam salariu cat vor, le dam ce vor; pe langa ei, vom trai si noi bine.
  • -3 (7 voturi)    
   sau macar un loc in diplomatie (Joi, 2 februarie 2012, 16:58)

   cosminrs [utilizator] i-a raspuns lui visio

   ca asa e regula.. toti cei care au un ziar sau scriu ceva pentru proslavirea presedintelui trebuie sa le dam ceva functii onorabile.
   PS.. wow.. Hotnews.. nici antenele nu au avut atatea stiri una dupa alta cu patronul lor ca voi. Felicitari!
 • +7 (7 voturi)    
  Problema cu specialistii (Joi, 2 februarie 2012, 16:30)

  CezarN [utilizator]

  Marea problema a specialistilor este ca nu prea reusesc sa-si limiteze parerile la domeniul lor de expertiza. Iar in acest domeniu al stiintelor sociale (unde si economia se incadreaza) experiza consta in a explica prezentul prin prisma actiunilor trecutului, a greselilor si a lucrurilor bune facute DEJA. Iar greseala fundamentala pe care o fac cei mai multi economisti este sa confunde economia cu o stiinta exacta si sa faca afirmatii despre viitor, de genul daca faceti asa si asa vom ajunge in urmatoarea situatie. TOTAL INEXACT. O gluma printre economisti spune ca un bun economist este acela care prevede 5 din urmatoarele 3 crize.

  Nu stiu daca domnul Sima este economist (dupa exactitatea inginereasca cu care sunt ornate predictiile sale as spune ca nu) insa nici dansul nu pare a face exceptie de la boala specialistului. A afirma ca moneda comuna - Euro - nu poate fi sustinuta cu 27 de bugete si politici fiscale este o opinie tehnica, de specialist, credibila. Insa a afirma ca solutia la actuala criza este ... (nici nu mai conteaza ce spune dupa aia) este rizibil, cu atat mai mult cand spune ca acea solutie este o dictatura, fie ea si luminata.
  Tot hazardata mi se pare si afirmatia ca SUA face bine ca tipareste bani pe timp de deflatie (solutia nu-i confirmata inca definitiv de practica) si si mai hazardata este parerea domniei sale conform careia ceea ce face SUA ar merge bine si in Europa, iarasi o abordare mecanicista, care face abstractie de caracterul social al economiei. Un fel de a spune ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor (buna si care a "tinut" in RO) ar prinde bine si in Franta (unde ar naste un alt 1789, dupa opinia mea de "specialist" :)))

  In rest, desigur, ca l-as prefera pe domnul Sima doamnei Udrea sau a zapciului Ialomiteanu sau, in USL, lui Banicioiu sau chiar pe soferul domnului Sima in locul lui Crin Antonescu.
  • +4 (6 voturi)    
   Ha,ha (Joi, 2 februarie 2012, 17:59)

   sase sase [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   E buna poanta cu soferul domnului Sima in locul lui Crin Antonescu! Cel putin am fi siguri ca se scoala dimineata si merge la slujba ,iar noaptea nu bate cazinourile!
  • +3 (3 voturi)    
   dintr'un interviu la tv (Joi, 2 februarie 2012, 20:59)

   ginel [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   am inteles ca este matematician, dar cu multa experienta in afaceri bursiere, investitii, experienta dobandita prin america, pare'se.

   ref. la cei 25%, daca se incerca aplicarea diferentiata, in functie de venituri, taierea ar fi fost mai usor suportata social.

   in rest, le vede.

   revenind la interviul ala, imi amintesc c'am apreciat ceva, o afirmatie, un citat cred, despre simtul umorului.
   oamenii cu simtul umorului vad altfel lumea, au o usurinta a previziunilor...

   dar, prea tine cu nemtzii ! :-)
   • 0 (0 voturi)    
    Incurajarea muncii (Vineri, 3 februarie 2012, 16:02)

    Miha [anonim] i-a raspuns lui ginel

    Pentru Ginel
    Gandirea de stanga sustine ca 25% sa se aplice diferentiat in functie de venituri.
    Gandirea de dreapta sustine ca 25% sa se aplice diferentiat in functie de performanta.
    Alegeti va rog strategia care motivand munca conduce la progresul societatii si respectiv la bunastarea individuala
    • 0 (0 voturi)    
     gandirea supravietuirii (Sâmbătă, 4 februarie 2012, 19:24)

     ginel [anonim] i-a raspuns lui Miha

     ce zice ?
 • +4 (4 voturi)    
  are "simturi" f bine definite (Joi, 2 februarie 2012, 18:25)

  gelu [anonim]

  tin sa-l felicit pe d-nul Sima, intotdeauna se focuseaza pe esenta si vorbeste mai mult de VIITOR.

  merita sa fie seful Bursei din Sibiu, daca am avea 100 de d-nul Sima si f activi in media, ar fi mult mai bine in general.

  Romania are nevoie de oameni bine-scoliti, cu privire catre ceea ce va urma, care-ti spun in fata si plusurile si minusurile si cu argumente.
  • -2 (2 voturi)    
   oare cum vorbeste in particular despre guvernanti? (Vineri, 3 februarie 2012, 8:29)

   vio [anonim] i-a raspuns lui gelu

   Tare mi-ar placea sa-l aud pe Dl Sima vorbind intre prieteni despre cei care guverneaza Romania....
   Ce expresii foloseste, cum ii vede pe fiecare incepand cu "varfurile" din Guvern !!!!!!
  • -3 (3 voturi)    
   La ce folosesc oamenii bine scoliti care trebuie (Vineri, 3 februarie 2012, 12:19)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui gelu

   sa execute ce decide Basescu? Are cineva curajul sa-i spuna in fata acestuia ceva fara sa fie dat afara dupa modelul "ghici ghicitoarea mea"? Il doare pe Basescu in co(n)t de argumentele cuiva? Mai bine ramane asa domnul Sima si-l aplauda pe matroz de pa margine.
 • -3 (3 voturi)    
  O fi avand Romania nevoie de un bici de la (Joi, 2 februarie 2012, 20:54)

  .... [utilizator]

  Bruxelles dar pana la urma ne-am ales cu FMI care tot face din rahat bici cu care-i indruma pe guvernati.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu avem dar nici nu ne trebuie! (Joi, 2 februarie 2012, 21:14)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Daca inteleg eu bine criza asta s-ar rezolva daca s-ar crea mai mute locuri de munca si s-ar munci mai eficient. Ar mai trebui si o piata care sa absoarba produsele acestei munci, adica, ceva de genul Romaniei, care are nevoie de de toate, de la sosele, la closete samd. Eu sunt sigur ca politicienii doresc asta, adica sa- trimita la munca, pe altii, nu pe ei. Vezi Udrea. Numai ca nu prea vad la populatia autohtona dor de munca, decat declarativ, si nici nevoie de sosele si closete, doar daca se poate pe banii europenilor. Asa ca toata teoria economica dezvoltata de puzderia de specialisti este absolut inutila la o populatie care nu are si nici nu are nevoie.
 • -2 (4 voturi)    
  libertate!!! (Joi, 2 februarie 2012, 21:29)

  teo [anonim]

  Cum sta treba cu libertatea de exprimare?
  Am postat acum o ora un comentariu. Nu l-ati publicat. L-a interzis Basescu sau va plangeti anapoda de dictatura?
  Stai ca mi-a picat fisa: e autocenzura!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Solutia a fost gasita (Vineri, 3 februarie 2012, 8:08)

  promopq [anonim]

  Solutia d-lui Sima este valabila doar in cazul in care ramanem cu aceeasi clasa politica, care nu s-a schimbat in 20 de ani.

  Solutia corecta este schimbarea clasei politice cu oameni curati, onesti, patrioti si capabili sa inteleaga ca lor nu le poate fi bine daca poporul sufera.

  Doamne-ajuta!
 • 0 (0 voturi)    
  inspiratie (Vineri, 3 februarie 2012, 13:35)

  BalL [utilizator]

  "Faptul ca noi am taiat salariile ..." afirmatia corecta conform pietei "Basescu si Boc au taiat salariile si pensiile."La fel "...este o pura intamplare!" Nu este o pura intamplare ci un act de decizie asumat de un guvern si un o coalitie de partide. Mai este necesar sa arat cu ce pret? Alta afirmatie a domnului Sima :"Basescu a avut nas si noroc. Intamplator ...". Gresiti! Basescu a avut intuitie! Cu nasul simti cel mult mirosurile. Despre cat de intamplator a fost actul decizional, va pot spune cei din opozitie care striga jos Basescu! Ei nici macar nas nu au, daramite intuitie.
  As mai face o corectie si anume cand spuneti ca nu putem aplica modelulnemtesc pentru ca nu avem nemti. Nu, avem putini nemti/sasi dar nu suntem noi nemti in comportament. Pentru afirmatia ca :"maine Romania ar putea face 5 guverne de tehnocrati dar acestiä sunt oameni fara popularitate iar oamenii capabili nu-si doresc popularitate ..." va multumesc pentru solutia care nu este solutie la noi. La fel cu avem nevoie sa producem crestere economica iar pentru asta sa incurajam munca. Nu cred sa fie in guvern un om care sa nu fi reiterat aceste lucruri, dar cresterea economica in perioada de criza este un lucru rar mai ales in tarile fara sectoare econ. traditionale. Somajul/lipsa locurilor de munca este preblema lumii nu numai a noastra. Cand piata se restrange normal sa se restranga economia.
  Spunea domnul Stolojan acum trei ani ca avem specialisti in economie si finante dar nu avem economisti specializati in crize economice. Foarte mult adevar in aceasta afirmatie. Criza este o situatie de axceptie si nici o criza nu seamana cu alta.
  Mi-a placut constatarea ca :"Germania fiind cea mai bogata, va plati cel mai mult ..." cu subinteles ca toata lumea plateste inclusiv cei saraci dar mai putin. Asta trebuie sa inteleaga romanii ca toti platesc.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 februarie 2012, 17:10)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  In mare ce spune d-l Sima (Sâmbătă, 4 februarie 2012, 11:06)

  sile231 [utilizator]

  E corect. Dar noi mai avem o problema. Birocratii nostri nu au nici macar nivelul unui absolvent de bacalaureat de pe la 1900 pentru a asimila si aplica normele respective.Totus ideea de a prelua normele din alte tari uUE este salutara. Plus cineva care sa stea la Bruxelles sa le dea peste mina cind fac prostii.O zi buna !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by