Agentia Standard&Poor's a retrogradat ratingul Primariei Bucurestiului de la BB+ la BB, din cauza incertitudinilor privind rascumpararea unor obligatiuni de 500 milioane euro cu maturitate in 2015, iar apoi a retras calificativul ca urmare a informatiilor insuficiente necesare evaluarii, relateaza Mediafax.

Potrivir unui comunicat al agentiei de evaluare financiara, decizia de retrogradare reflecta incertitudinile referitoare la necesarul mare de refinantare si expunerea la datorii in valuta, determinate de obligatiunile de 500 de milioane de euro, precum si cele privind viitoarele politici ale municipalitatii in domeniul datoriilor si lichiditatilor.

Ratingul, cu perspectiva negativa, este constrans totodata de cadrul institutional dezechilibrat si de situatia lichiditatilor, considerate reduse.

Calificativul Primariei Bucurestiului este sustinut de pozitia de centru administrativ, financiar si economic al Romaniei si de surplusul ridicat al bugetului operational.

S&P a precizat ca a retras ratingul din motive contractuale, care au condus la informatii insuficiente pentru realizarea evaluarii acestuia.

UPDATE Primaria Capitalei sustine ca, in 2011, Municipiul Bucuresti a fost evaluat de Agentia de rating Fitch, ratingul fiind crescut de la BB+ la BBB, iar decizia de retragere a calificativului de rating de catre Strandard &Poor's a "fost luata ca urmare a imposibilitatii incheierii unui nou contract de evaluare de rating intre Municipiul Bucuresti si agentie".

Reprezentantii municipalitatii sustin ca au realizat toate demersurile pentru incheierea unui nou contract de servicii de rating, insa reprezentantii S&P nu au putut indeplini conditiile legale in vigoare privind achizitiile publice. Respectiv, nu au fost de acord cu constituirea si depunerea garantiei de participare la procedura de achizitie, in cuantum de aprox. 2% din valoarea estimata a contractului de servicii, conform OUG 34/2006. Procedura de achizitie a serviciilor de rating initiata de Municipiul Bucuresti a fost anulata din acest motiv, in conformitate cu legislatia romana in vigoare privind achizitiile publice.

"Avand in vedere cooperarea indelungata dintre Standard & Poor's si Municipiul Bucuresti, institutia noastra este deschisa la continuarea colaborarii cu Agentia de rating Standard & Poor's, insa numai in conditiile respectarii legislatiei nationale in vigoare privind achizitiile publice, in ceea ce priveste incheierea unui nou contract", se precizeaza in comunicatul de presa.