Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au gasit peste doua tone de materii prime, mancaruri si preparate culinare de care "nici catelul sau pisica nu s-ar fi apropiat", a declarat, marti, presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, potrivit Mediafax.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a precizat ca au fost verificati 297 de agenti economici, supermarketuri si lanturile de magazine care vand mancare gata preparata, si s-au constatat abateri la 68 la suta dintre acestia.

"Au fost verificate 36 de tone de alimente, respectiv materii prime, mancaruri si preparate culinare, iar doua tone erau in situatia in care nici catelul sau pisica nu s-ar fi apropiat de ele", a spus Constantin Cerbulescu, intr-o conferinta de presa in care a prezentat si bilantul activitatii sale de la numirea in functie si pana in prezent.

Seful ANPC a mai spus ca inspectorii au gasit abateri si in privinta conditiilor de depozitare, comerciantii folosind acelasi frigider pentru mai multe produse care nu au voie sa fie refrigerate impreuna.

Cerbulescu a precizat ca in multe situatii unele materii prime erau congelate si folosite ulterior. Astfel, inspectorii de la Protectia Consumatorilor au gasit burta congelata care ulterior era folosita la ciorba de burta si perisoare congelate care ulterior erau bagate in ciorba de perisoare.

"Nu este legal sa congelezi produsul si apoi sa-l comercializezi", a spus Cerbulescu.

Alte nereguli descoperite de inspectorii ANPC au fost legate de neincadrarea in cantitatea neta a produselor comercializate. Potrivit lui Cerbulescu, de multe ori inspectorii au constatat ca exista diferente, chiar si de 150-200 de grame, intre cantitatea inscrisa pe caserola produsului si produsul din caserola.

In urma controalelor au fost aplicate 217 sanctiuni contraventionale, constand in 114 avertismente si 103 amenzi contraventionale in valoare totala de 301.800 de lei.

O alta actiune de control, care s-a desfasurat in perioada 10-20 aprilie, a vizat comercializarea laptelui de consum si a produselor lactate. Inspectorii ANPC au controlat peste 660 de operatori economici, la 510 dintre acestia fiind gasite diferite abateri, dintre care peste jumatate erau semnificative. Astfel, au fost verificate peste 125 de tone de lapte de consum si produse lactate, din care 24 de tone nu se incadrau in prevederile legale, a spus Cerbulescu.

Inspectorii ANPC au prelevat 59 de esantioane din lapte si produse lactate, in urma analizelor rezultand ca 37 la suta dintre acestea nu se incadrau in parametri fizico-chimici impusi sau declarati de producator. Potrivit lui Constantin Cerbulescu, una dintre neregulile gasite de inspectori viza modalitatea de comercializare a branzeturilor.

Cerbulescu a precizat ca in cazul branzei telemea, comerciantii incearca sa puna cat mai multa saramura si cat mai putina grasime.

In urma controalelor au fost retrase definitiv de la vanzare 460 de kilograme de produse lactate. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 19 tone de lapte de consum si produse lactate, in valoare de 221.000 de lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.

Inspectorii au aplicat peste 550 de sanctiuni contraventionale, dintre care 251 au fost avertismente si 300 amenzi contraventionale insumand peste un milion de lei.

Cerbulescu a mai spus ca ANPC a oprit definitiv de la comercializare in 2011 produse in valoare de peste 5.800.000 de lei. De asemenea, in perioada ianuarie- aprilie 2012, au fost retrase definitiv de la vanzare produse in valoare de peste 760.000 de lei.

ANPC a desfasurat peste 110.000 de controale in 2011, iar in perioada ianuarie-aprilie 2012 inspectorii au facut aproape 30.000.