"Exista doua variante: ori exista capacitatea Guvernului de a face anumite investitii de mediu si a avea un parteneriat cu o firma privata, dar in conditii avantajoase si pentru noi, sau a doua varianta pe care trebuie sa o studiem este de a transfera actiuni la Cupru Min catre o autoritate locala, in cazul de fata Consiliul Judetean Alba, eligibila pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judetean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeana in jur de 100 milioane euro care trebuie investite in protectia mediului", a declarat premierul Victor Ponta duminica in emisiunea "Dupa 20 ani" difuzata de PRO TV, potrivit Mediafax.

Intrebat daca o decizie va fi luata in acest an, premierul a raspuns "categoric da".

Intr-o declaratie anterioara, Victor Ponta preciza ca Guvernul a transmis Fondului Monetar International ca nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un pret mic si impotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat in patru luni.

Roman Copper a atacat in instanta statul roman, acuzand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie ca "a incetat unilateral discutiile" cu firma canadiana pentru Cupru Min Abrud, desi aceasta castigase licitatia pentru preluarea societatii miniere.

"Roman Copper Corp. se asteapta ca autoritatile romane sa respecte aceasta promisiune, deci sa respecte legea si sa finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, in conditiile prevazute in cadrul licitatiei pe care am castigat-o", arata compania dupa desemnarea noului premier.

Autoritatile au anuntat ca licitatia pentru Cupru Min se va relua, in termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, dupa ce firma canadiana castigatoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna de la avizul Consiliului Concurentei pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu FMI.

Scurt istoric: Despre valoarea Cupru Min si Roman Copper Corp.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de catre o firma cu sediul intr-un apartament din Alba-Iulia, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.

Un document oficial releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

In document se mentioneaza ca necesarul de investitii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat pana in 2015, iar investitiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extractia si prepararea minereurilor neferoase si rare.

La sfarsitul lunii martie, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Licitatia initiala a fost castigata de Roman Copper, iar ulterior compania canadiana Valhalla Resources a intrat in consortiu cu Roman Copper in incercarea de a cumpara Cupru Min.

Roman Copper este detinuta de Bayfront Capital Partners (Canada) si a fost infiintata anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.