Comisia Europeana a aprobat finantarea nerambursabila din fonduri europene pentru proiectul "Constructia autostrazii Timisoara - Lugoj si variantei de ocolire a orasului Timisoara la standard de autostrada", anunta vineri Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat. CE a emis decizia prin care este aprobata finantarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene pentru acest proiect. Valoarea totala eligibila a cererii de finantare este de 248.147.433 euro, din care cofinantarea de la UE este de 210.925.318 euro, iar 37.222.115 euro reprezinta contributia de la bugetul de stat.

Centura Timisoarei (Autostrada Timisoara-Lugoj lot 1) - cu galbenFoto: Hotnews

Proiectul are drept obiectiv proiectarea, supervizarea si constructia unei autostrazi (cate doua benzi pe fiecare sens) intre orasele Timisoara si Lugoj, in lungime de 25,625 km, si a unei variante de ocolire a orasului Timisoara la standard de autostrada in lungime de 9,5 km.

Lucrarile la centrura orasului Timisoara (lotul 1 din cadrul autostrazii Timisoara - Lugoj) se afla deja intr-un stadiu avansat. (vezi foto, traseu cu galben pe harta)

Proiectul prevede constructia a 13 poduri, 19 pasaje, 2 noduri rutiere si 3 zone de parcare si servicii. Prin constructia autostrazii Timisoara - Lugoj si a variantei de ocolire a orasului Timisoara se estimeaza o reducere a timpului de calatorie la 18,3 minute si o crestere a vitezei medii de deplasare la 115 km/h.

Ministerul Transporturilor precizeaza ca proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare nr. 1, Domeniul major de interventie 1.1 "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere de-a lungul axei prioritare TEN-T nr.7".