Privatizarea Oltchim a devenit noul scandal politic al momentului. Invitat luni la Ministerul Economiei, Dan Diaconescu a refuzat sa semneze contractul de cumparare a Oltchim si a invocat absenta unor clauze din propunerea de contract a Miniserului Economiei. Diaconescu, care a cistigat licitatia de vineri cu suma de 203 milioane de lei - fara a specifica sursa fondurilor - a acuzat Guvernul ca nu vrea sa plateasca salariile angajatilor, in binecunoscutul sau stil sau populist. Din acel moment a inceput sarabanda declaratiilor politice: Ponta l-a acuzat de Diaconescu ca nu are banii promisi si ca este inteles cu Videanu, Videanu l-a numit pe Ponta "Bula" si l-a acuzat de incompetenta. Intre timp, mai multi lideri liberali au declarat ca toata povestea este un esec.

Dan Diaconescu la OltchimFoto: Agerpres

-------------------------------------

Evenimentele zilei:

Ora 18.35 S-au terminat discuţiile pentru Oltchim de la Ministerul Economiei. O nouă întâlnire va avea loc miercuri, la ora 11.00, scrie Bursa.

Ora 16.58: Negocierile s-au reluat la Ministerul Economiei intre Remus Vulpescu, seful OPSPI, si avocatii lui Dan Diaconescu

Ora 13.05: Adriean Videanu: Ponta e un fel de Bula. Unde ati mai vazut privatizare pe persoana fizica?

Ora 12.34: Victor Ponta: Dan Diaconescu s-a inteles cu Videanu, hotul hotilor, si incearca sa acopere fraudele PDL

Ora 11.47: Dan Diaconescu anunta ca nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim si acuza autoritatile ca nu au completat actele. "Contractul nu are numele meu, ci e cu puncte-puncte, lipseste avizul de noxe si avizul de la Consiliul Concurentei. Guvernul vrea sa traga de timp cu semnarea. Guvernantii nu vor sa dea salariile oamenilor".

Ce a spus Dan Diaconescu la iesirea din sediul Ministerului Economiei:

As fi vrut sa semnez, dar Guvernul a mai facut inca o surpriza neplacuta poporului. Nici macar nu au trecut numele cumparatorului pe contract. Lipsesc paragrafe, lipsesc anexe.

Avocatii mei invoca faptul ca nu avem nicio siguranta, ca statul roman se poarta asa cum se poarta, ca nu ne-a felicitat.

Statul roman vrea sa privatizeze din 2001, noi i-am ajutat sa privatizeze cu succes, am oferit o suma de 10 ori mai mare decat concurentii.

E un soc mare pentru noi sa vedem ca e o batjocura de contract.

A castigat cel care nu a dat spaga, va rog sa ma iertati, domnilor ciocoi, ca am castigat noi Oltchimul.

Banii pe care ii voi plati pentru privatizare sa ajunga in visteria Oltchim. Din toate partile implicate, doar noi vrem sa platim salariile si sa salvam combinatul. Guvernul Romaniei este cel care a inchis acest combinat pe 22 august. Sa inchizi un combinat cu o luna inainte sa il privatizezi mi se pare o crima.

Toate actiunile pe care eu le voi cumpara le vom vinde mai departe cetatenilor romani, probabil la pretul de pe bursa.

Acest contract era cu puncte, puncte si cu anexe, anexe care lipsesc.

Vom plati salariile, sper sa fie trasi la raspundere guvernantii pentru acest lucru pe care il fac.

Guvernul vrea sa traga de timp cu semnarea, guvernantii nu vor sa plateasca salariile, guvernantii nu vor sa mearga banii la combinat, guvernantii spun ca nu avem bani desi stiu ca avem bani.

Daca noi nu participam la licitatie, la ora asta era vandut pe 2-3 milioane de euro.

Am luat Oltchimul deja si nu o sa-l mai dau niciodata.

Voi plati salariile indiferent de ce se intampla cu contractul.

Adversarii nostri din plan politic ne vor raul, domnul Ponta a declarat public ca ar vrea ca eu sa fiu arestat, domnul Chitoiu nu vrea sa se investeasca in combinat ci sa fie inchis.

Daca privatizarea nu se facea, probabil ca acordul cu FMI nu mai functiona si la ora asta Guvernul Ponta nu mai era in functie. O sa vedeti ce o sa se intample la alegeri.

Ora 11.15: Daniel Chitoiu, ministrul Economiei: Noi voiam sa acordam Oltchim un imprumut de salvgardare pe 6 luni, la dobinda pietei, si negociam acest imprumut cu Consiliul Concurentei.

"Daca va referiti la domnul Diaconescu, certificatul sau fiscal figureaza cu zero datorii, cazierul judiciar este alb. Tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant in privatizare, una dintre cele mai mari firme din domeniu - Price Waterhouse Coopers - selectata de Guvernul Boc", a mai spus Daniel Chitoiu.

"Vorbim peste 10 zile si atunci vom vedea ce va risca domnul Dan Diaconescu daca nu respecta contractele", a mai spus Chitoiu, intrebat ce risca omul de afaceri daca nu va plati suma prevazuta pentru privatizarea Oltchim.

Ora 10.15: La minister e prezent si seful sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, potrivit Bursa

Ora 10.00: Dan Diaconescu a venit luni dimineata, la ora 10:00, la sediul Ministerului Economiei pentru a semna contractul de vanzare - cumparare a actiunilor Oltchim: "Eu vreau sa semnez, sa vedem daca vrea si Guvernul. Este pentru prima daca cand un investitor e amenintat de guvernanti cu inchisoarea", a afirmat patronul OTV.

Ce a spus Dan Diaconescu la Ministerul Economiei:

Guvernul vrea cu orice pret sa atraga un investitor strain, implorandu-ne pe noi sa ne retragem. Este fara precedent.

Nu exista posibilitatea sa ma retrag, este exclus.

Dan Diaconescu a mai afirmat, inainte de a intra in sediul Ministerului Economiei, ca "Cazul Elodia nu este nimic in comparatie cu privatizarea Oltchim. Investitorul este poporul roman, in primul rand, care trebuie sa salveze acest combinat. Cel care a castigat aceasta licitatie nu a dau spaga".

Dan Diaconescu trebuie sa plateasca insa suma de 203 milioane de lei, cu care a fost adjudecata licitatia pentru privatizarea combinatului valcean. "Ar fi existat, legal, un termen de 10 zile pentru incheierea contractului, insa oferta lui Dan Diaconescu si OPSPI permit sa se semneze contractul de vanzare cumparare de actiuni, luni, la ora 10.00. Pretul trebuie sa fie platit la semnarea contractului. Dar putem sa il semnam si luni dupa-amiaza si marti", a declarat, vineri, la finalul licitatiei cu oferta in plic, Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

Acesta a precizat ca "toate detaliile privind contractul de privatizare s-au aflat in caietul de sarcini cu care Dan Diaconescu a participat la licitatie".

Dan Diaconescu a anuntat vineri ca se va asocia cu alti investitori, va finaliza procesele cu PCC, actionarul minoritar al combinatului valcean si ca dispune de suma de 203 milioane lei pentru semnarea contractului de vanzare - cumparare cu statul roman.

"Vor veni si parteneri de afaceri alaturi de noi, procesele dintre actionarul majoritar si minoritar vor lua sfarsit", a afirmat Dan Diaconescu.

De asemenea, acesta a subliniat ca are nevoie de ajutor din partea statului roman pentru cumpararea Arpechim: "Avem nevoie din partea statului sa ne ajute sa cumparam rafinaria de la austrieci si CET-urile, mina de sare de langa combinat. Este o rugaminte, nu are legatura cu licitatia in sine", a spus Dan Diaconescu.

Investitorul a adaugat ca este pregatit si pentru licitatiile pentru CFR Marfa, CFR Calatori si Tarom.

Dan Diaconescu a fost declarat vineri adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Ramnicu Valcea. Oferta depusa de acesta a inregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, oferta fiind in valoare de 203.149.054, 08 lei. Oferte pentru pachetul de actiuni au mai fost depuse de Chimcomplex Borzesti, care a obtinut 9,26 puncte, si AISA Invest - 14,77 puncte.

Creantele Electrica si AVAS nu s-au vandut. Pentru creanta AVAS o fost depusa o singura oferta, in bloc, de catre PCC, oferta ce a primit 0,74 puncte. Pentru creanta Electrica, oferta Chimcomplex Borzesti a intrunit 30,7 puncte, insa pretul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusa sa vanda creanta era mai mare decat cel oferit, motiv pentru care creanta nu s-a vandut.

Dupa primele sase luni din acest an, Oltchim a raportat pierderi de 188,236 milioane de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei. Platile restante depaseau 910 milioane de lei. In primele sase luni din 2012, Oltchim a derulat afaceri de 540,6 milioane de lei. Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat anul 2011 cu pierderi nete de 278,342 milioane lei si datorii de peste 2,539 miliarde de lei. Compania are 3347 de angajati.