Conducerea Fondului Monetar International discuta, vineri, cea de-a sasea evaluare a acordului cu Romania, incheiata in urma misiunii derulate la Bucuresti in perioada 31 iulie - 14 august, anunta Agerpres.

La finalul misiunii, in 14 august, seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, a aratat ca aprobarea evaluarii acordului preventiv de catre board-ul institutiei financiare internationale este conditionata de patru actiuni prealabile, care vizeaza reducerea arieratelor, cresterea pretului gazelor naturale, lansarea licitatiei publice pentru 15% din actiunile Transgaz si privatizarea Oltchim.

In ceea ce priveste reducerea arieratelor, la inceputul acestei luni Guvernul a parcurs in prima lectura un proiect de Ordonanta de Urgenta potrivit caruia ordonatorii de credite care inregistreaza arierate trebuie sa reduca in fiecare luna stocul acestora cu cate 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara. Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, interzicerea angajarii de noi cheltuieli in cazul in care nu sunt achitate platile restante. Ordonatorii de credite au obligatia ca in executie sa asigure achitarea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, precum si plati restante inregistrate in cursul anului curent.

Referitor la licitatia pentru Transgaz, seful OPSPI, Remus Vulpescu, a aratat, recent, ca oferta secundara de vanzare de actiuni ale companiei este foarte aproape de lansare insa nu poate anunta o anumita data calendaristica.

Cat priveste privatizarea Oltchim, la sfarsitul saptamanii trecute Dan Diaconescu, presedintele PP-DD si patronul OTV, a fost declarat adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al combinatului din Ramnicu Valcea, pentru care a oferit 203 milioane lei. Contractul de privatizare nu a fost, insa, semnat, iar avocatii lui Dan Diaconescu sustin ca sunt pregatiti sa negocieze, in continuare, pe marginea documentului si ca nu se grabesc sa semneze.

Singura conditionalitate indeplinita este cea referitoare la pretul gazelor naturale care s-a majorat cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.