Liderul PSD Constanta, Radu Mazare, a declarat, miercuri, ca deputatii constanteni vor depune in Parlament un proiect de lege pentru transferarea actiunilor Portului Constanta detinute de stat catre autoritatile locale, mentionand ca exista vointa politica a USL si un acord intre el si premierul Victor Ponta in acest sens, potrivit Agerpres. "Este o vointa politica a USL si un acord discutat intre mine si premier, alaltaieri cand am fost la Bucuresti. Printre altele, am discutat si acest lucru. Si acordul exista", a afirmat Mazare la finalul unei sedinte a Consiliului Local Municipal.

Potrivit acestuia, 20% dintre actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta sunt in prezent detinute de Fondul Proprietatea, 20% de catre municipalitate, 60% din actiuni fiind detinute de Guvernul Romaniei. Prin initiativa legislativa a parlamentarilor de Constanta, se intentioneaza ca cele 60% de actiuni detinute de stat sa fie transferate la administratiile locale.

"Cele 60 procente de actiuni pe care le detine Guvernul vor trece la autoritatea locala, in principiu cam 10-15% la Consiliul Judetean, cam 3-4% la Primaria Mangalia, 3-4% la Primaria Navodari si restul la Primaria Constanta", a declarat primarul Constantei, mentionand ca o parte din profitul realizat de CNAPMC va ramane in bugetul companiei pentru "dezvoltare si investitii".

Radu Mazare a precizat ca in acest fel veniturile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta nu vor mai "pleca" la Bucuresti, ci vor ajunge la bugetele locale: "Portul n-a fost bine administrat pana acum, numai pe hartie au fost trecuti prin niste subterfugii banii. Noi am luat, in baza celor 20% actiuni pe 3 ani, vreo 2 milioane de euro. Daca e bine administrat portul, scoate vreo 10 milioane de euro din care o parte va ramane in administratia portului pentru investitii si restul ar fi impartite. Ar insemna, anual, un ajutor catre Primaria Constanta de vreo peste 3 milioane de euro, ceea ce inseamna ceva pentru constanteni, este un lucru foarte mare".

Primarul Constantei mai spune ca in statele din nordul Europei "toate" sunt la autoritatile locale, fiind "o chestiune" de vointa politica.

Referitor la proiectul de privatizare si asigurare a unui management strain la administratia portuara, Radu Mazare a spus ca Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta "este deocamdata in acest proiect pentru ca asa a semnat Guvernul cu FMI", adaugand ca "in momentul in care toate actiunile trec la autoritatile locale, portul iese din aceasta discutie".