Comisiile de buget-finante au avizat, joi, bugetul Administratiei Prezidentiale pe anul 2013 in forma propusa de Guvern, transmite Mediafax.

Andreia Iana, ordonator de credite pentru Administratia Prezidentiala, a precizat la sedinta comisiilor de buget-finante ca bugetul Administratiei Prezidentiale in forma prezentata de Guvern este mai mic fata de anul 2012 cu 4,5%.

Ea a vorbit despre salariile personalului angajat la Administratia Prezidentiala si despre faptul ca trebuie acoperite cresterile salariale.

"Anul 2012 a avut acea procedura de suspendare care a afectat bugetul de salarii, pentru ca oamenii au fost destituiti, departamentele s-au diminuat. Deci, a fost o luna si ceva de zile, doua in care nu s-a putut, nu au fost salarii, nu s-au facut cheltuieli. Si sa mai luam in considerare faptul ca, fiind o institutie foarte mica, fiecare om isi pune amprenta in faza de cheltuieli salariale. Fiecare om conteaza", a aratat Iana.

Ea a aratat ca in iunie a fost o crestere salariala de 8% pe care institutia a trebuit sa si-o acopere singura, deoarece nu a primit nicio crestere suplimentara in 2012, iar in 2013 trebuie acoperita cresterea de salarii de 7,4%, care afecteaza anul 2013.

De asemenea, Andreia Iana a mai spus ca au fost persoane aflate in concendiu pentru cresterea copilului care nu a afectat bugetul anului 2012, dar care s-au intors la serviciu in 2013 si trebuie salarizate. Ea a precizat ca afecteaza bugetul pe 2013 si persoanele aflate in detasare in 2012.

Ea a precizat ca Administratia Prezidentiala a solicitat un buget mai mare la salarii si ca varianta propusa de Ministerul de Finante acopera "cheltuielile efectiv in plata la luna octombrie".

"Bugetul care e propus, noi am solicitat un buget mai mare la salarii, aceasta varianta finala pe care a propus-o Ministerul Finantelor acopera cheltuielile efectiv in plata la luna octombrie. Acestea sunt salariile pe care noi le avem acum in buget", a precizat Andreia Iana.

Bugetul Administratiei Prezidentiale pe anul 2013 a fost adoptat de deputatii si senatorii din Comisiile de buget-finante cu 21 de voturi "pentru", patru voturi "impotriva" si o abtinere, in forma propusa de Guvern, nefiind aprobat niciun amendament.

Bugetul propus Administratiei prezidentiale pentru anul 2013 este de 26.009.000 lei, in timp ce pentru anul 2012 a avut un buget alocat de 27.256.000 lei, iar executia preliminata a fost de 22.457.000 lei.

UPDATE Presedintia: Nu am cerut buget mai mare pentru salarii in comisii. Sustinem varianta propusa de Ministerul Finantelor

Administratia Prezidentiala precizeaza ca nu a cerut un buget mai mare pentru salarii in comisiile parlamentare de buget-finante si ca a sustinut si sustine in continuare varianta de buget propusa de Ministerul Finantelor.

"Observatiile privind nivelul alocarilor bugetare pentru fondul de salarizare facute, in timpul sedintei de joi, 31 ianuarie 2013, a Comisiilor pentru buget - finante ale Parlamentului de catre ordonatorul principal de credite al Administratiei Prezidentiale, doamna consilier de stat Andreia Iana, s-au referit strict la amendamentul la buget depus de domnul deputat UDMR Marton Arpad-Francisc, domnul deputat UDMR Erdei Doloczki Istvan si domnul senator UDMR Vegh Alexandru, amendament care propunea diminuarea fondului de salarizare", mai precizeaza Presedintia, potrivit Mediafax.

"Mentionam ca fondul de salarizare al Administratiei Prezidentiale pentru anul 2013 nu poate fi similar cu cel al anului 2012 deoarece anul trecut au fost doua majorari de salarii (conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 19/2012; de 8% in luna iunie si de 7,4% in luna decembrie); totodata, mai multi angajati si-au depus demisia, au fost eliberati din functie ori s-au aflat in concediu fara plata in timpul procesului de suspendare a presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu", mai precizeaza Presedintia.