Directorul Asociatiei Crescatorilor de Vaci Hostein-Ro a declarat la B1 Tv ca agricultorii sunt revoltati ca populatia nu mai cumpara produsele lor dupa scandalul aflatoxinei depistate in lapte la un producator din Romania, acuzand autoritatile ca nu au numit un vinovat in aceasta situatie, iar problema planeaza asupra tuturor producatorilor, ceea ce determina populatia sa nu mai consume produse romanesti.

Lapte aruncat in camp, in semn de protestFoto: captura ecran

UPDATE 2 Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: "L-am invitat si pe acest fermier la discutie, nu a dorit sa participe nici sa vorbeasca la telefon cu mine, este presedintele unui partid politic (Partidul Popular Agrar - n.r.). Sunt deschis la orice discutie, este importanta ca fermierii sa reziste iar ce se consuma sa fie de calitate."

Raspunsul lui Costel Caras: "Telefonul ca sa ma invite a avut loc acum 20 de min, sunt pe camp nu aveam cum sa merg sa ma intlanesc cu dansul, ce voia sa imi spuna la telefonul nu ma interesa. Ce as vrea sa faca este sa arate buletinele de analize. Cand e vorba de suspciune, urmau sa se faca din nou analize. Eu nu am invocat nimic referitor la Daniel Constantin, atat am spus,ca un absolvent al Facultatii de Zootehnie care nu a crescut nicio mîţă acasa sa nu imi spuna mie ca fac parte dintr-un partid politic, nu neg ca inainte de alegeri am vrut sa preluam Ministerul Agriculturii."

UPDATE Costel Caras a declarat la Romania TV ca din doua in doua zile va arunca 10 tone de lapte.

Producatorii spun ca din acest motiv in numai o saptamana s-au importat in Romania peste 40 de tone de lapte, pierderile romanilor ajungand la zeci de miloane de euro, potrivit B1.ro.

"Situatia este de fapt un dezastru in care ne aflam din cauza iresponsabilitatii totale a celor care ne conduc tara. Sa iasa urgent Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, premierul Victor Ponta si seful ANSVA sa repare ceva. Noi suntem in stare sa dam foc. Ultimul vinovat in acest moment e Victor Ponta care a iesit ieri cu o declaratie naucitoare, de a intrerupe programul laptele si cornul. A crescut importul de lapte intr-o saptamana de 40 de ori, iar noi il aruncam pe camp, lapte bun cu documente clare. Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro, nu sunt numai la noi, pierde procesarea, pierd comerciantii, sume enorme. TVA-ul la aceste produse se pierde. Eu arunc 10 tone de lapte chiar daca analizele au iesit perfect, pentru ca lumea nu mai cumpara lapte, fiind indusi in eroare de conducatorii tarii", a declarat pentru postul B1 TV Costel Caras, directorul Holstein.ro

Acestia sunt indignati si de anuntul premierului Victor Ponta privind renuntarea la programul "Cornul si Laptele" in randul scolarilor, pe motiv ca aceste produse nu mai sunt consumate. Agricultorii spun ca vor da in judecata Ministerul Agriculturii si conducerea ANSVA pentru pagubele suferite.

"Vom da in judecata MInisterul Agriculturii, pe Daniel Constantin personal, iar premierul Ponta sa dea socoteala pentru pagubele produse. Ministrul Agriculturii este principalul vinovat pentru ceea ce s-a intamplat. Acest tanar care crede ca dirijeaza destinele agricultorilor romani iese si distruge tot in cateva zile. Nu doar ii cer demisia, il sfatuiesc sa plece urgent de la Minister", a mai declarat Caras.

Pe de alta parte, preşedintele Asociaţiei Holstein Ro, Mihai Petcu, s-a intalnit cu secretarul de stat Daniel Botănoiu pe 15 martie, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Petcu "a ţinut să puncteze, la finalul discuţiei, că membrii asociaţiei nu se confruntă cu problemele generate de prezenţa aflatoxinei în lapte, iar calitatea acestuia este conformă standardelor europene, motiv pentru care au înţeles să comunice opiniei publice mult mai bine aspectele referitoare la activitatea din domeniul creşterii vacilor de lapte", se arata in comunicat.

ANSVSA a dispus, saptamana trecuta, punerea sub sechestru a circa 300 de dozatoare de lapte din Bucuresti, pe consideratii ca produsul ar putea fi contaminat cu aflatoxina.

Laptele provenea de la trei ferme de langa Bucuresti, iar dozatoarele apartin fermelor controlate de ANSVSA.