Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, in care arata ca dezincriminarea, ca fapta penala, a insultei si calomniei a contribuit la consolidarea libertatii presei si ca, in opinia sa, "o reglementare si un control al presei trebuie sa vina din interiorul breslei, si nu din afara", se arata intr-un comunicat al Presedintiei. Seful statului le-a urat celor care profeseaza in mass-media "tarie de caracter" pentru a putea lupta impotriva celor care urmaresc sa le "ingradeasca libertatea si sa-i subjuge propriilor interese personale".

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Curtea Constitutionala a decis, luni, ca este neconstitutionala dezlegarea data in 2010 de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care s-a stabilit ca normele de incriminare a insultei si calomniei nu sunt in vigoare. Judecatorul Cristi Danilet a tradus pe blogul lui decizia CCR: "Insulta si calomnia inapoi in Codul Penal".

  • Comunicatul Administratiei Prezidentiale

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis vineri, 3 mai a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei.

Va prezentam textul mesajului:

"In aceasta zi jurnalistii din toate colturile lumii sarbatoresc una dintre cele mai importante valori democratice, libertatea presei. In Romania, libertatea presei a fost castigata cu mari eforturi si consolidata tot mai mult in ultimii ani, inclusiv prin dezincriminarea, ca fapta penala, a insultei si calomniei, dar si prin reusita tuturor celor care s-au impotrivit adoptarii unei legi a presei. Am sustinut neconditionat eforturile lor si cred, in continuare, ca o reglementare si un control al presei trebuie sa vina din interiorul breslei, si nu din afara lui.

Le doresc tuturor celor care profeseaza in mass-media mult succes in activitatea lor, dar si multa putere si tarie de caracter pentru a putea lupta impotriva celor care urmaresc sa le ingradeasca libertatea si sa-i subjuge propriilor interese personale.

Traian Basescu

Presedintele Romaniei"