Ramona Manescu: Infrastructura feroviara este ramasa in urma, circulam cu 40km/h pe tronsoane pe care am putea circula cu 120 km/h. Punem accentul pe reabilitarea ei
"Este pacat ca avem o infrastructura feroviara foarte dezvoltata ca suprafata, dar ramasa in urma. Pe tronsoane pe care am putea circula cu 120 km/h, circulam cu 40 km/h", a afirmat Ramona Manescu, prezenta in localitatea Toplita, din judetul Hunedoara, la inaugurarea unui drum ce a fost construit prin accesarea de fonduri europene in cadrul Programului Operational Regional (POR).
Ea a mentionat ca transportul cu trenul ar putea constitui alternativa la deplasarea cu masina, dupa modelul altor state dezvoltate.
Ramona Manescu a precizat ca reabilitarea si modernizarea infrastructurii feroviare se afla in atentia Ministerului Transporturilor, inclusiv in discutiile pe care institutia le-a avut cu reprezentantii Uniunii Europene.
'Trebuie sa le oferim oamenilor o alternativa la lipsa soselelor, a autostrazilor. In orice stat civilizat se circula mult mai comod, mult mai usor, cu trenul. Si mult mai ieftin. Doar in Romania nu se circula nici cu trenul, nici cu masina. Cu masina pentru ca nu ai pe unde, iar cu trenul pentru ca arata asa cum arata. Infrastructura feroviara este din ce in ce mai greu sa fie utilizata la parametri normali', a adaugat Manescu.
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, Mircea Ioan Molot, si alti reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale din Hunedoara au participat sambata, in localitatea Toplita, la inaugurarea unui drum in lungime de 30,2 kilometri, prin Tinutul Padurenilor, pana la granita cu judetul Caras-Severin. Investitia a costat peste 105 milioane de lei si a fost realizata in baza unei finantari europene obtinute de autoritatile judetene.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Pretul de asemenea e o problema, toate trenurile au cate 3 vagoane cu cate 10-20 calatori. Nu ar incasa mai mult daca ar fi 12 vagoane cu cate 80 calatori si preturile biletelor la o treime?
Ar castiga toti calatorii de pe autobuze si microbuze, dar se vrea?
http://www.zf.ro/auto/care-este-cel-mai-ieftin-mijloc-de-transport-in-romania-comparatie-intre-cat-costa-sa-mergi-cu-trenul-autocarul-avionul-si-masina-personala-11644870
Binenteles, la toate astea trebuie adaugate si pierderile inregistrate de CFR si banii bagati in repararea si mentinerea infr. feroviare.
De-aia le si iese transportatorilor auto atat de ieftin transportul, ca ei platesc doar pt. masina si combustibil, daca taxa de drum ar fi proportionala cu investitia necesara in drumuri, transportul auto ar fi de departe mai scump.
Un km de sosea e de multe ori mai scump decat unul de autostrada, si pana sa trebuiasca refacut se transporta pe acolo de multe ori mai putina marfa decat pe calea ferata.
Inca o chestie e legata de poluare - chiar daca nu se taxeaza direct, poluarea ne costa pe toti. O retea de cale ferata electrificata in cea mai mare proportie poate fi alimentata din surse nepoluante, de ex. nucleare, pe cand pana sa circulam in majoritate cu autoturisme si autocare electrice mai e.
Asa ca dupa parerea mea cucoana ministreasa are dreptate. Doar ca, fiind ministru USL, nu prea am incredere ca o sa si faca ceva - si sa vrea ea sa faca ceva, o s-o sape altii.
Dar oricum ar fi, nu cred ca e cazul sa vorbim aici de necesitatea dezv infrastructurii rutiere in Romania, pentru ca oricum ai lua-o, aceasta trebuie intretinuta si dezvoltata.
Eu doar spun ca in ce priveste cele 3 variante de transport in tara sa ramanem doar cu 2: rutier si aerian. Iar cel feroviar sa fie doar intre orasele mari, si argumentul e ca nu exista cerere, argument ce nu poate fi negat. Mai mult, din '90 pana azi, cererea e intr-o continua scadere, cauzele fiind multiple, si ar fi iluzoriu sa credem ca ele se vor schimba rapid dintr-un puternic spirit civic dezvoltat in politicieni peste noapte. In plus, nu avem bani pentru investitii de miliarde in refacerea cailor ferate. Aceste miliarde mai bine s-ar baga in autostrazi, fie ca vin de la UE, fie de la bugetul de stat.
Sigur ca in ceea ce priveste poluarea, trenul nu polueaza iar masina si avionul da. Cu toate astea, poluarea cauzata de un drum sau autostradata asupra localitatilor invecinate nu este mare, ea fiind mult mai mare in orase, mai ales in intersectii. Autostrazile trec prin zone nepopulate. In plus, poluarea cauzata de automobile scade de la an la an datorita imbunatatirilor tehnologice si a scaderii consumului pe unitate. Din ce in ce mai multe masini sunt hibride, 100% electrice, sau cu motoare f economice (vezi motoarele ecoboost produse la Craiova), impactul asupra mediului reducandu-se.
E defecta, iar CFR Inrastructura n-are bani sa o repare. Sigur, ai putea merge cu 150 la ora pe o linie care abia se mai tine, dar o faci pe riscul tau.
Iar de reparat, cam toti arunca vorbe. Nu sunt bani, si chiar daca ar fi, s-ar repara de 10 ori linia bucuresti-ploiesti (care e noua) si nu linii care n-au mai fost reparate din anii '50 si care ar trebui refacute complet. (Sighet-Salva, Strehaia-Severin, etc)
Si mai e un aspect. Trenurile din vest or circula cu 250km/h, dar ei platesc 80 de euro biletul de clasa 2a pt 500km. Cati romani ar putea plati biletele lor? Avem cat ne permitem si la calitatea care ne-o permitem. Dar 100km/h eu zic ca ar fi realizabil.
ha!
Ne auzim peste 10 ani, cand vom discuta din nou ca neaparat trebuie facut ceva cu caile ferate...
Sa il aud cu "s-a facut", nu cu vesnicele "vom face", "vom demara", "vom implementa" si asa mai departe...
Au fost ,sunt si vor fi bani europeni pentru eficientizarea transporturilor :fluviale culoar Roterdam -Rin Main-Dunare,pe aceleasi culoare pe sistemul cailor ferate si bineinteles autostrazi.
Dar cine sa se ocupe ?cine sa faca proiecte viabile acceptabile de UE ?cind ministerul transporturilor nasit de Nastase inca din 2000 a generat doar HOTII ,TILHARII,EXCROCHERII !!!.Incompetenta si hotia din min transporturilor a depasit inchipuirea orcarui om normal.In loc de absorbtie bani europeni generati doar taxe,minciuni pentru a va capatui.
ce inseamna sa fi vecin cu gara de nord !
dansa e mai deprinsa cu cea a avioanelor, ca dara fura navetista de bruksal.
mai stim noi unul provenit de pe peroanele garii de nord, fost burger flipper la paris, azi doctor in dreptu. si p.m.
p.m. stiti ce inseamna, cred.
Ştim şi noi că infrastructura e rămasă în urmă, că se circulă cu viteză de căruţă, că se fură ca-n codru, că se merge cu naşu', că iarna nu-i ca vara... toate astea le ştim. Doar pentru atât ne-aţi stricat week-end-ul?