Sefa Oficiului de stat care supravegheaza piata jocurilor de noroc a fost directorul financiar al uneia dintre cele mai mari afaceri de profil cu restante de milioane de lei la bugetele publice. Conform legii, companiile isi pierd licenta de operare daca au datorii restante la stat. Ocolesc insa legea, profitand de clementa statului: isi declara insolventa si sunt inlocuite rapid de alte firme din acelasi grup. Apoi schema se repeta: noile firme acumuleaza la randul lor datorii fara sa fie sanctionate.

Jocul la doua capete

Unul dintre cei mai mari operatori de pe piata jocurilor de noroc, grupul Metropolis, a reusit sa-si pastreze licentele, desi, conform legii, statul trebuia sa i le ridice din cauza datoriilor restante la bugetele publice. Grupul controlat de doi afaceristi din Bistrita Nasaud detine, in prezent, opt licente pentru jocuri de noroc, iar sase dintre ele apartin unor firme cu obligatii restante la stat de 6,5 milioane de lei.

Odeta Nestor, 38 de ani, a fost directorul economic al unei firme din grupul Metropolis, ale carei bunuri au fost scoase la vanzare de Fisc. In aprilie 2013, Nestor a fost numita presedintele Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN). Ea are atributii de control asupra operatorilor privati din piata si este membru in organismul oficiului care elibereaza si retrage licentele.

Contactata de RISE Project, Odeta Nestor a declarat ca experienta sa in grupul Metropolis a fost de fapt un avantaj, ajutand-o sa cunoasca mai bine nevoile industriei de profil. Ea mai sustine ca nu a favorizat nicio firma de jocuri de noroc.

Potrivit propriului CV, Nestor a gestionat si fluxurile financiare ale Metopolis Bingo, o emisiune televizata care a fost blocata, in trecut, de inspectorii Fiscului pentru datoriile restante la stat. Afacerea cu cartonase Bingo a intrat in incapacitate de plata, declarandu-si insolventa, dar a fost revitalizata pe o alta firma din grup, la o luna dupa ce Odeta Nistor a devenit sefa Oficiului National pentru Jocurile de Noroc - institutie abia infiintata de Guvern si care prelua rolul Ministerului Finantelor pe aceasta piata.

Schema afacerii a fost mai complicata. Pe 19 februarie 2012, inspectorii Fiscului au blocat emisiunea, facand imposibila difuzarea ei. Cu trei zile inainte, Ministerul Finantelor ridicase licenta firmei Phoenix Games din acelasi grup care opera jocul televizat pentru neplata a aproape cinci milioane de lei la bugetele publice. Inspectorii fiscali au blocat emisiunea pentru ca firma a continuat sa vanda cartonase de bingo si dupa ce a ramas fara licenta.

Conducerea Metropolis a catalogat atunci actiunea Fiscului drept un abuz, sustinand ca nu avea probleme financiare, desi tocmai isi declarase incapacitatea de plata cu cateva zile inainte. Pe 16 februarie 2012, exact in ziua in care ramanea fara licenta, firma si-a cerut singura insolventa, recunoscandu-si practic problemele financiare. Peste 130 de jucatori si-au cerut banii din premii, inscriindu-se pe lista creditorilor, alaturi de Fisc si de furnizori.

In pofida acestor probleme, o alta firma din grup a revitalizat afacerea un an mai tarziu. Noul operator era firma Metropolis Bets, care a mostenit infrastructura de la Phoenix Games, a semnat un nou contract pentru difuzare cu televiziunea Antena 1 si apoi a primit licenta de operare de la Oficiul National al Jocurilor de Noroc. Ulterior si aceasta firma a inceput sa acumuleze datorii la stat.

Potrivit raportarilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), datoriile restante sunt de aproape 1 milion de lei - acumulate treptat inca de la inceputul acestui an. Alte firme din grupul Metropolis se afla in aceeasi situatie: practic, din cele opt licente, sase sunt ale unor companii care inregistreaza datorii la bugetele publice de stat de 6,5 milioane de lei.

Citeste articolul integral pe RISE Project