Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca taxa pe valoare adaugata ar putea fi redusa, masura urmand sa fie adoptata in luna aprilie, variantele propuse fiind scaderea TVA la 20% sau reducerea la 9% pentru alimente. Seful Executivului a subliniat ca, indiferent de decizia luata in aprilie, "de la 1 ianuarie cu siguranta atat cota generala cat si cea reaferitoare la produsele agricole de baza va fi redusa". In cazul in care Guvernul aopta in aprilie una din aceste doua masuri de reducere a TVA, ea ar urma sa intre in vigoare de la 1 iunie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"S-ar putea sa fie mai repede, dar cu siguranta una din cele 2 masuri putem sa ne-o permitem in urma datelor de pe primul trimestru. Trebuie doar sa luam o decizie economica care sa avantajeze societatea in ansamblu", a declarat Ponta.

"Avem practic datele pe primul trimestru, care sunt extrem de pozitive legate de incasarile la buget, si putem in mod real 99% am spus pentru ca trebuie sa discutam cu institutiile financiare internationale sa le aratam aceste date, putem sa devansam fata de 1 ianuarie cand intra in vigoare tot Codul Fiscal si Codule de Procedura Fiscala, putem sa devansam o masura legata de reducerea TVA, dar nu putem sa le facem pe amandoua", a explicat ulterior premierul.

"O sa decidem impreuna cand avem toate datele, si o sa facem si o analiza pana pe 15 aprilie, si atunci decidem care din cele 2 masuri anticipate fata de 1 ianurie este mai utila pentru dezvoltarea noastra si ca semnal", a declarat Ponta.

Intrebat cand ar urma sa intre in vigoare masura anticipata, premierul a raspuns: "daca o adoptam in aprilie, cred ca de la 1 iunie".

Premierul Victor Ponta a facut anuntul la conferinta de lansare a sesiunii de primire a cererilor de finantare pentru primele masuri din PNDR (Programul National de Dezvoltate Rurala) 2014 - 2020:

4.1 - "Investitii in exploatatii agricole "

6.1 - "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri"

19.1 - Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare rurala (LEADER)

"In rest, vreau doar sa va felicit sa va urez mult succes, sa sper ca puteti lucra in conditii dificile, in care cu siguranta in fiecare dimineata aveti un control de undeva, dar important este sa va faceti treaba in mod corect, sa puneti cei 7000 de oameni cu salrii duble la treaba - la ministri nu am dublat salarii, ei pot sa lucreze doar de dragul meseriei, fara avantaje materiale - dar important este ca agricultura si toti ce ati facut in acesti ani sa nu se piarda si agricultura sa mearga in directia corecta", le-a transmis Ponta celor prezenti la eveniment.