"Eu nu sunt un partizan al privatizarii Romgazului si Transgazului. Putem privatiza la termocentrale. La Posta, sunt de acord sa vindem actiuni, dar nu pachetul majoritar. Nu sunt de acord cu privatizarea sectoarelor vitale, atata cate au mai ramas. Criza ne-a aratat ca, in anumite momente, este bine ca statul sa aiba parghii sa intervina", a declarat, joi, presedintele Traian Basescu la Radio Romania.

Foto:

Seful statului a subliniat ca s-ar bucura sa se vanda termocentrale, dar nu Romgaz si Transgaz.

Aceeasi idee a fost sustinuta si de premierul Emil Boc dupa intalnirea cu reprezentantii FMI. "Pana la sfarsitul lui iunie stim clar ce se va intampla cu fiecare companie", a spus Boc, care a adaugat insa ca Guvernul nu are in vedere privatizarea CEC sau vanzarea pachetelor majoritare la Hidroelectrica, Transgaz sau Romgaz.

In plus, vor continua procesele care vizeaza vanzarea unor pachete minoritare la societati precum Petrom sau Transelectrica.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul saptamanii, ca noul acord incheiat cu FMI prevede printre altele si clasificarea companiilor de stat in trei categorii: societati care isi vor continua activitatea, vor fi privatizate sau lichidate.

Traian Basescu: Vineri iese raportul de monitorizare pe justitie. Aveam nevoie ca de aer de cazul Pasat in justitie si sa inlaturam suspiciunile ca avem un CSM lipsit de credibilitate

"Ca tot romanul, si eu am destul de putina incredere in partide si cazul Pasat este un exemplu. M-am dus, am rugat principalul partid responsabil, nu s-a intamplat nimic. E adevarat, nu aveau numarul de voturi necesare, dar sunt intr-o alianta. Vineri iese raportul de monitorizare pe justitie. Aveam nevoie ca de aer de cazul Pasat in justitie si sa inlaturam suspiciunile ca avem un CSM lipsit de credibilitate. Aceste cazuri pot avea cel mai dur efect. In vara, pentru ca a cazut legea ANI, s-a formulat: lipsa de vointa politica in lupta impotriva coruptiei. In raport nu se spune ca PDL-ul a avut 12 oameni lipsa, ci ca Parlamentul blocheaza lupta impotriva coruptiei", a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la Radio Romania Actualitati.

"Lucrurile acestea, fie ca e cazul Pasat, fie ce s-a intamplat cu CSM-ul, iti reduc increderea ca ai un partener alaturi de care sa mergi mai departe. Am incredere ca pana la urma miscam lucrurile, solutia este sa fim toti responsabili", a adaugat seful statului.

Traian Basescu: Cangrena din vami e veche, arhicunoscuta si tolerata de toate partidele care s-au succedat la guvernare din '90 si pana acum

"Cum e posibil sa acuzi partidul de guvernamant (de coruptia din vami - n.red.), cand aceasta operatiune se desfasoara acum, cand acest partid e la guvernare? E o actiune de intoxicare uriasa. Cangrena din vami e veche, arhicunoscuta si tolerata de toate partidele care s-au succedat la guvernare, din '90 si pana acum", a declarat, joi, la postul public de radio, presedintele Traian Basescu.

Declaratiile lui Traian Basescu:

Sinteza de presa de azi dimineata m-a uluit, legat de modul cum este prezentata aceasta actiune, pe mai multe canale. Curentul care incearca sa responsabilizeze un partid pentru coruptia din vami incearca pur si simplu sa prosteasca ascultatorii, telespectatorii, cititorii.

Ca e politic, ca e in interiorul PDL... niste minciuni fara limite. Un mare nimeni (Claudiu Saftoiu - n.red.) a afirmat ieri la televizor: "presedintele stia din 2005". E un mare nimeni.

Va amintiti de acuzatiile de trafic de combustibil din timpul razboiului din Iugoslavia. Nume cum sunt cele ale lui Rusanu, Nini Sapunaru, Dinu Vama, va spun ceva legat de vami.

Lupta anticoruptie va continua la toate nivelurile.

Toate institutiile statului sunt mobilizate sa lupte impotriva evaziunii.

Actiunea de acum nu are nimic politic si nu are nimic cu intrarea nostra in Schengen.

Lupta impotriva coruptiei e un alt capitol pe care noi il ducem, cu oarecare succes, daca privim la aceasta actiune.

In operatiunea din vami au fost folositi agenti sub acoperire.

Ar fi cel mai umilitor lucru sa aducem vamesi din strainatate, ne vom proteja frontiera cu vamesi romani.

Meritul hotararii 59 a CSAT este ca se creeaza colective inter-institutionale la nivel central si judetean care actioneaza pe prioritatile stabilite pe CSAT.

Eu sunt de acord cu ministrul olandez ca trebuie ridicate standardele la frontierele statelor UE. Dar problema UE - migratia ilegala - trec pe la frontiera statelor membre Schengen, nu a Romaniei. Eu sunt de acord ca trebuie ridicate standardele la frontiera la nivelul UE.

Imediat ce a aparut o operatiune vasta impotriva coruptiei de la frontiere, au aparut abordarile: Ce a vrut Basescu cu operatiunea asta? E o rafuiala? A vrut sa lupte impotriva unuia sau a altuia? Pacat ca suntem atat de marunti incat la o operatiune mare, sa incercam sa o politizam pe doua directii: vama a fost pura pana acum, doar de un an, de cand guverneaza PDL singur, e coruptie.

Au sansa sa nu faca puscarie sau au sansa sa faca mai putina daca spun, cu nume, cui au dat bani.

PDL-ul plateste acum pretul ca nu m-au ascultat cand le-am spus: Nu politizati.

Institutiile au ca prioritate lupta impotriva coruptiei si a evaziunii. Dupa ani, am gasit formula de a face ca toate institutiile sa lucreze pe aceleasi obiective, in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. S-a gasit formula sa folosim si ofiteri acoperiti, ceea ce nu era acceptat pana acum. S-au facut modificari legislative. A trebuit pregatit un pachet legislativ care sa ajute.

Traian Basescu despre USL: Putem analiza posibila lor participare la guvernare in functie de programul pe care il sustin. Deocamdata programul lor e Jos Basescu, jos Guvernul! ceea ce arata neputinta

​ "Uniunea Social-Liberala are un singur program: . E foarte greu sa cooperezi cu o alianta politica ce nu are niciun program. Putem analiza posibila lor participare la guvernare in functie de programul pe care il sustin. Deocamdata programul lor e "Jos Basesc, jos Guvernul!", ceea ce le arata neputinta", a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu, la postul public de radio.

"Uniunea e de stanga. Liberalii sunt de centru stanga, partidul socialist e de stanga. Ei au format o alianta de stanga ale caror obiective eu nu le stiu. Am inteles doar ca, in numele acestei aliante, PNL sacrifica si cota unica, care de fapt nu a fost obiectivul lor in campania din 2004, ci al meu. Dupa aceea, au pus-o in aplicare", a declarat seful statului.