Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca prima sa prioritate este finalizarea modificarilor in sistemul de gestionare a achizitiilor publice, astfel incat sa poata fi reluata cat mai repede posibil transmiterea facturilor spre decontare Comisiei Europene pentru proiectele europene. Orban sustine ca in cursul lunii noiembrie ar putea fi reluate platile.

  • "In momentul de fata, pe tot ce inseamna program operational unde sunt implicate procese de achizitii publice, nu mai transmitem facturi catre Comisia Europeana. Intai, clarificam chestiunile interne, in special legate de procesul de achizitii publice si, ulterior, vom reincepe acest proces de transmitere a facturilor. Estimarile mele sunt ca, cel mai devreme, in cursul lunii noiembrie, vom relua acest proces", a precizat ministrul, care nu a exclus posibilitatea modificarii unor reguli existente. 

Orban a mai spus ca se va ocupa si de transferarea fondurilor europene de la programele operationale la care nu s-au obtinut rezultate catre cele care au nevoie de fonduri suplimentare.

Ministrul afacerilor europene si-a mai propus ca obiectiv cresterea ratei absorbtiei la 20% pana la sfarsitului anului viitor de la 3,7% cat este in prezent. Orban a precizat ca varful de sarcina pentru Romania va fi in 2013, cand vor trebui cheltuiti 6,7 milioane de euro din fondurile structurale.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri organizatorice pentru noul minister. Ministerul va incorpora Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) si Autoritatea de management privind asistenta tehnica. Noul minister va avea doi secretari de stat.

In ceea ce priveste sediul noului minister, Orban a spus ca este un inconvenient faptul ca DAE si ACIS se afla in locuri diferite, insa va fi gasita o solutie. Orban nu a exclus varianta stabilirii biroului in Palatul Victoria.

Ministrul afacerilor europene a precizat ca nu va face angajari suplimentare de personal urmand sa lucreze cu oamenii de la DAE si ACIS.

  • "Insist asupra acestui element. Nu angajam personal suplimentar, voi lucra cu personalul care exista in prezent. Desigur, in timp, vom face o evaluare a intregului personal, vom vedea cine merita sa ramana in sistem si cine nu corespunde cerintelor acestei pozitii", a precizat ministrul.