Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat ca exista riscul ca autoritatile de la Bruxelles sa suspende formal platile pentru proiectele realizate cu fonduri europene pentru o perioada de 6 luni. Insa acest lucru s-ar putea intampla doar daca nu vor fi luate anumite masuri pana pe 31 octombrie, si anume: reformarea sistemului de achizitii publice si simplificarea procedurilor privind absorbtia.

"Daca noi pana la 31 octombrie nu incheiem doua procese, riscam sa avem o intrerupere formala a platilor pentru minimum 6 luni. Asta ar insemna ca tot semestrul I al anului viitor va fi blocat si rata de absorbtie nu va creste", a spus Orban.

In vederea reformarii este nevoie de reguli mai dure si includerea in sistem a doua institutii: Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice, de la Ministerul Finantelor, si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

"Integrarea sistemului de gestiune a fondurilor comunitare inseamna ca ei devin responsabili pentru ceea ce fac, pentru ca si pana acum verificau, dar nu raspundeau in niciun fel de corectitudinea sau incorectitudinea acestor verificari. Ei nu numai ca vor fi auditati de Autoritatea de audit din Romania, dar vor fi si sub lupa Comisiei Europene", a spus ministrul.

  • "Opinia Comisiei Europene a fost ca sistemul de achizitii publice ar avea probleme sistemice. Ar trebui sa ne luam angajamentul ca sa verificam toate proiectele, implementate sau in curs de implementare, care au implicat achizitii publice. Aceasta masura trebuie realizata pana la 31 octombrie, anul acesta", a mai spus Leonard Orban.

Cod de conduita pentru functionarii care se ocupa de fonduri europene

Orban a mai anuntat ca Executivul a decis in sedinta de miercuri infiintarea unui grup de lucru care sa elaboreze un cod de conduita privind preintampinarea conflictelor de interese si incompatibilitatilor din procesul de gestiune a fondurilor comunitare. Astfel, demnitarii si functionarii care se ocupa de gesitonarea fondurilor europene vor trebui sa se abtina de la acte imorale, chiar daca acele acte ar putea fi catalogate drept morale.

"Sunt situatii pe care noi consideram ca ar trebui sa fie gestionate nu doar din punct de vedere juridic si legal, dar inclusiv moral. De aceea, o sa-i invitam pe cei care gestioneaza fondurile comunitare, in special cei cu pozitii foarte importante, sa se retina de la anumite chestiuni, chiar daca ele n-ar fi ilegale", a spus ministrul.