"Din cauza conditiilor actuale, a situatiei politice, a crizei, a unor dificultati tehnice, exista riscul ca, daca nu va exista un acord la sfarsitul anului 2012 - inceputul anului 2013 privind bugetul Uniunii Europene, s-ar putea ca incepand din 2014, Uniunea sa nu mai aiba bani, sa nu mai poata functiona", a declarat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene. Acesta a mai spus ca autoritatile de la Bruxelles propun suspendarea acordarii fondurilor europene catre statele membre care incalca criteriile de stabilitate, referitoare, printre altele, la un deficit bugetar maxim de 3% din PIB pe an, si o datorie publica de maximum 60%.

Potrivit acestuia, Ministerul pe care il conduce are mandat sa negocieze o pozitie mai avantajoasa decat cea prezenta in ceea ce priveste fondurile care vor fi alocate in perioada 2014-2020.

"Avem un mandat care ne spune ca Romania ar trebui sa se afle in acest buget pe o situatie financiara mai avantajoasa decat situatia existenta in perioada 2007-2013, adica diferenta intre fondurile primite de la bugetul Uniunii Europene si fondurile pe care noi le varsam la bugetul UE sa fie mai mare decat in actualul buget al Uniunii Europene", a spus Orban.

In context, ministrul a avertizat ca executivul european propune suspendarea acordarii fondurilor europene catre statele membre care incalca criteriile de stabilitate, referitoare, printre altele, la un deficit bugetar maxim de 3% din PIB pe an, si o datorie publica de maximum 60%.