Guvern: TVA la proiectele europene va putea fi decontata incepand cu contractele din anul 2012
Hotararea de guvern are in vedere doua obiective - pe de o parte cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare, prin faptul ca TVA devine eligibila, deci poate fi suportata din fonduri comunitare, si pe de alta parte are un efect benefic asupra beneficiarilor - institutii publice si beneficiari privati, a declarat, la finalul sedintei de guvern, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
El a precizat ca hotararea de guvern va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012 astfel incat sa permita intre timp luarea masurilor necesare pentru pregatire - modificarea anumitor documente, emiterea instructiunilor in 30 de zile.
Potrivit lui Orban, sunt permise anumite exceptari de la aplicarea acestei hotarari de guvern. El a adaugat ca, cu exceptia programului operational sectorial de transporturi (POST) si a anumitor parti din programul operational pentru dezvoltarea resurselor umane (POSDRU), decontarea TVA din fondurile europene va fi aplicata in celelalte programe.
"Spre exemplu, la POS Transporturi ar fi anumite proiecte care n-ar mai putea fi finantate din bani europeni in actualul cadru financior. Este o decizie pe care o vom discuta, daca Ministerul Transporturilor va propune exceptarea de la aplicarea HG", a afirmat Orban.
El a precizat ca sunt axe sau chiar programe intregi supracontractate (contractare mai mare de 100%) si atunci se va ivi o problema serioasa - "inseamna ca unele contracte deja incheiate vor trebui eliminate ca proiecte finantate din bani europeni".
"Pana la sfarsitul acestui an vom putea sa avem opinia tuturor structurilor implicate in domeniul gestiunii fondurilor comunitare ca sa putem aprecia daca ele vor fi sau nu exceptate de la aplicarea acestei HG. In momentul in care TVA devine eligibila, dimensiunea programelor se micsoreaza si atunci vor fi mai putine proiecte sustinute din fonduri comunitare si, tocmai de aceea, fiecare autoritate de management isi va face o analiza proprie si o vom supune aprobarii guvernului", a mai spus Orban.
El a adaugat ca aceasta masura nu se va aplica retroactiv si ca Ministerul Finantelor Publice va avea responsabilitati in plus pentru a verifica in ce masura cererile de rambursare au asemenea cheltuieli eligibile incluse.
Orban a mai spus ca in Romania sunt o serie de proiecte blocate, pentru ca sunt dificultati, spre exemplu la nivelul autoritatilor locale beneficare de proiecte europene, care nu pot plati TVA.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Ce pierdeti e foarte putin.
Ce castigati, e ceea ce nu ati reusit pana acum:
- venit real declarat;
- toti vor cere bonul fiscal aproape la orice;
- gradul de colectare mai mare;
- etc
Dixit !
Sunt interesati in starpirea coruptiei celorlalti si acoperirea coruptiei lor. Uita-te unde nu vor taia decontarea TVA si vei vedea ce vor sa privatizeze pe 2 bani.
Ar fi suficient sa deconteze TVA la anumite cheltuieli de stricta necesitate sau sa nu se impoziteze veniturile sub o anumita valoare egala cu "valoarea cosului zilnic" necesar intr-o luna.
Presupui ca totul este facut la mana. Ei bine nu!
Eu raportez o suma, bazata pe o lista in care ma oblig sa introduc toate datele legate de bonul acela. Faci o lista cu ce ai decontat, o raportezi pe site-ul institutiei, iar bonurile le pui frumos intr-o cutie si o pastrezi 5 ani, sa zicem.
Corectitudinea poti sa o verifici prin sondaj. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute, daca totul este pus la punct.
Nu mai zic, ca raportand aceasta suma, se pot face niste statistici interesante legate de activitatea firmelor comerciale.
Asadar?
- confuzie si bilba decizionala la nivelul AM-urilor pentru cine va beneficia de aceasta "facilitate".
Rezultat:
- la 19 miliarde Euro fonduri UE(2007 - 2013) se vor pierde 5 miliarde.
Imagine:
- artificial, va creste absorbtia de fonduri europene.
Concluzie: NO COMMENT
Dan@