Ministerul Afacerilor Europene a dat publicitatii primele rezultate ale reverificarilor efectuate asupra achizitiilor publice pentru cheltuielile declarate la Comisia Europeana. Din 466 de contracte verificate, 130 prezinta suspiciuni de nereguli, fiind aplicate corectii financiare de 53,1 milioane lei. Cele mai multe astfel de contracte sunt pe Programul Operational Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltarii. Este vorba de 78 de contracte (din 209 reverificate) pentru care au fost aplicate corectii financiare de 50,8 milioane de euro. Cel mai mare pondere a contractelor cu probleme in totalul celor verificate a fost constatata la Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice, gestionat de Ministerul Economiei.

Aproape jumatate din contractele verificate au fost depistate cu probleme. In cadrul acestui program au fost descoperite 41 de contracte cu probleme din cele 90 verificate, corectiile financiare fiind de 310,2 mii lei.

Pe mediu au fost reverificate 120 de contracte, insa au fost gasite cu probleme 9, valoarea corectiilor financiare fiind de 1,9 milioane de lei.

Corectiile se stabilesc in urma constatarii unor nereguli in aplicarea legislatiei, care nu implica automat intentia de frauda. Suspiciunile de frauda sunt semnalate Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) conform prevederilor legale in vigoare, a precizat Ministerul Afacerilor Europene.

Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene la 31 octombrie 2011 informatiile referitoare la indeplinirea conditiilor pentru reluarea rambursarilor de plati de la Comisia Europeana pentru proiectele finantate din instrumente structurale.

Datele furnizate Comisiei Europene de Ministerul Afacerilor Europene reprezinta situatia la 31 octombrie 2011. Procesul de confirmare a suspiciunilor de nereguli si de stabilire, acolo unde este cazul, a corectiilor financiare este inca in derulare. Pana la sfarsitul lunii decembrie, autoritatea romana de audit va analiza reverificarile realizate de autoritatile de management si va trimite evaluarea sa Comisiei Europene.

In iulie 2011, partea romana a decis sa suspende transmiterea declaratiilor de cheltuieli spre rambursare catre Comisia Europeana pentru toate programele operationale, pana la oferirea unor argumente suficiente privind legalitatea si corectitudinea sistemului de verificare, management si control a achizitiilor publice. Aceasta hotarare a fost luata de autoritatile romane intrucat semnale privind suspiciuni de nereguli in domeniul achizitiilor publice au fost identificate si pe alte programe operationale.